Бизнесът доказа, че такса "смет" в София е дискриминационна

Изчисляването й по имуществен признак е нарушение, реши КЗД
Обновена: 4 юли 2011 15:11 | 4 юли 2011 15:08,
24
Бизнесът доказа, че такса "смет" в София е дискриминационна
Снимка: Архив Булфото

Определянето на такса „смет“ в София е пряка дискриминация по имуществен признак.

С решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 21 юни 2011 г. се похвали председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Жалбата на БСК е внесена по повод решение на Столичния общински съвет от 2009 г. за определянето на размера на таксата за битови отпадъци, която в момента се изчислява на база данъчната оценка на жилището.

Така тази такса става втори имотен данък за гражданите, посочват от КЗД.

Затова и констатацията на комисията е, че съществува дискриминация по имуществен признак.

Тази практика нарушава закона, защото едни и същи услуги за почистване, сметосъбиране, сметоизвозване и депониране се предоставят при различни условия, според вида на ползвателя, се посочва в мотивите на комисията.

Експертите от комисията са препоръчали на Столичния общински съвет да приеме нова наредба за такса „смет“.

Зам.-кметът на София Мария Бояджийска коментира през юни, че сегашният начин за определянето на таксата не е много справедлив, но изчисляването на таксата за битови отпадъци на човек е неприложимо.

Още икономически новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
do 23 преди 12 години
Kato si BEDEn - problema si e tvoi
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се плаща не на площ е искане на богатите собственици на имоти. У нас богаташите притежават по няколко къщи, апартаменти, в които никой не живее. В същото време голямата част от населението се тъпче в малки апартаменти, в които живеят семейства от по четири и повече хора. Те се тъпчат в тези апартаменти не от хубост, а защото нямат средства да купят жилища за децата си. Хайде сега Божидар Данев да ми каже това дали е справедливо!
21
1
 
4
 
! Отговори
Ветринар преди 12 години
Правилно - да се броят свинете дето живеят в *** и от това да се определя дължимия данък.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
19 го е казал много точно. Практиката е същата и в много други държави.Не могат да ни сложат "боклукомери" на контейнерите.Разбира се можем и да не плащаме и да затънем в *** като в Неапол.Но е важно общината да следи концесионерите срещу надписване.
19
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Дискриминацията е много по-дълбока и страшна - не забравяйте как пролетта ни накараха да излизаме и да чистим пред блоковете си, макар и да плащаме такса смет а планините ***, натрупани от гнусните *** бяха чистени от съответните фирми безплатно (тоест за наша сметка), нищо че катуните са незаконни и нищо, че гнусните *** нищо не плащат !!! Това не е ли ДИСКРИМИНАЦИЯ ?!? Но какво друго да очакваме ние, дето живеем под властта на *** *** фъндъкова?
18
1
 
4
 
! Отговори
Сидни преди 12 години
Живея в Гърция.При мен се плаща върху квадратурата на жилищната площ в която живееш,но не и върху брой-членове.Аз също смятам,че е несправедливо НООО....В момента плащам около 30 евро за близо 3 месеца като същата сумата е включена към сметката ми за ток.Няма мърдане..В интерес е при нас да си направиш жилищен договор за наем като хората при определен брой трудо-дни трудов стаж-държавата им връща около 4 наема-годишно..а и си взема социалните осигуровки.
17
3
 
5
 
! Отговори
ДО обективен преди 12 години
Как ли?:))) Съд -ООД има проста формула! Който им плати най много плаща най малки такси и данъци! ПРИМЕР: На ковачки 16 000 000 му опростиха задължения които е сложил в джоба си!При това със присъдата си Съд-ООД признава вината му! Както вийдаш не е сложна формулата:)
16
3
 
5
 
! Отговори
до Обективен преди 12 години
Как ли?:))) Съд -ООД има проста формула! Който им плати най много плаща най малки такси и данъци! ПРИМЕР: На ковачки 16 000 000 му опростиха задължения които е сложил в джоба си!
15
1
 
1
 
! Отговори
до Будалкат ни преди 12 години
Май ти се опитваш да будалкаш! Но знай че във форума има и мислещи и добре смятащи хора!
14
2
 
