Митрополитите прочетоха досиетата си - не се извиниха

Кирил и Йоаникий са с чиста съвест – не били доносници
Обновена: 24 яну 2012 09:40 | 23 яну 2012 22:11, Бойчо Попов
71
Митрополитите прочетоха досиетата си - не се извиниха
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Снимка: Impact Press Group

Двама митрополити - Кирил и Йоаникий, са били днес в сградата на Комисията по досиетата, за да прочетат документите от бившата Държавна сигурност за самите себе си, предаде bTV.

“Няма за какво да се извинявам. Аз не съм извършил нищо лошо – никого не съм обидил, никого не съм...Аз съм служил на Българската православна църква", заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Според bTV той е чел досието си в продължение на около час и половина.

Още по темата

“Не съм изпълнявал нищо друго, освен по съвест задълженията си към църквата", увери Кирил. Запитан как точно е служил, като агент ли, владиката отново каза: "Не, като клирик на Църквата. Отричам, че съм изпълнявал някакви заповеди там в изпълнение на когото и да било, освен на Светия синод. Послушание към Светия синод съм имал само".

Йоаникий според архивите е бил агент Кирилиевич. Той обаче също заяви, че съвестта му е чиста и не е давал нито подписи, нито доноси.

Темата за членове на висшия клир с досиета е била обсъждана и на редовното заседание на Светия синод днес, но след неговия край православната църква запази пълно мълчание по въпроса.

На него свещеници от така наречения в миналото "алтернативен синод" са поискали нов Църковно-народен събор да освободи владиците с агентурно минало. Възванието към православните българи е подписано от отец Инокентий.

Миналата седмица комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
smiren преди 12 години
Za boga brakia ne bogohulstwaiteeeeee....hahahaha...
39
0
 
5
 
! Отговори
Moлитва на Св. Ефрем преди 12 години
Господи и Владико на моя живот,не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие.Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене,Твоя раб. ПоклонЕй, Господи Царю!дарувай ми да виждам моите прегрешенияи да не осъждам моя брат,защото си благословен во веки веков.Амин. Поклон
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий"На тези господа досиетата им са в някой спец отдел с ограничен достъп.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мятането на плюнки по сигнал - спорт за глупци.
36
0
 
6
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
Не защитавам Гоце, но това си беше проблем на Дянков! Според протокола всички официални разговори на президента СЕ ЗАПИСВАТ. Няма значение с Дянков ли говори, с Обама ли. А дали ще бъдат оповестени публично институцията сама решава. Дянков да си е правил сметката като е ходил в гората, където има мечки. За сведение и при премиера процедурата е същата, разговорите не МС също се записват, разни др. официални срещи и т.н. Така че Гоце не е направил нещо недопустимо. Просто използва добре правата си
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Кирил е много *** човек. Даже не може едно обяснение да измисли, повтаря Светия синод и Църквата по два пъти в изречение и верующите трябва да бъдат много респектирани от това и да му вярват, защото видиш ли той е човек на Бога и Църквата. Толкова нагли и *** хора, че нямам думи.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То пък сега като няма ДС, държавата ни се напълни със секти и всякакви други ***. Ай сиктер и у демократите дето се навъдихте.
33
1
 
1
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
tova da ne e fen klub na DS... Zapisvash se samo fen da si i nishto nepravish. Kakvi sa tiq prostotii , koito e agent DS nqma da go ostavi namira. Shte ima zada4ki i izpitaniq pred nego . Shte go tursqt da go izpolzvat nqma kude da ide. Fen klub be. Nie sme ot fenkluba na DS i sme fenove i na durjavata i pomagame ....
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който е запознат с декларацията на митрополит Сергий (в Русия) за лоялност към съветската власт, ще рабере, че нашите "митрополити" нищо не са измислили.Просто говорят това което им е казано (т. е. все още изпълняват заповеди на ДС).Та и в прослувутата декларация на митрополит Сергий се казва, че "всяка власт е от Бога", че "вашите радости са и наши радости" (т. е. радостите с комунистите са взаимни), че който е против болшевиките е против държавата и против (забележете) църквата.Казва се, че подчиннението на болшевиките не е от страх, а по съвест.Все неща които и сега тези митрополити казват.Намерете в нета декларацията.Декларация митрополита Сергия 1927 г.
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Типичният комунистически начин на мислене.Не се извиняват.Сега ще ви цитирам само няколко мнения на комунисти1. Мнението на цялата БКП за вината й - "вината и ракиите".2. Мнението на агент Сава за агентурното му минало - "гордея се че съм служил на държавата".3. Мнението на тези митрополити - служили сме на държавата.Всъщност това извинение не е нужно на жертвите на комунизма.Те вече са на добро място.Това извинение е по-нужно на самите престъпници, за да успокоят съвестта си.Но те не го разбират.
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това се вика - класически гьонсуратлък.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди всичко за да си духовник трябва да си мъж, а не п*тка. Спокойно е можел да откаже сътрудничество, какво толкова щяха да му направят? Само че в името на кариерата и благия животец са се навели.
28
4
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
единствено виновни са комунистите , бивши и настоящи - няма политик в България , който да не е бил член на БКП ! всички партийци и висши и нисши партийни гъзомийници са били поддръжници на системата от което следва , че са същите доносници !Оставете ЧЕРКВАТА НАМИРА и потърсете спасение на душите си ! БОГ да се смили над вас и да ви опрости червените ви души !
27
4
 
2
 
! Отговори
istina преди 12 години
abe hora vie ne razbrahte li che zarkvata ne e politicheska instituzia a dughovna i nachelo e BOG. taka che ako smiatate da boikotirate BOG pravete go to si e lichno vashe reshenie i posledizite ot nego sa vasheto spasenie. Mitropoliteite moze da ne sa vsichki za haresvane kato hora ama vie mai edno ne razbirate ot nas sa izlezli i sa kato nas niama otkade. taka che vsichki po-spokoini i ne rezete klona na koito stoi balgarskata nazia i narod. vsichko drugo e mnogo shum za nischto.
26
2
 
4
 
! Отговори
бай христо преди 12 години
Бе този шпионин май познат,ама брадата нещо пречи .....
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ах дедо попе дедо попе,признат грях е половин грях.Нали ни търсехте парички да се изповядаме та да ни простите грешките като че ли Господ ви е назначил отгоре.Скоро ще излезне истината и за религиите,трай попе
24
2
 
3
 
! Отговори
Малката Кичка преди 12 години
Има и един(една) дето е известен сред нежното братство с агентурното име Голямата Кичка...
23
2
 
5
 
! Отговори
regfk преди 12 години
Koi w dneshni dni priema naseriozno sa6testwuwaneto na gospod i takiwa podobni prikazki.Wijte kakwo stawa w watikana wis6ite kardinali desetiletia izdewatelstwat i iznasilwat mladi mom4eta i im prowaliat jiwota,kak moje da wiarwam 4e takiwa izwrateniaci sa predstawiteli na niakaw gospod bog na zemiata,smehorii,gospod da mi e na pomo6t....
22
2
 
1
 
! Отговори
иеаа преди 12 години
Tozi nehranimaiko ako mi izleze nasre6ta 6te go blakam s darwenia krast w darwenata glawa dokato ne izpadne w neswiast....gospod wijda wsi4ko........
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за да признаеш грешка и да се извиниш - трябва да притежаваш мъжество!Очевидно в това да си доносник няма нищо мъжествено, следователно какво очаквате от тези хора