Мехмед ме помоли да си сменим местата, той загина!

Разказът на оцелялата при ужаса студентка Милена
17 юни 2011 07:27,
121
Мехмед ме помоли да си сменим местата, той загина!
Снимка: Булфото

"Личеше си, че автобусът е стар. Още щом се качихме, лъхна на мухъл. Спомням си, че седях на мястото до прозореца. Там трябваше да седне Мехмед Зюфекер (едно от загиналите момчета - бел. ред.), но сам ме помоли да седне от външната страна. Сега разбирам, била съм на крачка от смъртта".

Това разказа пред в. "Труд" от болничното легло 23-годишната Милена Димитрова от Бургас, която оцеля при катастрофата край Пловдив.

Младата жена е оперирана в неврохирургията на университетската болница “Св. Георги” заради счупен при сблъсъка прешлен на гръбначния стълб.

Милена е студентка в трети курс по право и международни отношения в СУ “Св. Климент Охридски”. Връщала се в Бургас да учи за изпит. Качила се на автобуса от централната автогара в София в 22,30 ч.

"Избягвам да пътувам с рейсовете на “Ентуртранс”, защото са западнали, но онази вечер се наложи. Спомням си, че когато излязохме от София, шофьорът спря на първата бензиностанция на “Шел” да зареди. Там никой не е слизал, останахме 10-ина минути и продължихме. Шофьорът караше бързо", разказва Милена.

Още по темата
След Пазарджик тя задрямала и се стреснала от писъците на хората и разтресения автобус. Когато возилото се обърнало, Милена усетила, че не може да мръдне от мястото си.

"Просто не мога да изкажа благодарността си към моя спасител, който ме извади на ръце. Разбрах, че се казва Васко от Македония, шофьор на ТИР, който е пътувал в същата посока", обяснява Милена.

Чужденецът измъкнал първо нея от автобуса, а като видял, че задната част се запалила, извадил пожарогасител и потушил пламъците. После изваждал и други ранени. Милена видяла водача на автобуса в болницата с окървавени дрехи. Затова предполага, че и той е помагал на хората да излизат.

Преди ден шофьорът на автобуса бе обвинен за неумишлено убийство.

Срещу 43-годишния Светослав Димитров започва разследване за нарушаване на правилата за движение и причиняване на смърт по непредпазливост на пътя.

Във вторник през нощта автобусът с 31 пътници се обърна на 126-ия км на автомагистралата. Загинаха 8 души и 20 бяха ранени. Девет пострадали останаха на лечение в университетската болница “Св. Георги”. Най-тежко е състоянието на 46-годишна жена от Бургас, която е на командно дишане с тежка черепно-мозъчна травма, наранявания по очите и лицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
3
 
! Отговори
Дими преди 12 години
Просто ме ни побира ума как може да съществуват такива жалки и ограничени *** като Оги и всеки, който си е позволил да напише такъв коментар.Това е поредната трагедия в стрната ни, издънката на всички, които ни управляват и наша разбира се, защото ние си ги избираме.Доката не се наложат по строги мерки за сигурност и повече технически проверки на автобуси и микробуси, и политици не спират да покровителстват собственици на транспортни фирми....ТАКА ЩЕ СИ ЗАГИВАТ НЕВИННИ ХОРА...
105
1
 
6
 
! Отговори
МЕХМЕД преди 12 години
нашето ЖАЛКО племе не заслужава да съществува
104
2
 
4
 
! Отговори
под знака на ... преди 12 години
...автобусът с 31 пътници.......31 - 13...
103
1
 
32
 
! Отговори
до Оги преди 12 години
Умението да съчувстваш, да се поставиш на мястото на слабия, на болния, на пострадалия е в дъното на чонешката цивилизация. Това умение ни кара да си помагаме един на друг в тежки моменти, това ни прави ХОРА. Опитай се да развиеш това умение в себеси, вместо да ми ръсиш клишета кой бил "загинал" и кой бил просто "умрял". Като пораснеш още малко ще разбереш че безмислена смърт няма - всяка смърт оставя празнина след себе си и за всеки човек се намира по някой, койтода го мисли от време на време.
102
2
 
17
 
! Отговори
ДО оГИ преди 12 години
Прав си за Бенковски, Ботев и Левски, само искам да те корегирам и да ти кажа,че споменатите са загинали защото са предадени и продадени от такива като тебе. Предателите са били досущ като тебе,с болни глави и мислещи само за себе си.И себе си за велики но са били мажетурки. За това в историята за тях много-много не се спеменава.Историята е на тези които умеят да я пишат, точно както и Мехмед от автобуса. А такива като тебе само комплекси и *** реплики могат да пуснат.Толкова са спобностите
101
3
 
15
 
! Отговори
до 98 и подобни преди 12 години
Ние тук коментираме като нормални хора и съчувстваме на хората загубили близките си без разлика на народност,раса и религия. Защото човек си е ЧОВЕК.Ние знаем, че има хора наподобаващи човека но не носят нищо от неговите черти и само като визия наподобават на такива.Ние знаем ,че има много безумци които са готови за да удовлетворят егото си да запалят огън в снагата на майка БЪЛГАРИЯ.НО НИЕ ВЯРВАМЕ,ЧЕ ТЯ ,БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАДЖИВЕЕ ТЕЗИ БЕЗУМЦИ И ПАК ЩЕ Я ИМА,А В ИСТОРИАТА ЗА ДРУГИТЕ МЯСТО НЯМА..
100
22
 
