С 20% по-скъпо за парното през януари

Преглед на печата за 2 февруари 2012 година
Обновена: 2 фев 2012 09:41 | 2 фев 2012 06:55, Елка Василева
73
С 20% по-скъпо за парното през януари
Снимка: архив, Булфото

Средно с 20% повече ще трябва да платим през януари за парно спрямо декември заради по-ниските температури. Това показва проверка на “Труд” сред топлофикациите в страната.

Спрямо януари миналата година увеличението ще е още по-голямо, защото парното оттогава поскъпна средно с 12 на сто за страната. Според Асоциацията на топлофикационните дружества се очаква и допълнително поскъпване от април заради повишение на цената на природния газ. От януари горивото, което е до 80% от разхода на топлофикациите, поскъпна с 4,34%. Очаква се “Булгаргаз” да поиска още една корекция на цената от 1 април.

Най-много абонати има столичното парно, където се очаква сметките да бъдат доста по-сериозни от тези през декември. По данни на софийската топлофикация през януари е достигнат рекорд по производство на топлинна енергия - през целия месец са работили 1700 мегавата.

През декември 2011 г. почти 64% от абонатите в София са получили сметки до 150 лв. Около половината от тях са платили до 100 лева. Средномесечната температура в София през последния месец на миналата година е била 1,2 градуса, докато през януари е минус 2,2 градуса. Това предполага поне 20 на сто по-високи сметки.

"Тръгват на лов за крадци на парно", известява "24 часа". Ако блокът поиска, "Топлофикация-София" ще пусне термокамера, която да заснеме кой потребява, като камерата ще отчете горещите отоплителни тела, съпоставяйки ги с легалните потребители. Предложението към домоуправителите за това начинание отправи ръководителят на столичното дружество Стоян Цветанов. Той бе категоричен, че има кражби и сметка от 200-300 лв. за топлия декември не е резонна.

"Арктически студ затвори 1062 училища", съобщава "Монитор". В Севлиево измериха минус 31,4 градуса. Морето вдига пара, корабите са обледенени. Дървена и грипна ваканция, невъзможно придвижване и студ, са причина за затварянето на училищата. Непредвидени ремонти на отоплителната инсталация и липса на гориво също предизвикват прекъсването на учебния процес на някои места.

Лекарска камара ще контролира опасните доктори, известява на първа страница "Труд". Тя ще обучава медиците, но и ще отнема правата на тези, които петнят професията и убиват пациенти. Идеята е на проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница "Св. Екатерина". Той вече я е обсъждал с депутати от ГЕРБ и с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС). Всички те са дали зелена светлина на проекта. "Основна задача на бъдещата структура ще е да следи дали лекарите са в час. Ако един хирург има едва 15 операции за 3 години, той става за опасен за пациента. Такъв специалист няма да получи сертификат и вече няма да може да върти скалпела. Камарата ще осигурява специалисти при експертизи на заплетени случаи", подчерта проф. Начев.

"България е лидер по лоша профилактика на сърцето", пише "Дума". Напоследък българинът не е първи по сърдечносъдова смъртност в света и в Европа, каза вчера д-р Кирил Карамфилов, кардиолог от специализираната болница за активно лечение на сърдечносъдови заболявания "Св. Екатерина". Но той е сред водещите вследствие на лош начин на живот, на хранене, ниска здравна култура. "Лекарят е последният човек, който се консултира с хората, когато имат проблеми. Те предпочитат да си говорят с аптекари, с близки, познати и с всякакви други хора, но не и да стигат до нас. Така че определено сме над средното ниво по остри коронарни синдроми за Европа, но не сме и на първите две места", уточни д-р Карамфилов.

