Учениците в класните стаи до последно, онлайн обучението само в краен случай

Ще се карантина локално – един ученик, един клас, едно училище
Обновена: 18 авг 2021 13:11 | 18 авг 2021 12:20, Камелия Цветанова
151
Учениците в класните стаи до последно, онлайн обучението само в краен случай
Снимка: БГНЕС

След 2 тежки години в условията на пандемията, МОН прави всичко възможно да осигури най-качествено обучение с възможно най-малък риск. Анализът на МОН за дистанционното обучение показа сериозни образователни дефицити за големи групи ученици и заради това нашата цел е максимално присъствено обучение, увери просветният министър Николай Денков.

Той обясни, че съгласно разработения план от МОН ще се преминава към онлайн обучение само в краен случай при тъмночервено ниво на заболеваемост.

Още по темата
Денков допълни, че при нужда ще се следва локален принцип за преминаване към дистанционно обучение - отделен клас, отделно училище.

"При зелен сценарий и при жълтия образователните институции ще работят. И при двата варианта при единични случай на болни деца и учители директорът карантинира цялата паралелка и се преминава на онлайн обучение. Ако само един ученик е заразен, само той минава на дистанционно обучение", каза просветният министър.

При много нива на заболеваемост от 8 до 12 клас първо ще преминат на онлайн обучение, след това тези от 5 до 8 клас, а най-малките от 1 до 4 клас само в краен случай ще се премине на дистанционно обучение.

Образователните институции в цялата страна ще бъдат затваряни само при крайна необходимост - когато заболелите са над 500 на 100 000 души за последните 14 дни.  

Остава възможността за електронно обучение при нужда за всеки ученик, както и при желание на родителите.

Детските градини няма да спират да работят.

Според Денков обаче е притеснително, че едва 30% от учителите и 40% от директорите са ваксинирани срещу коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
19
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
''Крайният случай'' , като дойде вече е КРАЙНО пичовее ....
55
2
 
2
 
! Отговори
до 57 преди 2 години
Те и сега са отворени градините. Ама няма деца. В отпуска съм. Вчера се чух с една колежка. Нямало деца. Имало само 9 деца в групата от заяливи 28 да посещават. В Пловдив се случва. Обаждали се да питат защо ги няма децата и дали са добре. (Това е свързано и със заявки за храна на следващи дни.) Та накратко. Децата са болни и родителите казвали децата имат над 95.5 температура. Така, че ще работят с по 5 или 9 деца. Нямат право в епидемична обстановка да сливат групи по време на уч.година.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаа..., грипният сезон още не е започнал, бе, юнаци!, тепърва ще видим какво има да става Октомври/Ноември когато "официално" бъде открит Грипния Сезон!!!!! ПС "И Рибар съм, и Ловец съм, с двадесет годишен стаж..." -)))))))
53
3
 
11
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
"Много от децата в рисковите групи нямат интернет и например в Столипиново им бяха пуснали интернет,но при този шум на музика и средата от много натясно скучпени хора в помещенията не води до резултати." - И какво, като дойдат на училище децата от рисковите групи, стават примерни ученици ли? Те просто пренасят средата от гетото в училище и пак няма резултати, освен един - унижавани учители, които мaнro идва да бие за забавление.
52
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе вие ги докараите болните да са 5000 на ден. Пък ще видим кой ще си пусне децата на училище. Може и онлайн докато мине вълната.
51
5
 
3
 
! Отговори
1234 преди 2 години
"Детските градини няма да спират да работят." - Дано!!!
50
2
 
6
 
! Отговори
53 съэм.... преди 2 години
Исках да напиша, че няма как да работят когато в една група дойде вируса ще се заразят всички. В България детските градини са пригодени за над 30 деца в група.В тоалетната има само 3 тоалетни и 3 мивки.Така е във всяка една група.Има градини с по 8 групи. В ДГ имат до 2 входа.4 групи влизат от едни вход и 4 от друг вход.Как ще работят като има контакти хора? Освен това пом.възпитател обслужва 2 групи до 10 часа. и 2 групи при следобеден сън?Министъра влизал ли е в една детска градина да види?
49
0
 
