Британски лекар ревна от българските медсестри

Не владеели езика и излагали на опасност пациентите си
Обновена: 9 сеп 2011 08:20 | 9 сеп 2011 07:37,
203
Британски лекар ревна от българските медсестри
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Медицински сестри от Източна Европа, работещи във Великобритания, излагат пациентите
на опасност, тъй като не могат да говорят правилно английски. За това предупреди британски топ лекар, цитиран от таблоида Дейли мейл.

Професорът в Империъл колидж в Лондон Лорд Уинстън  заявява, че е особено обезпокоен от медицинските сестри от Румъния и България, които „имат ограничени комуникационни умения, дори на родния си език“.

Лекарят изтъква, че те са обучавани по коренно различен начин от британските си колеги и
нямат навика да говорят със своите пациенти и с лекарите.

Съгласно европейско законодателство британските власти нямат право да изпитват медицинските сестри, идващи от други страни в ЕС, нито за езиковите им способности, нито за професионалните им умения. Смята се, че такива тестове биха ограничили правото на свободно движение на работната сила в Европейския съюз.

Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия за здравеопазването баронеса Торнтън заяви, цитирана от таблоида "Сън", че правото на свободно движение на работната сила не бива да има предимство пред безопасността на пациентите, съобщи БТА.

По данни на британските власти 22 060 или 10% от лекарите, които имат право да практикуват в страната, са от държави от Европейското икономическо пространство. Сред тях са 1862 доктори, които са получили професионална квалификация в Румъния, и 722 – в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
4
 
! Отговори
Mria преди 12 години
Kam Cveti : Skypa Cveti, az sam med sestra zavar6ila predi godina , edinstvenoto za koeto ste prava e 4e med sestrite u4at 4 godini vis6o, sanitarite sa personal bez kvalifikatsia, obu4enie i diploma koito poddarjat higiena i 4istota v bolni4nite i zdravni u4rejdenia i niamat pravo da imat direkten dopir i vrazka s patsienti. osrani gazove i smeniane na pamersi iavno e izraz koito ne vi vazmu6tava i ne vi 6okira 6tom go upotrebiavate....dano ne ste kolejka...prosto ste jalka
198
3
 
1
 
! Отговори
Cveti преди 12 години
Kym Maria: Skypa Maria, ako be6e zapoznata malko pove4e sys sestrinskata profesiq 6te6e da si naqsno, 4e dnes "osranite gyzove i smenqneto na pampersi ''se izvyr6va ot sanitari... Edna sestra y4i 4 godini v Yniversitet i izliza s vis6e obrazovanie priznava6to se v celiq svqt! Dnes sestrata izvyr6va samostoqtelni deinosti, koito predi godini sa se izvyr6vali ot lekari...
197
1
 
3
 
! Отговори
maria преди 12 години
kam dimitrova : osrani gazove i smeniane na pampersi tova li e izraza koito se izpolzva ot profesionalen zdraven rabotnik??? tolkova li e sramno i dolno? i ot kade na kade ne vliza v sestrinskite zadaljenia? zanete li vaob6te kakvo ozna4av profesiata med sestra?? to4no za takiva kato vas stava duma v tazi statia...
196
3
 
4
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
Работя като медицинска сестра в Реанимация вече 30 години.Срамувам се да кажа каква заплата получавам.Подпълвам дупки заради липсващ персонал,без пари а само срещу почивки,когато е възможно,не когато имаш нужда.Освен сестринските си задължения,правя превръзки,сменям катетри и други неща,които са ЛЕКАРСКО ЗАДЪЛЖЕНИЕ.Освен това мия *** *** и сменям памперси.Това обикновенно се случва,когато съм нощна смяна и съм без санитар.И така на края за едни парата,за друг ***.
195
2
 