В интервю за "Монитор" председателят на Народното събрание Цецка Цачева, казва: "Плевнелиев има 100 дни, преди да го оценяваме. Заплатите на депутатите са разписани в нашия правилник, ограничаваме се в унисон с икономическата обстановка, в която всички живеем. Няма да има увеличение на възнагражденията на народните представители, промени ще се случат, само ако има ръст на заплатите в публичния сектор. Най-важният закон, който ще бъде приет през тази сесия, е законът за конфискация на незаконно придобито имущество. В личен план плащам не малка цена за поста си", каза Цачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Платена статия преди 12 години
Статията е платена,с изречения,в които присътват думи като "предполага" и "може би" няма как да си мисля друго.
67
0
 
3
 
! Отговори
И климатика харчи преди 12 години
При -20 и климатика харчи доста повече,е и какво от това? А иначе от топлофикацията ни,че си завишават цените спор няма.Просто бъдете бдителни.
66
3
 
1
 
! Отговори
Костов преди 12 години
Ама как е възможно толкова простащина и глупост в само 68 коментара ?????
65
0
 
3
 
! Отговори
Олигофренов преди 12 години
А мога ли да им тегля една майна на топлофикациите (или по-скоро да ги поздравя за празника им), или вече е в сила АСТА-та и ще ме намерят по АйПи-то?
64
0
 
4
 
! Отговори
безплатна обява преди 12 години
Търся калашник назаем!
63
0
 
6
 
! Отговори
имам идея преди 12 години
Предлагам да се въведе всеобщ данък Парно, който да гарантира желаната от дружествата печалба, и да приключим най-после с тия проблеми.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се ли усещат, че се самозабравят, няма ли кой да сметне, че намаленото потребление и големия брой длъжници ще продължават да се увеличават. Тогава как ще излезе сметката на топлофикациите.. със 1000 % увеличение ли ?
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАФИЯ
60
2
 
8
 
! Отговори
гербер преди 12 години
защто българския премиер не си намали заплатата така както направи италианския премиер преди 2 месеца.защто българския парламент не си намали заплатите както вчера направиха италианските депутати от техния парламент.наиститна ни излъгаха герб доидоха на власт само да лапат и трупат милиони а за народа не ги е грижа.това се казва правителство на лъжедемократите и аз вече няма да гласувам за герб а за бсп-дори и за дпс.това е мафиотско мутренско правителство на агентите на държавна сигурност-да...
59
1
 
5
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Според публикация в седмичника Галерия Маргарита Попова преди години е имала интимни отношения с председателя организацията Евророма Цветелин Кънчев.--Другарю Щирлиц, според Галерия всички политици са ***, крадци, убийци, изнасилвачи, родени са от сношение между прасе и партиен секретар, летящи чинии редовно гостуват по къщите на българите, извънземни продават кифли и бидони с кисело зеле....В. Галерия да се чете в "*** на рояци"
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, шушляк, кво се пишеш ту Николай, ту Стоян и бълваш все същата *** пропаганда изродена на Позитано 20?
57
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 12 години
Малко известните взаимоотношения на двете противоположности се коментират в юридическите средиСпоред публикация в седмичника Галерия Маргарита Попова преди години е имала интимни отношения с председателя организацията Евророма Цветелин Кънчев. Според медията това е новост, коментирана се в юридическите среди. По какъвто и начин да са се сложили отношенията между двамата, на пръв поглед несъвместими личности, мълвата се придържа към истината и отбелязва един друг факт, който доказва, че уважаваната госпожа винаги е поставяла професионалния си дълг пред личните дела. Така е било и в случая с Цветелин Кънчев. Въпреки някогашното си увлечение обаче, Попова не е изменила на принципите си. Когато тя оглавява Софийската окръжна прокуратура в продължение на 7 години (преди това днешната правосъдна министърка е започнала от най-ниското стъпало младши прокурор). Стана така, че името й стана известно именно след делото срещу бившия депутат Цветелин Кънчев за побой. При гледането му е спазен законът и не е дадена възможност да се смесва по никакъв начин личното с професионалното. Сега вече нещата са си дошли на мястото. Скандалният Цветелин Кънчев, който ревностно защитава правата на ромите и затова погрешно е считан за ром, има за партньорка в живота ромка. С нея той не е женен официално, но се счита за семеен или по-скоро, че живее на семейни начала. Заради жена си, ромката, Цветелин е приел ромския начин на задомяване чрез свещена клетва. Има 4 деца момчета. Маргарита Попова също е омъжена и дори вече е баба. Според последните клюки в юридическите среди тя е сред кандидатите за поста главен прокурор, на мястото на досегашния главен прокурор Борис Велчев.
56
2
 
