Здравната министърка тръгна с голямата ножица

Борисова обяснява из страната необходимостта от свиване на разходите
11 юли 2010 19:58,
127
Здравната министърка тръгна с голямата ножица
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Анна-Мария Борисова тръгна из страната, за да обяснява необходимостта от съкращения и свиване на разходите в здравеопазването.

Първата й спирка беше в Пловдив, където пред шефове на лечебни заведения обяви, че ще закрие 400 легла в най-голямата болница в Южна България – Университетската "Свети Георги".  Това прави 30% от легловата база на лечебницата.

"Решили сме да поемем пътя към Европа и това е начинът", обяви министър Борисова. Тя каза още, че ще има съкращения във всяка клиника, а разходите ще трябва да се свият с 15-20%.

"Мерките на здравния министър ще доведат до съкращаване на медицинския персонал и на лекари", прогнозира пред Dnes.bg шефът на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Сакакушев.

80 легла ще бъдат закрити и в Окръжна болница – Пловдив, съобщи след срещата с министър Борисова директорът на лечебното заведение д-р Аргир Аргиров.

Обезпокоителна е информацията, че се закрива и Кожно-венерическия диспансер под тепетата, който обслужва цяла Южна България. Идеята е той да бъде преструктуриран в Кожна клиника към УМБАЛ "Св. Георги". 

"Само миналата година сме обслужили 43 хиляди пациенти и не ми е ясно как една клиника ще поеме този поток на болни", обясни пред Dnes.bg директорът на диспансера Елена Дякова.

С 20% се свива бюджетът и на Спешна помощ – Пловдив. Dnes.bg припомня, че и сега парите в „Бърза помощ” не са големи.

Още по темата

Около 400 лева взима медицинска сестра, а около 500 лева – лекар. По 2 лева медиците получават за нощно дежурство, а 8 линейки обслужват целия град. След новината за свиване на разходите не е ясна съдбата на медиците с линейките. 

Единствената добра новина от срещата на Анна-Мария Борисова с шефовете на лечебни заведения е, че идеята за сливането на две общински болници в Пловдив засега няма да се осъществи.

През новата седмица министър Борисова ще продължи да обикаля страната с "голямата ножица", коментират болничните шефове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: политика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
с име преди 13 години
Много си е добре министърката!Нищо не разбирате и само плюете!
108
0
 
0
 
! Отговори
дааааааа преди 13 години
Леле, тая жена не е добре ! Всъщност точно такава може би е нужна?!
107
2
 
2
 
! Отговори
големия нос преди 13 години
Права си, лекарите няма да останат без работа. Горко им на пациентите обаче. Сами си сложиха клупа на шията и сега чакат някой да ритне табуретката.
106
3
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
КОЛКО ОЩЕ ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА МУТРЕНСКО ПРАВИТЕЛСТВО С ВСИЧКИТЕ МУ НЕДОРАЗУМЕНИЯ?
105
3
 
0
 
! Отговори
MED SESTRA преди 13 години
BORISOVA DA VNIMAVA - DA NE VZEMEM NIE NOJICATA DA Q STRIGNEM
104
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Има много вярно в коментара ти, за съжаление :(То и мен никой не ме цени както трябва, но поне от мен не зависят човешки животи!
103
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Разкажи повече за личните ви впечатления от тази жена, много важно е какъв човек е на първо място, има ли "душа на лекар" ...
102
4
 
1
 
! Отговори
BG преди 13 години
Определено не става тази за министър .Ами тръгнала и с ножицата - така ли ?Къде сме сега ние на скочим всички на крак и да и кажем как разполага с нашите пари , тези пари ги даваме ние - народа ,тези пари не са от баща и - следователно щи си допитва и ще се вслушва в народа , ще служи на него , а не на американския план за намаляване на населерието !!!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно с колко ще свият бюджета на правителствена болница ,и дали господа министрите и депутатите ще чакат ред за да бъдат лекувани?
100
3
 
7
 
! Отговори
1234 преди 13 години
Вържете министърката и тиквата да е мирна страната
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
става същото като с училищата, закриване и масова безработица.
98
1
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
В скоро време в болниците ще назначават знахарки и гледачки да ни лекуват ! В кой свят живееме бе хора ? Лекари с по 500лв месечна заплата ! Болно общество сме и не цениме можещи те си и способни хора !
97
4
 
14
 
! Отговори
Антигербер преди 13 години
Тея *** герберчета освен да закриват,да разпродават друго не могат.Ама защо ли това ми прилича на управлението на Ванката Костов?????Имаше един клип с една брадва,май клипа показа истината за ГЕРБ.
96
0
 
9
 
! Отговори
bobssy преди 13 години
Тая лекла за нищо не става...Баща ми ходи при нея за лечение ..колкото е министър толкова е и доктор...никакво съчуствие или разбиране към болните...Взимат ни парите всеки месец и отсреща нищо ...само нагли и некадърни мошеници...Уважаема Г-жа Борисова ВЪРВЕТЕ СИ за да не ви изпратим ние!.....
95
0
 
6
 
! Отговори
сс преди 13 години
кога ли и дали някога ще чуем ,че се режат разходи в родната милиция ,крайно време е хрантутковхите *** да намалеят същественно и без това ни струват месечно 50-60 милиона
94
9
 
2
 
! Отговори
Браида преди 13 години
Няма страшно за докторите - те ще напълнят здравноосигурителните дружества, фармацевтичните компании, лечебно-рехабилитационни и козметични центрове и т.н. Някои и сега не ставаха за тази работа.
93
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Баба яга яхна метлата и литна по страната . Търсят се психо-терапевти да лекуват страхови психози сред населението , след такива добри резултати на министърката боко започва(продължава) телевизионната хипноза за да се избегнат народните бунтове и възможните масови самоубийства.
92
1
 
1
 
! Отговори
tm преди 13 години
Hahhahahahha
91
0
 
15
 
! Отговори
Ив преди 13 години
Имам лошото усещане, че тази жена нещо не е напълно наред - вижте й само физиономията - има нещо. Не коментирам тези глупости, които прави - това е само началото. Много била сериозна - да, прилича на учителка по математика - стара мома, която е пълно с комплекси и морални принципи, които ще ни излязат през носа.
90
0
 
8
 
! Отговори
az преди 13 години
Ми да намалят удъжките за здравни осигуровки тогава. Щом няма да има кой да ме лекува за какво да плащам?