8
 
! Отговори
Оги до 101 преди 12 години
ЗАгив, някой който се е жертвал в името на справедлива кауза водеща до нещо добро.В случая има само умрели не загинали.ЗАгинал е БОТЕВ, загинал е ЛЕВСКИ, загинал е РАКОВСКИ, загинал е КАРАВЕЛОВ, загинал е БЕНКОВСКИ.Мехмед е умрял като офца без история.Както ще умрем и ние някой ден.
99
7
 
5
 
! Отговори
the_middle_aged преди 12 години
Ама не знаем какво искаме!Ами ако се возим на нови автобуси и билетът София-Бургас стане сто лева пак ще говорим глупости и ще си чешем езиците!Аз съм сигурен,че повечето тук нямат лични нови коли,ама се упражняват на белетристика!
98
2
 
6
 
! Отговори
ядосан преди 12 години
Чужденецът?!?!?!?!?!?!?!?!?!
97
3
 
8
 
! Отговори
iMunch преди 12 години
Бб..бб..бясна съм ви казвам!
96
4
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Вместо да приказвате глупости как някой трябвало да ви свърши работа - вие сами действайте - просто питайте - като видите 15-20 годишен автобус - не се качвайте в него - това е начина.
95
3
 
27
 
! Отговори
Топалов, преди 12 години
Умът ми не побира отде се вземате,как смеете след тази трагична катастрофо да продължавате с дебилните си коментари. Срам ме е от вас! Срам ме е, че сред народа ми има такива жалки екскременти, които дори за миг не могат да се отърсят от капаците и клишетата в празните си тикви и да замълчат, когато виждат страданието на другите. Лошо ни се пише в свят, където безчовечното отношение бива самодоволно излагано на показ.
94
1
 
13
 
! Отговори
Мърто преди 12 години
ДАНО СЕ ОПРАВИ МОМИЧЕТО ОТ ТАЗИ ТРАВМА НА ГРЪБНАКА!!! ЧЕ ИНАЧЕ НЕ МИ СЕ МИСЛИ ПРОСТО КАКВО Я ЧАКА!!!
93
1
 
19
 
! Отговори
Ядосан преди 12 години
Съболезнования на близките и приятелите на загиналите и респект към хората, кото са били там и са помогнали.
92
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 98! АБЕ ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ ,ЗАГИНАХА ХОРА ОТ ВСЯКА РЕЛИГИЯ!ТИ ЧОВЕК ЛИ СИ!
91
1
 
20
 
! Отговори
ИВО преди 12 години
ПОНЕЖЕ ПЛЕВНАЛИЕВ КАЗА ЧЕ НЯМА ОПАСНИ УЧАСТЪЦИ ПО ТРАКИЯ АЗ ЩЕ МУ ГИ КАЖА ОПАСНО Е ОЩЕ ОТ ИЗЛИЗАНА СЛЕД ВРАНЯ ПО МАГИСТРАЛАТА ОТ 4 ЛЕНТИ СТАВАТ ОПАСНО 3 ,ВТОРИ УЧАСТЪК СЛЕД ТУНЕЛ ТРАЯНОВИ ВРАТИ ДВАТА МОСТА СЪЕДИНЕНИ СА С ТОЛКОВА ГОЛЕМИ И ВИСОКИ ШИНИ ЧЕ МОЖЕШ ДА СКЪСАШ НОСАЧ,ТРЕТО БЛИЗО ДО ХАНЧЕ КАЛУГЕРОВО ОТВРАТИТЕЛНО ДА СЕ КАРА С ПОВЕЧЕ ОТ 80 ,ЧЕТВЪРТО СЛЕ ВТОРАТА ОТБИВКА ЗА ПЛОВДИВ АБСОЛЮТНО НЕРАВНО, АЙДЕ ТОЛКОВА МУ СТИГАТ ДО ПЛОВДИВ МАКЪР И ОЩЕ НО АЙДЕ.
90
3
 
25
 
! Отговори
Якоруда преди 12 години
Оправданието ти е по-голямо престъпление от провинението ти. Ти не обичаш хората и ги делиш, всяваш омраза между тях и какво печелиш - само мизерия. Ти си тежък случай но жалкото е че такива като тебе ги срещаме все по-често.Мехмет е постъпил като кавалер и е отстъпил мястото си на една дама и не заслужава псувните ви. Толкоз ли е сложно първо да бъдеш човек
89
59
 
22
 
! Отговори
Оги до 94 преди 12 години
Ти плюеш върху мен аз върху теб.Каквото повикало такова се обадило.Нали така?Без сърце съм бил ли?Сърце имам САМО за моите сънародници.ЗА Мехмед, Ахмет и Али нямам.Нямам, защото 5 години съм им търпял вунята и съм виждал как докъто ти се правят на свестни са готови нож да ти забият в гърба, как телефоните им са налепени с лепенки на турското знаме и как гледат като дойдат избори.Нямам сърце за тях защото ми писна да слушам, че Истанбул е едва ли не центъра на вселената и искат да отидат там.
88
1
 
63
 
! Отговори
Октай преди 12 години
Изказвам моите най-сърдечни съболезнования към близките на жертвите. Отвращавам се от всицки които използват тази трагедия за да делят хората по религии и етноси. Господ ще продължава да ни наказва докато не разберем че всички хора по света саслужават обич и помощ при нужда.
87
1
 
16
 
! Отговори
AcOrP преди 12 години
Добре бе случват се инциденти... Какви са тези драми дето се разнищват тука... Напълно технически изправно МПС може да катастрофира... Караш пука се гума поради дефект или някакъв предмет на пътя, губи се контрол и се преобръща. Защо се търси под вола теле? Са ще си прокарат лобистите 10 закончета които им изнасят и после цената по 2 защото ще останат 2 богоизбрани туроператора които са си договорили цените помежду си...