Медицинският университет в Плевен иска прием на още 600 студенти

Имаме качествена база и преподавателски състав, твърди ректорът
17 окт 2017 14:57, Анисия Иванова
7
Медицинският университет в Плевен иска прием на още 600 студенти
Архив: Булфото

Капацитетът на Медицинския университет в Плевен има необходимост да бъде увеличен. Това заяви ректорът му проф.д-р Славчо Томов.

Той поясни, че висшето училище прави необходимите постъпки пред националната Агенция за акредитации за увеличаване на капацитета за още 600 студенти. Това се налага за специалност "Медицина".

"Висшето училище има видимо качествено увеличаване на базата за обучение. Преподавателският състав на хабилитирани специалисти е нараснал с около 50 на сто. Втората университетска болница в Плевен - "Света Марина", ще поеме голям брой чуждестранни и български студенти за практически занятия", поясни ректорът.

Държавата направи необходимите стъпки и сега може и други болници в Плевен да получат акредитация като университетски - дори не в пълен обем, а като отделни клиники и направления, което е в интерес на по-качественото обучение на студентите по медицина, подчерта проф. Томов, цитиран от БТА.

Сред болниците, които според него биха могли да приемат за подготовка студенти са "Сърце и мозък", "Св. Панталеймон", "Авис Медика", защото имат развити клинични направления за лечение по най-високи европейски стандарти, а това дава потенциал за обучителна дейност. 

"Света Марина", например, разполага с трима професори, трима доценти, един доктор на науките и още шестима докторанти, шестима са хонорувани асистенти в Медицинския университет, посочи проф. Томов. Базата на "Света Марина" е изключително авангардна и това ще помогне за качествено нова подготовка на нашите студенти, коментира ректорът.

Ние сме наясно, че днес не се конкурираме при обучението на младите лекари с българските висши училища, а с медицинските университети от Източна Европа, отбеляза проф. Томов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Медицината е търговия, а здравето е стока , така е при капитализма.
5
1
 
3
 
! Отговори
Ванина преди 6 години
И какво сега? Медицинските университети и те на пазарен принцип? И ще се наводни с медици както стана с икономисти и прависти. И къде ще работят толкова лекари при положение, че се закриват болници? МУ са единствените университети в БГ, където качеството що-годе се запази. Не трябва да се увеличава бройката за прием.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това си е бизнес стратегия за развитие. Много университети по света произвеждат кадри срещу съответното заплащане. Има си някакви критерии и всеки покриващ ги може срещу заплащане да се развива. Пазарна икономика.
3
5
 
6
 
! Отговори
Плевен преди 6 години
Т.ъ.п.а.н.а.р.и! Всички болници в града ще ги направят Университетски да нямя човек, къде да отида спокойно на преглед. Навсякъде ще висят студентчета. Мислят ли за спокойствието на пациента? Или само в частните ще трябва да ходим.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги приемат държавна поръчка и ако след завършване не работят определен брой години в БГ, да трябва да връщат парите
1
0
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Може би има предвид внос на студенти