3
 
! Отговори
николаи преди 12 години
да прав е цялата истина.българския социализъм на борисов е изкривен а в русия и китай е истински и там хората живеят нормално няма криза и няма вдигане на цени и безработица.освен това в русия и китай всички хора живеят нормално и са доволни от управляващтите.сама бай *** борисов трупа милиони на гърба на българския народ и го подлага на геноцид и сигурна смърт.а цветелина наистина е дъщтеря на генерал от държавна сигурност.сигурен съм,че бойко е агент буда от държавна сигурност-глас народен..
55
2
 
1
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Абсолютно си прав. Борисов и сега е агент на МЛЧ - Марсиански Летящи Чинии, които искат да завладеят земята. Всички Бесепета и Депесета да се изправим като един и да дадем отпор на марсианците и техния вожд Борисов, на който истинското име е 8Г8хаоная=9.Стига сме търпяли тиранията на 8Г8хаоная=9.Честит празник, другари борци!
54
2
 
12
 
! Отговори
проф. Шушляков преди 12 години
Не случайно повишаването става на тази светла дата . По този начин гъделичкат Свети Бойко по егото а така и видният месия шефът на ДКЕВР сладурат Ангел Семерджиев който както знаем днес му е душевен празник . Човекът като нищо ще разпише повишаването ЕРГЕН няма ни дете ни коте . Грижисе единствено за дупарата да е добре намазана с качествен лубригантен крем да не стърже *** когато го мандръсат . ХА ЧЕСТИТ ДВОЕН ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ГЛАСУВАЛИ ЗА БКП абривиатурата ГЕРБ
53
1
 
5
 
! Отговори
стоян преди 12 години
съгласен съм със цялата истина днес ни упраявляват комунистите,комсомолците,партиините секретари от бкп и агентите на държавна сигурност.бойко борисов е агент на държавна сигурност с псевдоним буда а цветелина борисова е дъщтеря на генерал о държавна сигурност.борисов по време на комунизма е гонил и преследвал вярващтите в господ българи и е затварял в скравена и белене политическите дисиденти.бийко е агент буда от държавна сигурност и е за затвора със цветелина те са милиардери.да на русия и ки
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, никой не е вдигал цената на парното! Айде стига *** комунистическа пропаганда!
51
1
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Не мога да разбера как изобщо все още има абонати на тази измислена крадлива партийна фирма?!? Топля се на ток с конвектони печки и за месец декември платих 99 лв ток. Стандартно лпащам към 60, което значи че отоплението на апартамента ми е излязло 40 лв, като в стаите се поддръжа без поблем 21-22 градуса. :-) Ако бях на послвателите на парно, моментано общо събрание и изключване на целият вход от тази олигофрения. :-)
50
6
 
10
 
! Отговори
АБЕ , ДРУГАРИ.... преди 12 години
....ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ЩЕ СЕ ВДИГАТ ВСЕКИ ДЕН----ЗАЩОТО СА "БРАТСКИ" И РУСКИ!НЕ ВИ ЛИ ТОПЛИ СЪРЦЕТО И *** ---РУСКАТА ГАЗ И БЕНЗИН???!!!ЗА КАКВО ВИ Е ...МРЪСНАТА "БЪЛГАРСКА ГАЗ"...?ДРУГАРЯТ ,ПУТИН ---МИСЛИ ЗА ВАС И ...ВАШИЯ ДЖОБ!НАЙ-ВЕЧЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!/..ама съвсем по "братски"...ха,ха,ха,хааааааа.../ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ,ЛЕВАЦИ.....ХА,ХА,ХААААА...
49
2
 
6
 
! Отговори
патриот преди 12 години
доиде време да покажем на света,че и ние българите сме европеици и достоини последователи на левски и ботев.че сме хора а не стадо,***.целия свият излиза на улицата и протестира да излезем и ние на мирен протест-ОКУПИРАИ СОФИЯ.да покажем,че не искаме да ни експлоатират,че не искаме да се застопоряват заплатите,че не искаме да скачат цените всеки ден,че не искаме да сме безработни и социално слаби европеици а управлияващтите да трупат милиони на гърба на народа-ОКУПИРАИ СОФИЯ ВСИЧКИ НА УЛИЦАТ