3
 
! Отговори
pak az преди 12 години
Сега има място да кажа, че отношението на българското общество към медицинските сестри е на доста първично равнище. Има медицински сестри, които са точно толкова ***, колкото всички простаци, независимо от образование и положение в нашето болно общество.Има и медицински сестри, които са прекрасни и достойни личности и ежедневно вършат геройства, защото когато имаш морал грижата за пациента е всеотдайна и безкористна. Колко лекари могат да кажат това за себе си???...
194
1
 
4
 
! Отговори
nurse me преди 12 години
Защо ли сестрата при личният лекар не може да работи с компютър, навъсена е и има мустаци?Това е въпрос с повишена трудност за средно интелигентния българин./между другото тази сестра най-вероятно е пенсионерка, без договор и не присъства в регистрите на сестринската ни организация - т.е.няма законово право да практикува професията"медицинска сестра",но тя какво е виновна женицата.../. За съжаление от тая оправия страдат пациентите.Има още интересни неща по темата, ама няма място...
193
1
 
1
 
! Отговори
nurse me преди 12 години
Относно сестрите в България - образованието от повече от 10 години е висше и концептуалният модел е осъвременен, но проблемът е, че се прилага върху мухлясалата от времето система на "здравеопазване"."Всеки народ си заслужава управниците" и всеки народ си заслужава сестрите...Обява в сайт за работа:"Търси се мед.сестра с колеж/т.е.висше/,опит,млада/ако можеше да се добави-хубавка и ***/,с английски език и компютърна грамотност,пълен работен ден,нощни смени,пък и да се усмихва много за 350 лева"
192
2
 
2
 
! Отговори
nurse me преди 12 години
Некомпетентни хора в дадена област се изказват "компетентно"- това е относно някои коментари. Всеки работодател има изисквания и наема персонал според това, дали кандидатът покрива тези изисквания - в здравеопазването също. Просто и ясно като фасул. Наемането на некомпетентни или неграмотни кадри е грешка на работодателя, поставянето на всички български и румънски сестри под един общ знаменател-също. Изказването на английския доктор е лично отношение или има политически оттенък.
191
3
 
1
 
! Отговори
сами-м преди 12 години
дрън-дрън. Британски таблоиди - търсят сензация там, където я няма. Защо им се връзваме?
190
3
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
frenskia nali go znaiatiska kvo se oplakvash angliska svinia.
189
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На запад за мед. сестра се следва 4 и 5 тодини.Имат култура в кабинета при лекаря си или в болница и частна клиника.Няма нищо общо с нашите мед.сестри,лежах в клиника 14 дена,нямам думи от отношението на лекари и мед Сестри,питат те какви храни обичаш и какво не ядеш.Имаш меню,фантастичноно и плащаш добре,стая за сам човек с баня и тоалетна ,телефон,телевизор ,лукс.Всички техники имат,сканери,радио,за очите апарати.Техника последен модел.Нивото е невероятно,говорят ти тихо и с много внимание.
188
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 186Аз също не можех да работя на компютър, но се самообучавах всеки ден, защото не обичам да се излагам.
187
3
 
7
 
! Отговори
12 преди 12 години
СЪГЛАСНА СЪМ ЧЕ НИКОЙ НЕ ИМ Е НАТРЕСЪЛ НАШТЕ КОЛЕЖКИ В АНГЛИЯ НА СИЛА .АЗ РАБОТЯ ТУК КАТО СЕСТРА ЗАДЪРЖА МЕ СЕМЕЙСТВОТО ОЩЕ 2-3 ГОДИНИ ,ЗАТОВА ПРОУЧВАМ ОТ РАНО ЖЪЗМОЖНОСТИТЕ ДА НАПУСНА РОДНОТО НИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И АЛЧНИТЕ ЛЕКАРИ .В РЕЗУЛТАТ НА ТОЗИ ИНТЕРЕС МИНИМУМ 3 ПЪТИ МЕСЕЧНО ПОЛУЧАВАМ ПОКАНИ ЗА АНГЛИЯ С СМС И ИМЕЙЛ И ВЪОБЩЕ В СВ-ТО СИ НЕ СЪМ КРИЛА ,ЧЕ НИВОТО МИ НА АНГЛИЙСКИЯ МИ НЕ Е МНОГО ВИСОКО. Е КОЙ ТОГАВА Е ВИНОВЕН- ЕДВА ЛИ ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА
186
2
 
