Българите – дебели и неспортуващи

Спортното министерство с кампания за насърчаване на спорта
Обновена: 22 ное 2011 20:04 | 22 ное 2011 20:02, Красимир Ангелов
169
Българите – дебели и неспортуващи
Снимка: Булфото

Едва 6% от работещите българи спортуват активно. Това показва социологическо проучване на MBMD, поръчано от Министерството на физическото възпитание и спорта. За сравнение техният брой преди години е достигал почти 45%.

За сметка на малкия брой спортуващи над 45% от трудоспособното население на България пуши, 40% употребяват алкохол, а 20% употребяват сол над нормалното количество.

Българите в активна възраст изминават средно по 3 километра и 870 метра на ден, но повече от половината от анкетираните прекарват свободното си време в пасивна почивка.

Едва 39% от сънародниците ни са с нормално съотношение между ръст и тегло и нямат проблеми с излишни килограми.

За сметка на това 34% от българите са с наднормено тегло, 21% страдат от затлъстяване, а 2%  имат изключително големи проблеми с огромното си тегло.

Според изследването 4% от анкетираните са с тегло под нормата.

Поради тази причина Министерството на физическото възпитание и спорта стартира „Дни на отворените врати” на спортни обекти в големите градове на България.

Инициативата е част от проекта „Никога не е късно за ново начало”, който се изпълнява от спортното министерство с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

"С този проект искаме да покажем, че спортът е чудо, което може да направи личността по-трудоспособна", обяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Благодарение на проекта всички желаещи ще имат възможност напълно безплатно да посетят общо 28 избрани спортни зали и комплекси и да изберат предпочитания от тях спорт.

До края на месец февруари 2012 г. всеки обект ще бъде отворен по 150 часа по предварително зададен график.

Футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, хандбал, шорттрек, фигурно пързаляне, тенис на маса, фитнес, спортни танци, бокс, фехтовка, аеробика, тенис, мини-голф, бадмингтон и вдигане на тежести са само част от спортовете, които всеки желаещ ще може да практикува в рамките на кампанията на спортното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Министерство на спорта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
4
 
4
 
! Отговори
мангоджери преди 12 години
абе вие българите не влизате в никакви схеми, пиите си доволно домашната ракия, тъпчете се със сланина до изпотяване, псувайте жената и шефа. Спорта не е за оръфани ***
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плувах 10 години /не съм състезател/, фигурата ми е пропорционално оформена, холестерол в нормата, нямам и свръхтегло - индекса ми 23,4, но от години редовно си вземам хапчетата против хипертонията. Е на това му се казва "късмет"
167
0
 
1
 
! Отговори
rument преди 12 години
Да,пръщя от здраве защото спортувам всеки ден,който иска да си дебелее си е негов проблем,не говорим дали родителя е дебел,а за това че все по често се срещат деца с доста наднормено тегло - ФАКТ и ти го знаеш така че няма смисъл от подобни изказвания,нали.
166
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затлъстяването трябва да се разглежда като комплексен проблем. Зависи от натурата на човека и метаболизма също, освен всички причини, които се посочиха -хранене, спорт, движение, некачествени храни...режимът на хранене също е от голямо значение. Не може ти да си предразположен към напълняване и сутрин да пиеш само кафе с цигари, на обяд да хапнеш на крак един бургер, а вечерта да се натъпчеш преди сън като за световно, придружено с голямо количество вино или алкохол.Режимът е важен фактор.
165
0
 
4
 
! Отговори
DFRASDWER преди 12 години
Е, как всички не са много добре, явно ти пращиш от здраве! И познаваш, това дете! Другата крайност, децата кожа и кости ,а майка ми дебелее здраво! За, това кой е виновен родителите!
164
1
 
3
 
! Отговори
rument преди 12 години
DFRASDWER май не си много в час но както и да е,много съм наясно с тези неща защото съм спортист,и детето не е болно просто яде по-всяко време какви ли не *** и за това стана дебел,а и родителите са много виновни за това.
163
0
 
