Светият Синод: Ще преодолеем доносниците!

11 митрополоти се озоваха с картончета от ДС
Обновена: 21 яну 2012 18:25 | 21 яну 2012 18:18,
115
Светият Синод: Ще преодолеем доносниците!
Момент от литургията. Снимка: БТА

В тези дни Бог допусна за църквата ни поредно изпитание, но Светата ни църква ще преодолее и това изпитание.

Това се посочва в поздравлението от Светия Синод на Българската православна църква за днешния имен ден на патриарх Максим, прочетено от Пловдивския митрополит Николай.

Около три часа продължисветата литургия и молебенът за именния ден на Негово светейшество в столичната църква "Св. Неделя".

Още по темата

На празничните служби не присъстваха митрополитите Галактион, Неофит, Йосиф и Симеон, които бяха сред 11-е, за които Комисията по досиетата оповести през седмицата данни за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

"Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог на Вас възлага още по-тежко бреме - да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете", се казва в приветствието от Светия Синод до патриарха.

"Приемете и този кръст Светейши владико, защото само Вие, можете да го изнесете", заяви митрополит Николай.

Той е сред тримата митрополити заедно с патриарх Максим, за които бе оповестено, че не са сътрудничили на ДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
hera преди 12 години
ne mojem vsichki da gi uprekvame, zastoto ima i chisti duhovnici.neka suvestta im da gi sudi az takuv grjh ne iskam da slagam na sebe si. a i mediite sa golemi manipulatori., za da ne se posestavat charkvite ot opredeleni krugove hora.
90
0
 
2
 
! Отговори
изгонете ги преди 12 години
Не преодолявайте доносниците.Това не е нужно на църквата,на хората,махнете ги,отървете се от тях! Така ще се възстанови може-би доверието между народа и висшето духовенство,ще се забрави лошия пример на сребролюбивия Кирил,накичил се със скъпи часовници и положил яки телеса,създадени не от пости върху скъпи лимузини.Как никой от тия последователи на Юда,не взе пример от отец Иван ,който възроди християнските ценности,като даде покрив и храна на нуждаещи се,как църквата не го подкрепи .СРАМ!
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
e tova e carkvata ,popove s po 25 ,000 za 4asovnici koito obikalqt s djipove PLOVDIVKIQ DADO NIKOLAI E EDIN OT TQH .MIZERNIK TOVA E BALGARSKATA CARKVA
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
109, Господ е този, който решава кой кога да умре. Щом патриарха живее дълго, явно Господ така е решил.
87
0
 
2
 
! Отговори
НМ (народна милиция) преди 12 години
Нещо не е наред с нашата църква.Всяка седмица се разхождам в Созопол и посещавам църквата.Но понякога не мога да вляза защото църквата има работно време,тогава нямам пряк достъп до господ.
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЗИ ИЗЛЕЗЕ *** МУТАНТА - НА 91 ГОДИНИ НЕ МРЕ И НЕ МРЕ
85
0
 
3
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
До 90 Томас,Сатаната е комунист,разбира се.Видя се висшия ужким клир на БПЦ колко струва.Не ми умът побира как можеш да служиш на Сатаната и да се маскираш като служител на Бога?Повръща ми се.За мен е пример енорийския ми свещеник с избелялото си расо,илиенския(вече покойник)отец Йордан,който беше на поста си като духовен водач и човек за пример до последният си дъх.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В тези дни Бог допусна за църквата ни поредно изпитание, но Светата ни църква ще преодолее и това изпитание."Разбира се, ще бъдат назначени нови млади агенти, само че засега ще ги пазят и няма да ги огласяват, докато не му дойде времето.
83
0
 
5
 
! Отговори
Moлитва на Св. Ефрем преди 12 години
Господи и Владико живота моего,Дух праздности, униния, любоначалия и празднословия не дажд ми. Дух же целомудрия, смиренномудрия, терпения и любви даруй ми, рабу Твоему. ПоклонЕй, Господи, Царю!Даруй ми зрети моя прегрешенияи не осуждати брата моего.Яко благословен еси во веки веков.Аминь. Поклон
82
0
 
6
 
! Отговори
българка преди 12 години
БПЦ е най-голямата и най-преследваната жертва на комунистическия режим!С хората без вяра може да се направи всичко! Смятам, че въпросът с т.нар. агенти е сложен при условие, че нямаше декомунизация веднага след 1989 г., архивите бяха нарочно подпалени /пожарът в партийния дом/ и ДС реално ни остави да четем "документите", които искаше да прочетем според тях, за да продължава да сее раздори, разделение и смърт! Сега се активизират всички атеисти, врагове на православната църква, сектанти и др.п.
81
1
 
3
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
По-скоро трябва народът да повярва в себе си, за да няма нужда от митрополити. Ти и да си с много голям морал и вяра, като станеш митрополит и те навестят службите, за да ти обяснят как се работи, ще предпочетеш да си жертваш морала в замяна на малко власт, малко пари и най-важното- на спокойния си живот и този на семейството ти. Човек не може да промени системата, защото човек е смъртен а системата не. Човек може да промени единствено себе си и фактът дали е зависим от каквато и да е система.
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да снимаш кръщене в храм ти искат 40лв и отделно 40лв за ритуала.Това значи , че който няма пари не може да се покръсти.В река Йордан да не би да са си плащали за да ги покръстят и повярват?
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да има нови митрополити с висок морал и вяра, за да им вярва народа и да се върне в храмовете.
78
2
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Повечето от тези пингвини с килимявки за нищо не стават освен да съберат парсата по задушниците!!!
77
1
 
2
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
Земята обикаля Слънцето за 365 дни и това определя продължителността на понятието година, заложено в генетичния код на нашата планета. Една друга планета от нашата система, която по обясними причини още не сме виждали с очите си, го обикаля за около 3600 години и рядко някой се замисля, че това би могло да има връзка с продължителността на понятието година за обитателите на тази планета. Така че ако ви се струва нереалистично един живот да продължава триста хиляди наши години- помислете пак ;-)
76
1
 
3
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
Избитите от комунизма ясно. Не казваш за избитите в името на твоя прехвален Бог? Кой Бог настройва едни хора срещу други? Кой Бог те кара да му служиш безропотно и да му вярваш безрезервно? Ще ти кажа- самопровъзгласения Бог, който има нужда от теб като слуга. Бог не е нищо повече от инженерна научна титла, чието значение с годините умишлено е променено чрез пропаганда. Бог означава създател- не някакъв чудотворец на вселени и реалности, а най-обикновен технолог на хабитати на отделни планети.
75
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Религиите водят до разделение на народите. Това е основната им цел. А след това - власт и богатство.
74
1
 
1
 
! Отговори
Все тая преди 12 години
По добре сменете духа на Византизма с духа на Българщината. Защото вече над 1100 години, такава няма. Този Византизъм ни докара 2 робства. Въпросът пред Българищината стои: Или Българската църква ще си промени ДУХЪ или Българщината трябва да смени Духът на Българската църква, ако искате Българщината да оцелее. Защото след Декларацията на депутатите, тя е застрашена от поредно предателство на политици. Повтаря се 14-ти век, непосредствено преди Османската инвазия.
73
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
а ние ще преодолеем доносниците, когато преодолеем и делото на Юда !и да се покае, Юда си остава Юда ! Щом са вземали пари за това си дело, няма прошка от нас ! Къде са свещениците като отец Боян Саръев ??
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От владиката до попа, всеки пръта...пардон!, всеки донос ще докопа!...:)