Митрополитите прочетоха досиетата си - не се извиниха

Кирил и Йоаникий са с чиста съвест – не били доносници
Обновена: 24 яну 2012 09:40 | 23 яну 2012 22:11, Бойчо Попов
71
Митрополитите прочетоха досиетата си - не се извиниха
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Снимка: Impact Press Group

Двама митрополити - Кирил и Йоаникий, са били днес в сградата на Комисията по досиетата, за да прочетат документите от бившата Държавна сигурност за самите себе си, предаде bTV.

“Няма за какво да се извинявам. Аз не съм извършил нищо лошо – никого не съм обидил, никого не съм...Аз съм служил на Българската православна църква", заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Според bTV той е чел досието си в продължение на около час и половина.

Още по темата

“Не съм изпълнявал нищо друго, освен по съвест задълженията си към църквата", увери Кирил. Запитан как точно е служил, като агент ли, владиката отново каза: "Не, като клирик на Църквата. Отричам, че съм изпълнявал някакви заповеди там в изпълнение на когото и да било, освен на Светия синод. Послушание към Светия синод съм имал само".

Йоаникий според архивите е бил агент Кирилиевич. Той обаче също заяви, че съвестта му е чиста и не е давал нито подписи, нито доноси.

Темата за членове на висшия клир с досиета е била обсъждана и на редовното заседание на Светия синод днес, но след неговия край православната църква запази пълно мълчание по въпроса.

На него свещеници от така наречения в миналото "алтернативен синод" са поискали нов Църковно-народен събор да освободи владиците с агентурно минало. Възванието към православните българи е подписано от отец Инокентий.

Миналата седмица комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
човешка слабост преди 12 години
Покайте се и след вас всички да се покаем за атеистичните държава и възпитание.Важно е кога Господ започне да вади досиетата, тогава закончета не помагат!
19
5
 
10
 
! Отговори
AHA преди 12 години
Като Маркc ви казваше да се забранят всички религи за да може народа да не живее в страх от някои си поп вие плуехте.Религиите са най старите партии,измислени за да разделят народите по света.Не е нужно да идеш в черква да кихаш на поповете парички за луксозни лимозини и да те шпионират.Господ е навсякъде,Господ е в нас,палете си свещи в къщи
18
1
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Ние пък понеже досега не ги бяхме бойкотирали... Сещаме се за църквата само на големите празници и имаме предимно кулинарен поглед над религията... Чак ми е смешно колко активни станахме изведнъж. Хората, за които религията е наистина важно нещо в живота, не чакат нито на митрополитите, нито на журналистите, за да отидат в църквата или пък да имат определен светоглед.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БойкотираMe всичките черкви докато тия агенти не бъдат изгонени
16
1
 
3
 
! Отговори
До: 14 преди 12 години
Оффф, ти пък понеже завеждаш отдел "Човешки ресурси" на МОСАД, та знаеш. В тая държава всички все знаем и плюем докато не излезат и наш'те кирливи ризи...
15
2
 
6
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Абе сега и герои ще се изкарат! Най-лошото е, че са подкрепяли системата, щом са били агенти!
14
1
 
2
 
! Отговори
ХХХХХ преди 12 години
Алооо компанията - дайте леко спирачка бе
13
3
 
4
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Полковник максим се чувства обиден дето не му признават стажа в ДС. И той може да каже - такива бяха времената, не съм направил нищо лошо. - А защо не става дума и за героичното минало на всички партийни вождове и народни представители? Новият президент какво е правил тогава, старият също и Стоянов, и всички? А царят Сем II е бил троен агент - КГБ, ЦРУ и скромното ДС.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоа не беше ли с хавтумубила?
11
2
 
9
 
! Отговори
Голямо Дупи преди 12 години
Много удобно се крият зад нещото , което наричат Господ...Интересно ми е то , нещото наречено Господ какво мисли за тях... аз ще ви кажа защото съм направен по негов образ и подобие и съм програмиран да мисля така...обикновени дърти висналопишковци, дебелогъзести мазняци с виснали космати каламбаци...
10
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Ония, които са на небето, знаят всичко което става на земята. Те знаят, че небесните светила над нас никога не сменят пътя си; всяко от тях изгрява и залязва в точно определено време и никога не пристъпва заповедите, които е получило. Те гледат към земята,и виждат всичко, което се случва по всяко време на деня и нощта. Грешници, за вашите каменни сърца, няма да има мир и прошка!
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледах днес,как се правят на свтци и как се отбраняват пред медиите,и се замислих ако така БПЦ защитаваше приюта на Отец Иван,и повечето отчета бяха така отдадени да помагат на сираци и низвергнати,нямаше да тънем в такава духовна мизерия,а Църквата щеше да има повече верни миряни
8
2
 
3
 
! Отговори
ИсТиНаТа преди 12 години
Те скверниха хората и умножиха между тях заблужденията дотам, че ги накараха да принасят жертва на демоните, като на богове. Но в съдния ден те ще бъдат съдени и ще загинат, а с тях и техните жени, тъй като са се оставили да бъдат прелъстени доброволно и с радост.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
брадата и дългите коси към задължителния дрес-код ли са, винаги са ми се стрували пресилени
6
2
 
16
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Смениха...снимката,този вече е Кирил;познах го по...честния,екзалтиран поглед.
5
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Мутрополотите са пичове да ги е*a!
4
2
 
8
 
! Отговори
ха сега де преди 12 години
Та максим си е кадрови офицер от 6-то на ДС(политическата милиция).Даже си изтървал пищова на литургия................
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Принципно съм вярващ човек но от край време се знае че църквата е била стабилно обвързана с партийната власт!!! Сталин е имал една идея с която е искал да замаже очите на религиозните като направи Москва световна столица на Християнството! Няма как това да не се е отразило и на България! Като вярващ човек настоявам наистина всички обвързани с доносничеството да си подадат оставките и да напуснат! Заради техните доноси сигурно има загинали хора! А тези хора сигурно са си мислили че разкриват душа
2
3
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Този на...снимката не е митрополит Кирил;неговата брада е по...мазна.
1
2
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Светиня Им,не ме гледай какво правя,слушай какво говоря!"Не човек,а желязо!Не,комунист!..."Бяха подменени от неуки партийни секлецари!Сега пак са тук!По лесно ще се търкалят,вместо да ходят!Винаги са инструмент на управляващите!Непоносими са в наглоста си!