2
 
! Отговори
:)) преди 12 години
Съд-ООД пак е заработил! Нищо ново за БГ. Как се плащат иначе тия хотели по апетитни места! Парите са в бизнеса. Както и да е. Защо не се замислим тогава и за данък сгради по същата логика! От къде на къде един собственик на двустайна панелка в един район ще плаша повече от собственик на същата по размер и вид панелка но в друг район!!?
13
5
 
6
 
! Отговори
Будалкат ни преди 12 години
Във цената на всеки опакован продукт е включена такса смет - по няколко стотинки. Първо ти вземат такса при покупка и после се правят на ударени и разсъждават как да ни начислят втори път такса смет.
12
1
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
(продължение)- как ще се измери справедливо разликата между количествата *** при иначе еднакъв брой живеещи в едно жилище- каква сума ще плащат фирмите- каква сума ще плащат магазините- как ще се измери справедливо количеството ***, който "произвеждат" фирмите, има фирми с огромни количества ***, а има и такива с много малко.....
11
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Пълно с умници, но защо никой умник освен да казва, че сега е несправедливо, не предложи справедливо решение? Предварително казвам, че ако някой иска такса според броя хора живеещи в дадено жилище, да поясни няколко работи:- как се броят тези хора- как се броят нерегистрираните- как се отчита смяната на жилището през годината- как се отчита промяната на броя живеещи през годината- как ще се плаща на фирмата, след като основна част от общата такса смет ще трябва да я плащат ***...
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се сещам за по-несправедливо събиране на такса смет от това в момента. В друга държава дали има подобно изчисляване на таксата. Сега умниците почнаха да ни носят от 9 дерета вода, за да ни убедят че не може по друг начин и дайте да си траем и да си караме по старому.
9
5
 
13
 
! Отговори
педесе лв. разходи преди 12 години
до реалистНе става въпрос за това хората да плащат всеки път когато боклукчийския камион мине да им събере *** и да се брои кой, колко чувалчета е изхвърлил. Дискриминацията в случая е, 4-*** човека, които живеят примерно в Младост, плащат много по- малка такса смет, отколкото двама човека, които живеят в центъра. Така излиза, че по- скъпото жилище генерира повече ***, отколкото по- евтиното. Именно това е "дискриминация по имуществен признак".
8
4
 
15
 
! Отговори
Пичай преди 12 години
"Зам.-кметът на София Мария Бояджийска коментира през юни, че сегашният начин за определянето на таксата не е много справедлив, но изчисляването на таксата за битови отпадъци на човек е неприложимо."Още по- неприложимо е да се плаща за нещо, което е изчислено в ущърб на населението, за да се инкасират повече пари, които впоследствие да се крадат.
7
5
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
По принцип много неща са дискримнинационни, но не сме измислили по-добри от тях. Например и демокрацията е силно дискриминационна за хората, които не са съгласни с мнението на мнозинството, но едва ли всеки път ще стигаме до единодушие по всеки въпрос в рамките на България. Същата работа и сега с такса смет.
6
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Невъзможно е справедливото плащане на такса смет. Примерно минава камиона и всеки си дава на ръка чувал з ***. Претеглят му го и си плаща. Но какво плаща? Плаща ли за преминаването на камиона покрай жилището му и съответно за възможността да си изхвърли ***? Значи трябва при всяко минаване на камиона, всички да излизат и да си плащат, както за това, че камиона е минал покрай тях, така и за ***, ако имат такъв. Отделно,че при подобен подход улиците ще се заринат от изхвърлени ***.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А тези дето са безработни не правят *** така ли?
4
12
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Не виждам по-справедлив и ПРИЛОЖИМ начин за определяне на такса смет в София от сегашния. Очевидно е, че не става според броя на хората, най-малкото, защото в София живеят стотици хиляди, които се водят на адрес извън София. Не виждам и как ще съберат пари и от ***, които като бройка вече са значителна част и в София. Не е приложимо и плащането на чувалче с ***, защото много скоро ще се озовем сред море от ***. То хубаво тази измислена комисия е решила, че е дискриминация, ама ...