Налагат мораториум за добива на шистов газ

Гласуването в пленарната зала може да бъде още в сряда
Обновена: 16 яну 2012 07:00 | 16 яну 2012 07:00, Красимир Ангелов
342
Налагат мораториум за добива на шистов газ
Снимка: БТА

Мораториум за проучването и добива на шистов газ в България ще бъде приет от Народното събрание в сряда, прогнозира зам.-шефът на икономическата комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Ако това стане факт, страната ни ще бъде втората след Франция, която слага забрана на шистовия газ. Мораториумът ще бъде гледан още днес на извънредно заседание на икономическата комисия.

Избира се вариант за временна забрана, докато бъде изработено законодателство, което да гарантира опазването на природната среда при проучването и добива на този вид газ, съобщава „24 часа”.

Една от гаранциите е задължителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) при проучване и добив на над 1000 м дълбочина, обясни Николов.

Мораториумът, който ще гласува Народното събрание, е на база на законодателно решение, което е внесено от РЗС още през ноември 2011 г. Той е допълнен с предложения на инициативния комитет срещу проучванията и добива, който организира масови протести в събота.

Още по темата

В парламента има още внесени и решения за мораториум от "Атака" и БСП. Социалистите са преписали френския закон, който забранява тези дейности, докато не се открие друг метод за проучване и добив, уточни Николов.

Той бе категоричен, че групата на управляващите е взела решението за временната забрана на проучванията преди протестите, които се проведоха в събота в 12 града в страната.

Така по всяка вероятност още в сряда председателят на парламента Цецка Цачева ще внесе решението за гласуване в пленарна зала и то да бъде прието още тогава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това ако стане ГЕРБ ще си спечели световна икономическа империя за враг. Такива империи не им пука от малки държави. Шистов газ има по целия свят но те атакуват там където е лесно.
253
2
 
14
 
! Отговори
mimara преди 12 години
Чудесно е, че имаме шистов газ. Не виждам защо е зорът да започне да се добива точно сега с тази опасна технология. След 15-20 години като измислят безопасен начин, ще започнем да си го точим...И ако някой тук твърди, че като започне добив на газ ще се превърнем в Норвегия, дълбоко се заблуждава. 10-тина човека ще напълнят чувалчета с пари, а останалите ще купуват вода от магазина, за да си мият ръцете. България няма да просперира от такъв добив и българинът пак ще е най-беден!
252
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тази година след 18 години съдебни дела Еквадор осъди американската ен.компания Шеврон да заплати 16 млд $ заради непоправимите катастрофални унищожения в резултат от проучванията и добива на шистов газ от американската компания . не знам българите *** ли са некомпетентни или по-необразовани от еквадорците че ще допуснат същото да се случи и тук
251
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
340 000 кубически метра вода на час се отравят от АЕЦ Козлодуйза една година всички водни ресурси на България се ползват за охлаждане на реакторитетова е отрова която от десетки години трови и мори нашия народ
250
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скандално: изтрито е мнението: Като се вкарат химикалите в подпочвената вода, тя е част от световния кръговрат на водата и неминуемо замърсяването ще избие на повърхността, даже и през бетонирания кладенец, щом химикалите са предначначени да разграждат газа от скали. Бетонът е вид скала. На защиника на шистовия газ препоръчваме да си даде двора за кладенец, тъй като такъв газ има в почти цялата страна. Какво противоречи на правилата на сайта това?????
249
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Зелената партия е част от Коалиция за Българияясно че заедно с БСП са на хранилката на газаджиите
248
1
 
1
 
! Отговори
Фаца преди 12 години
Екология със сураттефтер прай ли съ?
247
8
 
4
 
! Отговори
Дечо пора преди 12 години
Интересно, как една идея сплотява хиляди незнаещи за какво става дума.
246
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Закон срещу шистовия газ - това е лудосткой болен мозък е измислил това?ББ излезе хитрец и прехвърли топката на депутатските кюфтета да умуват за някакъв мораториумжалка, много жалка картинкана погазване на националните интереси
245
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 271и в момента съдят хора от правителството,които са участвали в издаването им за корупция(сиреч взели са пари за да ги издават тия разрешения).Колкото до поляците те доста протестираха(има клипчета из ю туб за който се интересува:)
244
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи истината е следната. Дупчи се за газ с цел да се замърси всичко в БГ и после внасяме вода, храна и всичко от САЩ, толкова е елементарно. Нали господа еколози.
243
3
 
13
 
! Отговори
Шистов Гъз преди 12 години
Аз шистов газ не искам.Искам чиста природа,чиста храна,чиста вода,чисти и здравомислещи хора с чисти мисли.Ще ви е.а май.ата продажни ***,за няколко литра от тая отрова сте готови да продадете България,ама няма да стане,вече има интернет,хората знаят последиците.Както са казали "Не питай старило,питай патило" ,а изпатилите си от газа са доста.
242
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полша планира да продава газ на западните си съседи на по-ниски цени от тези на северен поток. Там са издадени повече от 100 (СТО) разрешителни за проучване и евентуален добив на шистов газ.
241
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
266,за какви находища говоримима ли доказани находища на шистов газ в България?или само си правиш гаргара
240
0
 
3
 
! Отговори
до 260 преди 12 години
ако е толкова евтин защо не го добиват в Полша и Украйна а ние да го купуваме евтино, не е ли просто. Ние сме туристическа страна, а те не са. Пък и в Украйна след Чернобил шистов газ не ги плаши.
239
0
 
0
 
! Отговори
бай фак преди 12 години
май ше факаме некой глухар!!!
238
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви са пораженията на околната среда в България от АЕЦ Козлодуй? Колко милиона са загинали от реакторните отрови които пием и ядем?Един заблуден еколог трябва да протестира срещу АЕЦ Козлодуй и шистовия газ.Един платен еколог протестира срещу шистовия газ.
237
0
 
4
 
! Отговори
? преди 12 години
Практиката показва че след 7г. едва 6% от газавоите находища са рентабилнипри хидравличния метод трябва постояно да се правят нови сондажи което оскъпявапак ще те питам знаеш ли какви са последиците за околната среда?
236
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 263Не знае и не му пука на човека.Българина е безхаберен хейтър, които винаги търси конспирации и е готов да продаде и майка си за шепа жълти стотинки.Преди няколко дена един колега ми каза-"Е нали е в Северна България,да си дупчат нас какво ни пука тук?"
235
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
260,май ти хвърляш прах в очитехората преди да правят концесии правят проучвания за цената на добивания шистов газ и цената му е по-ниска от вноснияиначе никой няма да се натиска да добива шистов газ