15
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Ваксинирайте всички под строй,че да рахитясате.Защо Израел е в червената зона?Те са първата държава с масова ваксинация.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46 Ако не се обърне тенденцията към края август може да сме на 3000- 3500 случая дневно , може и повече . Мисълта ми беше , че не виждам кой от управляващите ще се опълчи на туристическото лоби . Ако си държаха на думата , всичко по морето вече трябваше да е с някакви ограничения . Ама Кацаров се отметна и каза " ще се гледа , когато цялата държава стигне съответните стойности на заболели . После винаги може да да се отметнат пак и да кажат " ами ще гледаме 7 дневната заболеваемост "
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казват мозъците от МЗ "Детските градини няма да спират да работят." Нищо, че в ДГ децата особено в първа и втора група не могат да се самообслужват и са на сантиметри от госпожите и пом. възпитателите. На децата се поставят дори памперси. Всички деца от първа група поне до месец март не могат да ходят самостоятелно на тоалетна и са придружени.Дори хартия те умеят да ползват.Децата в 1 гр. ги хранят в устата до декември и то не всички.Някои до май месец не умеят.На всичко това ще работят.
46
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 49 Може и да не пазят от заразяване, но преболедуването е по-бързо и по-леко, с което се забавя съществено разпространението на вируса. В момента не обсъждаме личната безопасност, там изглежда всеки "решава за себе си". Обсъждаме точно разпространието, което рефлектира върху отварянето и затварянето на всякакви институции. Масовото ваксиниране позволява именно нормалното функциониране на обществото. Това изглежда много хора отказват да разберат.
45
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училището е задължително, затова задължително във всички частни и държавни училища трябва да има обучение в електронна среда от разстояние!! Училище без тази опция-не отговаря на изискванията!! или в такива училища да учат само онлайн! Да те задължат да си присъствено и да се заразиш насила, това е геноцид!!
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 Както се оказа , ваксините за съжаление изобщо не пазят от Делта варианта . Неефективни са , не стават . Засега утехата е , ваксинираните хора да преболедуват по-леко . Дали ще е така , бройката в болниците ще покаже
43
26
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До mazenСъсипват си икономиката заради безобидна настинка за да спасят шепа дъртаци с хронични заболявания, които така или иначе няма да живеят дълго. При онлайн обучение учителят няма възможност за контрол върху детето и не може да го накара да учи съответно не се научава почти нищо и само присъственото обучение е ефективно.
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗороТи ваксиниран ли беше, че забравих? Ако не си, не прехвърляй отговорността за случващото се на други.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"До средата на септември едва ли ще се ограничи нещо"... всяка седмица броят на случаите се увеличава кажи-речи двойно. Сега са около 1500 на ден. Сметни ги, колко ще станат към 15-ти септември, ако се запази тенденцията, и пробвай пак с прогнозите.
40
8
 
3
 
! Отговори
ан те такааа преди 2 години
Браво, за ужас на ковидшашкъньете и ваксинираните гугутки!
39
8
 
24
 
! Отговори
Умник преди 2 години
Не си ти тоя, който ще налага правилата, нито някои чалгаджии-"родители". Правилата ще се определят от тия, които рискуват живота си, своя и на близките си. Като не сте в състояние да създадете организация за нормало протичане на учебния процес присъствено, ще бъде отсъствено, иска ви се или не. При тоя процент на ваксинирани в БГ ще е чудо да има присъствено обучение, или ако има, ще е имитация с каски, маски и противогази.
38
10
 
14
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
То че ше е онлайн е от ясно по-ясно. Ама нека се понатръшкат 5-6 хил с 50 трупа. Такъв министър е за въжето!
37
0
 
20
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Дефицитите в МОН отдавна са минали червените граници на допустимостта. Дефицит на елементарен разум в пандемичен размер. Жалко за децата и техните родители.