Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще

Проблемът с образованието застрашава националната ни сигурност
Обновена: 5 апр 2013 08:55 | 4 апр 2013 18:44, Мария Дуковска
196
Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще
Снимка: архив, Impact Press Group

В последните 25 години умишлено не се работи за развитието на българското образование и култура, както и стимулирането на детското четене, и това застрашава националната ни сигурност, обяви издателят Дамян Яков на провелата се днес Национална кръгла маса за детското четене.

"Проблемът на четенето в България е проблем на националната ни сигурност. Може би това звучи високопарно, но е истина. Ще ви дам за пример Турция, държава, която доскоро повечето хора смятаха за изостанала. Но в последните 10 години Турция отделя в пъти повече пари от републиканския си бюджет за образование и култура, отколкото дава за отбрана. А нека не забравяме, че това е страната с най-голяма армия в НАТО. За България ще ви кажа само няколко цифри, които всеки от вас лесно може да провери в интернет. За 2012 година за Министерство на отбраната отпуснатият бюджет е бил 981 милиона лева, за тази година той е 1,8 млрд. лева. За 2013 г. за Министерство на вътрешните работи е планиран бюджет в размер 1,132 млрд. лева. Министерство на културата е получило за 2012 г. само 118 млн лева, а за тази година ще получи с 5 милиона повече или иначе казано 123 млн. лева", каза Дамян Яков, собственик на издателска къща.

"Трябва да знаем, че това е сериозният проблем у нас и той застрашава националната ни сигурност. Държава, която няма културна идентичност, няма какво да отбранява", бе посланието на издателя. Яков допълни, че за последния четвърт век у нас нищо не се прави по отношение на българското образование и развитието на културата и според него това е умишлен процес, с който се цели заличаването на българската нация, не толкова демографски, колкото културно.

Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще
Дамян Яков Снимка: Dnes.bg

"Този народ се дезинтегрира, той изчезва. Забелязал съм, че в последните години винаги преди и след избори, колегите от Асоциация на българската книга и от Библиотечната асоциация трябва да обясняват дълго на политиците защо е важно да се дават пари за култура, защо е важно да се стимулира четенето и защо то е толкова ценно. 

Образованите хора у нас започват да се срамуват. България и българин в чужбина става символ на необразован човек, на дребен тарикат, който се опитва да се възползва от социалните придобивки, които са нормално достояние на хората там. Какво остава от българския народ – той се дезинтегрира, изчезва. Ние по-бързо ще изчезнем като култура, народ, език, който може да има място в Европа, отколкото демографски. 

Трябва да знаем какво искаме от тези, които ще ни управляват. Всеки, който идва да управлява България, трябва да поеме ангажимент, че културата и четенето са важен приоритет, иначе няма да има българска държава, нация, култура", завърши посланието си Дамян Яков.

Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат хубаво бъдеще. Бъдещето е на четящите. Това е една мисия, която си заслужава, заяви и основателят на детския интернет портал Az-deteto.bg Жюстин Томс. 

В кръглата маса по темата за детското четене, която се проведе по инициатива на детския интернет портал Az-deteto.bg, Столична библиотека и Асоциация на българската книга, се включиха представители на различни образователни институции и Столична библиотека, която беше любезен домакин на събитието. Участници в кръглата маса бяха и посланиците на кампанията "Забавното лятно четене", детските писатели Роси Кота и Петя Кокудева.

Пенка Иванова, директор на дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в Министерство на образованието, младежта и науката откри срещата, оповестявайки резултатите от няколко интересни изследвания по темата. Оказва се, че децата, които растат в дом, в който родителите четат редовно и имат голяма библиотека, се развиват по-успешно от връстниците си, които растат в дом без книги и читателски навици. Основният проблем за липсата на читателски интерес у децата остава примерът на родителите. Ново проучване доказва тезата, че активността на децата днес, която се формира от тяхната грамотност и образованост е гаранция за просперитета на цялото ни общество в утрешния ден, сподели на кръглата маса г-жа Иванова.

Кръглата маса приключи с прочитането на отворено писмо, което ще бъде изпратено в Министерство на образованието, младежта и науката, както и в общински институции. В него са заложени следните искания: детските книги да се издават с голяма отговорност, както и да се следи за високото им качество; да бъде намален ДДС върху книгите или да бъде изцяло върнат в сектора, за да може да се развива; да се приеме стандарт за библиотечно-информационните центрове; общините да придвижат средства към библиотеките; училищните настоятелства да поемат отговорност за обновлението на библиотечния фонд в училищата; да се заложи задължително посещение 1 път в месеца в библиотеката на децата от подготвителен до 4-ти клас.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Михаила преди 10 години
Хора, та вие дори не знаете разликата между "преподавател" и "учител". В днешно време са масово преподаватели, които претендират за по-високи заплати (смея да кажа,че на много голяма част от тях не са никак ниски), а не могат да ги покрият със знания, за жалост в държавата дори преподавателите ни не са грамотни, да не коментираме, че цялата ни система е сбъркана. До 175 - Възпитанието не идва само от семейството, училището (учителите, които днес са преподаватели) също трябва да има(т) принос..
162
1
 
1
 
! Отговори
мутренска е тази преди 10 години
страна, образованието ни що не дава, мутрата е богат, а ученият беден, високо образованите бягат в нормални страни, *** взема помощи поне равни на половин учителска заплати,жалка българска действителност.
161
0
 
1
 
! Отговори
и преди 11 години
ами това е целенасочено поведение - колкото по-*** народ, по-лесно се манипулира. Е,няма как детето ти да е умно, когато ти като родител не правиш нищо.Не можел да го накара да пише или да чете, ами то става с писане с детето и създаване на навици и нали уж за това е въпросната предучилищно подготовка - учат букви, смятат и като отидат в първи клас всичко от начало, и на това повторение/2 год./ ако не знаят, пази Боже.Ако пък заучат от 4 г. ще ги преговарят 3 години.
160
0
 