5
 
! Отговори
МЕД СЕСТРА преди 12 години
НЕЗНАМ КОЕ СПОРЕД ВАС Е ОПАСНО,НО В АНГЛИЯ И САЩ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ЕМИГРАНТИ,ЧЕ ОПСНОСТТА ДА НЕ МОЖЕШ ДА КОНТАКТУВАШ С ПАЦИЕНТА Е ТВЪРДЕ ГОЛЯМА А ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО *** И ТУРЦИ(ОТ БЪЛГАРИЯ)ПОСЕЩАВАТ БОЛНИЦИТЕ НИ С ПРЕВОДАЧ .тАКА ЧЕ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ САМО ОТ ГОВОРЕНЕТО НА ДАДЕН ЕЗИК.
185
3
 
3
 
! Отговори
ива преди 12 години
медицината не е като да продаваш семки на улицата. изобщо не мога да си представя как е възможно да се допуска работа с болни хора ако персонала не познава езика на пациента. че това си е доста опасно дори. то и лекаря за да се обясни със сестрата за назначенията трябва да говорят един и същи език. представяте ли са да се използват жестове - вие съгласни ли сте да ви лекува такъв екип и като питате сестрата какво ви прави, тя да не ви разбира.
184
3
 
2
 
! Отговори
KIM do 188 преди 12 години
Здравейте!Мисля,че не можете да казвате,че проблемът бил в всички наши медици,защото си има и такива ,който си вършат работата страхотно и те гледат и с "двете" очи като се има в предвид,че цените на прегледи и т.н. са едни и същи.То че има и такива,който лъжат има!А за правата,то си зависи от хората дали да се отстояват,защото отстояват ли ги ,живеят наистина по-добре и не позволяват някакви алчни доктори да им взимат всичко !Лек и успешен ден!
183
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
чета коментарите и се чудя: то забележката е за отношението към пациента и опасността да му се навреди за това че няма ясна комуникация, а ние говорим за разлика в заплащането. Ами като не им харесва заплащането защо са се съгласили да работят нашите и да си го изкарват на пациентите. Естествено че ще има разлика след като не говориш езика им а и по всяка вероятност квалификацията е доста по ниска от тази на техните сестри. Не говоря врели некипели - била съм 10 години мед. сестра в България.
182
3
 
8
 
! Отговори
iva преди 12 години
де да беше проблемът в езика - хора, ние сме свикнали у нас медиците ни да се отнасят към болния човек като към досадна тежест, но в чужбина не е така. Нашата медицина няма човешко лице. Основната причина не са парите - ние не си познаваме правата и не ги отстояваме.
181
4
 
2
 
! Отговори
санитар преди 12 години
Стига сте ги ожалвали българските медицински сестри,колко малко са били заплатени в чужбина и колко са били зле там! Някой от тях само заради това,че Не са работили за болните и нуждаещите се хора в България,а са предпочели да заминат за печелбарство в чужбина,станаха неприлично богати Народни герой на България и от същите тези нуждаещи се от тяхната грижа хорица , за благодарност, апартаменти и други привилегий получиха наготово!
180
0
 
5
 
! Отговори
NurseMary преди 12 години
До Анонимен : Ако докторът ти плащаше заплата, по-добра от минималната можеше и да си намери сестра, работеща на компютър. То заради лекарите основно, а не заради сестрите здравеопазването е на това положение.Те коват законите за здравето, те се разпореждат в Здр. каса, а тези които си работят професията все се оплакват, но всъщност проблемът е същия като при така нар. бг бизнесмени-недоволни са, че не забогатяват достатъчно бързо, всичко е от едната алчност. Затова сестрите отиват в Англия.