9
 
! Отговори
мда..... преди 12 години
Сития на гладния не вярва!
162
1
 
16
 
! Отговори
абе... преди 12 години
......човек,като няма какво да сложи на трапезата не му е до спорт.
161
1
 
5
 
! Отговори
НЕ Е ЛИ ТАКА!!! преди 12 години
Аз се учудвам на жени, където, преди са плували и са поддържали фигура, сега са много дебели с бричове, почти двойни за сметка на децата си! Как са се изоставили, така, това не мога да си обесня, след 40 годишна възраст е по- трудно, но повече движение, може би няма да се получи, този йо-йо ефект.
160
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много погрешно е схващането,че пълните хора трябва да спортуват,за да отслабнат.Това може да го каже или тотален лаик,или човек който никога не е бил дебел.Всеки човек,който носи по 20 и повече излишни кг-*** натоварва скелета и ставите си и всяка една по-интензвина физическа активност може да го доведе до контузии и то сериозни.Затова съветвам хората,които имат доста наднормено тегло първо,чрез хранителен режим да си свалят кг-те и след това да започнат да спортуват.
159
1
 
2
 
! Отговори
e,де преди 12 години
Попа е пелтек!
158
1
 
3
 
! Отговори
Алелуя! преди 12 години
Някои си обичат токчечетата повече от всичко, други ги желаят, трети са хахо бръм!Оставям ви да се вземете чеда мои и свети го духа. Амин!
157
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
144, желая те
156
5
 
3
 
! Отговори
НЕ Е ЛИ ТАКА!!! преди 12 години
Почти към всяко предпрятие има салони и зали за гребане, басектбол, волейбол, футбол на малки вратички, фитнес зали. Мързела е в основата. И тъпкането с храна, вместо да се тъпчеш го даваш на децата! Не децата да са кожа и кости, а ти да си с гръцки ***!
155
1
 
7
 
! Отговори
Bai Onzi преди 12 години
1. Да, мързи ни яката работа2. Къде да спортуваме? Аз примерно не съм активен футболяга, а играя баскетбол. ОК, но в София има основно футболни игрища, които на практика не са особено скъпи за позлване. Баскетбол и волейбол могат да се играят само в училищата, и то при условие, че някой не е изкъртил кошовете или стълбовете за волейболна мрежа. В Турция навсякъде има бетонирани площадки с по 8 коша и 2 волейболни игрища, а за футболни терени изобщо няма да говоря. Е как да не сме дебели?!
154
0
 
3
 
! Отговори
АРЕ...... преди 12 години
Плуват, футбол ще ритате на малки вратички! И никога няма да станете 100 кила.
153
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам как е извън София, но в София повечето спортни площадки ги завзеха мутрите с помощта на кметовете кметували след 1989-та година и ги застроиха. Къде да тичаш в София - след ауспуха на някой автомобил ли? Залите го дадоха пак на мутрите и ако искаш да играеш нещо си плащаш яко. Практически няма къде да се спортува в София, ако не плащаш суми съизмерими с средната работна заплата.
152
0
 
5
 
! Отговори
DFRASDWER преди 12 години
Румене, това дете е болно! Явно не са ти известни болестите на щитовидната жлеза, някои стават с редукции в теглото, други пълнеят до неузнаваемост ,така нареченета слонска болест. Иначе да се подигравете можете! И да коментирате.
151
2
 
12
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
Много хубаво, но аз съм тренирала години наред плуване - много хубав спорт. Но сега работното ми време не свършва в 17:30, след това имам занимавка с деца и домашни, пране, чистене, готвене, вечеря и т.н. и след всички задължения изведнъж е станало 21ч. - какво да бягам и кога, като на другата сутрин ставам в 6:30ч.?Но все пак винаги съм била под нормата за ръст/килограми, може би се дължи на активния спорт в детството и в училище след това?Иначе най-хубаво е на чист въздух да се спортува.
150
3
 
4
 
! Отговори
rument преди 12 години
148 не е така,преди няколко години работех тежка работа,физическа и психическа.Работех на 8 часов работен ден,и след работа бягах по 10км.Зависи как си настроен психически,ако си мислиш че си уморен,то наистина няма да имаш енергия.