0
 
! Отговори
така е когато деца- преди 11 години
та в училище имат за пример "бодигард"/ много необразован човек, още "пазвантин"/, "мутра"/човек който мисли с мускулите си, не е чел книги и служи на ***/, горните две професии много били желани от момчетата в едно училище, каза ми го учителка, аз не ги възпитавам, аз ги уча по предмети, възпитава ги семейството /но то не иска/, възпитава ги улицата, училището не възпитава, то обучава на знания по предмети.
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Току що съседи се обадили на бърза помощ за едно дете пило водка в междучасието и му станало зле припаднало.Отначало даже мислили че е от жегите но нейсе.Кого да държиме отговорен за това.
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами и ти тогава си *** в такава държава и що стоиш при простаците ако си пък умен.И защо децата са все повече неграмотни ти ли ги възпитаваш.
157
1
 
2
 
! Отговори
до 175- и ти преди 11 години
си представител на ония *** българи, учителят за два месеца взема 1000 лева.Народ помияре българският, той от труда на учителя не разбира.Гадн и *** българи, колкото искаш.
156
1
 
3
 
! Отговори
до 176-пишеш преди 11 години
глупости, знаеш ли че един т.н. от теб даскал взема по-малко от кадрови войник стоящ в страната, от сержант от армията и полицията.Българските млади учители да си търсят добре платена работа в нова родина, българите не уважават учителите.България е една просташка страна.
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все се сърдят но кой да ги образова.Все едно един градинар на учи хирург как се прави операция и прочее.Ами всичко е във вашите ръце даскали явно нищо не правите или по голяма част от вас.Навремето думата даскал е значела грамотност респект уважение а запитайте се какво е сега и кой е виновен.
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато не се приеме нов закон за образованието и не се пенсионират на 55 години даскалите образованието ще бълва неграмотни. Как искате един дъртак или дъртачка в критическа възраст да обучава млади 10-15 годишни деца. Че те имат 45-50 години възрастова разлика. Училищата записват масово "мъртви" души за ученици, а даскалите не карат часове и вземат по 1000 лева заплати. Страшно е в образованието!!!!
153
0
 
6
 
! Отговори
Засегнат преди 11 години
БРАВО!Браво на всички, които са отделили време да напишат изключително "грамотно" своя коментар! Ето затова няма да ни има! Децата ни ще взимат пример от нас! КАТО СТЕ НАЯСНО С ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО ИМ, КОЯТО ПОЕМАТЕ ОТГОВОРЕТЕ СИ НА СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ: ВИЕ КОЛКО И КОИ КНИГИ СТЕ ПРОЧЕЛИ? ПИШЕТЕ ЛИ ГРАМОТНО? ИМАТЕ ЛИ ССАМОСЪЗНАНИЕ НА КУЛТУРЕН ЧОВЕК?
152
0
 
4
 
! Отговори
Според НСИ преди 11 години
Преброяване 2011. При децата от 7 до 15 години включително, които трябва да бъдат в образователната система, но не учат към 1.02.2011 г., ... При ромския етнос 23.2% от тази възрастова група не учат, при турската етническа група този дял е 11.9% и при българската - 5.6%..
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До фдфд Затова като видиш *** наркоман че се гърчи на земята го подминаваш без да му обръщаш внимание,миналото лято късно вечерта се прибирах и видях такава гледка *** се беше надрусал яко въргаляше се като прасе минах и заминах, на другия ден се коментираше умрелия ***.
150
1
 
2
 
! Отговори
фдфд преди 11 години
И аз това се питам.Миналата година замалко щеше да стане инцидент пред сградата на университета в габрово с едни студенти *** наркомани.Стоях пред вратата на стълбите и по едно време усетих че някои ми ритна пясък в краката.После видях двамата *** как се хилеха и единия вика гадно ли ти е.Естествено никои не посмя да се обади от хората с които бяхме там.
149
4
 
1
 
! Отговори
ужас преди 11 години
Стигнат до това..."и това застрашава националната ни сигурност" и спирам! Поредната простотия!
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе какво бъдеще за неграмотните *** бе
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До коментиращитеЗащо оставам с впечатление че тотално не сте в час,като един тука който обяснява че неграмотните били по-предприемчиви???Вие сте на нивото на *** който обучи сина си да краде,но пък го гръмнаха.
146
0
 
1
 
! Отговори
fdfd преди 11 години
Samo nqkolko prosti primera.Tehnicheski universitet gabrovo.Vchera imahme izpit.Prepodavatelq dava izpita na vsichki studenti kato im pozvolqva da polzvat uchebnici i pomagala.Vsichki izpiti koito dosega sme polagali sa gi dali,dori na nqkoi davaha da se prepisva.Vlizat negramotni studenti,***.vsqkakvi.Nashiq docent vednuh izkara edin na duskata i go nakara da umnoji 12 po 12.Toi ne moja da otgovori kolko e.Obrazovanieto v Bulgaria ne zagiva,to e izcheznalo.
145
4
 
4
 
! Отговори
viktor преди 11 години
След 70 години терор и издевателства комунизма в България побеждава.Пещерни комунисти ще управляват пещерни човеци.Червени разбойници и черни *** ще се крадат и избиват на тази територия.
144
3
 
9
 
! Отговори
мангоджери преди 11 години
абе, кво си чешете езиците с празни приказки?! Имаш пари - детето ти ще бъде образовано добре, нямаш пари - детето получава мизерно, посредствено образование. Остава му само шанса и късмета, да развие някой талант, че да пробие с него в бездната ни!