Без тютюнев дим в баровете, но и без 300 млн. лв. оборот

20% от кръчмите ще фалират до март догодина, жалват се ресторантьори
Обновена: 13 май 2012 18:07 | 13 май 2012 17:52,
399
Без тютюнев дим в баровете, но и без 300 млн. лв. оборот
Хотелиери и ресторантьори искат забраната да се отложи с няколко години. Снимка: Reuters
Около 200 души се събраха днес в центъра на София на протестен хепънинг срещу въвеждането на пълна забрана за пушене в закрити обществени места. Организатор на проявата е Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Очаква се забраната да влезе в сила на 1 юни. 
 
С 300 милиона лева ще падне оборотът на заведенията само за една година и 20 процента от ресторантите, казината и дискотеките до март 2013 година ще фалират, каза пред журналисти Благой Рагин, председател на асоциацията.
 
Тези, които останат без работа, ще могат да заминат в Казахстан, където има програма от два милиарда евро за развитие на малкия и средния бизнес. От тази страна вече има запитвания за въвеждане на българско ноу хау. Не знам обаче, какво ще спечели държавата, ако нашите деца заминат да работят там, каза Рагин.
 
Заради голямата криза заведенията от три години работят на себестойност. Чакахме през 2012 година кризата да отшуми, но тя се задълбочава. Искаме тази тотална забрана да се отложи с няколко години, докато икономиката тръгне нагоре, посочи той. 
 
Никой не е по-голям от икономиката - тя ще се наложи над политиката и идеологията, заяви Рагин. 
 
Аз съм непушач и ако зависи от мен бих забранил напълно производството и продажбата на цигари, но икономиката не може да се спре, допълни той. 
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още по темата: оборотцигаризабрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ни в Германия ни в Турция ме интересува дали пушат, в България е страст!!!Тоест на вутетата име зле (добре) айде на нас.И за непушачите наистина препоръчвам една лула на мира ,много агресия бе хора!А барбекютата и скарите ??? Пушене ли са бе не ви ли мирише ???И честити ви безсъни нощи с домашните купони понеже в дискотеките не се пуши.
257
4
 
2
 
! Отговори
до 275 преди 11 години
Тя и *** е миризлива, ама я търпим някак си.
256
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами седни в заведение за непушачи. ТИ от миналото ли си, откъде си? Как е възможно в заведенията които посещавам да си има място за непушачи и пушачи, отделени и с вентилация. Това че там където ти ходиш не им пука за теб - ами то аз ще ти бъда виновен някой ден че те болят крата. Да ти имам логиката просто. Все си знаете правата, ама си ги търсите в грешният вол. По аргумента с колите обаче малко си замълча, а? Целият гении събран тука, страхотни сте...
255
8
 
3
 
! Отговори
Menn преди 11 години
Пушачите са *** племе, което си хвърля фасовете по улицата сякаш е напълно нормално. И не знам защо надават вой... като искат да си пушат по домовете до смърт.
254
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
257, ми то и сега е така. Сега би трябвало да има заведения за непушачи и пушачи. Обаче избора за това го прави собственика. И естествено той избира да се пуши, защото непушачите са се примирили вече и не иска да гони пушачите. Та мисълта ми беше покажи ми едно заведение, където на входа пише че е за непушачи и се съгласявам с тебе.
253
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имах една приятелка германка, която с гордост казваше как мъжа ѝ отказал цигарите и изчислил, че до сега е спестил 18 000 Евро от цигари откакто ги е отказал! И се чудил как е пушил преди.
252
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като ще се забранява наред , нека да се забрани да се киха и кашля - бек може да се зарази някой правоверен непушач , да забранят да се пърди, оригва и пр. освобождаване на газове, който се изпоти да го глобяват и да го изхвърлят навън , да се проверява личната хигиена още на входа и да се нов служител да проверява дали на някой не му миришат краката или недай боже да разнася гъбички . :)
251
2
 
6
 
! Отговори
Тютю Ненев преди 11 години
Аз не мога да разбера, защо непушачите изобщо пишат тук, след като закона не ги касае? Аз за себе си имам решение- и то е:- вечер в столова, дето ще се наплюскам за 8 минути и ще си тръгна, повече няма да стъпя!
250
9
 
2
 
! Отговори
high do 267 преди 11 години
Шоколадът и безалкохолните на хората окол мен не ми омирисват дрехите и косата на *** колиба, не ми предизивкват асматична кашлица....Разбра лиу раликата?!
249
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да забранят и алкохола в кръчмите Да продават само пожарникарски маркучи и футболни топки с подписа на свети и свети Бойко и Борисов А може и малко асфалт .
248
2
 
2
 
! Отговори
high преди 11 години
Не инвестираш повече от непушачите, драги, не се мсили за значим. Твоя акциз не отива за здраве, а най-вероятно субсидия някъде
247
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Непушачите - ако ви забранят да пиете безалкохолни напитки, как ще ви е? Ако ви забранят шоколада? Ама знаете ли какво - дайте да спрем и колите, те вредят доста повече от цигарите. Но не, когато става да се правите на големи - скачай. Като мухи на л**но сте до един. Хем се направиха заведения за непушачи, секции за непушачи - и какво? Пак недоволни. Трябва да се намери един *** да ви сложи по един тиган на главата и да ви удря с метална лъжица докато не попиете. Спрете топлата вода, вреди!
246
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз бях в Германия, обаче от моите познати основно германци, никой не пушеше, само двама и то единия беше българин, а другата хърватка.
245
6
 
7
 
! Отговори
до 258 преди 11 години
А ние какво общо имаме?! Говорим принципно. В Турция забрана е от години и няма апокалиптични картини, каквито ук ни описват
244
3
 
4
 
! Отговори
259 преди 11 години
Филип морис нема да хареса идеята да му секнат кинтите, с коит плаща подобни антитютюнджийски кампании.
243
9
 
8
 
! Отговори
! преди 11 години
Абе намерихте една планета с живот и зеленина и сега ще я опушвате, прости *** маймуни.
242
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък отдавна съм се дистанцирала от пушештите приятели, не ми е готино с тях.
241
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До всички непушачи ,не се грижете за нас ,ние си плащаме здравните осигуровки както и инвестираме в здравеопазване чрез акциз. Наш избор какво ще правим дали вие пиете или ние пушим все едно е. Каква демокрация е ако няма да има заведения за пушачи??
240
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та какво пишете някои?! Турция фалирала била, след като има пълна забрана... хаха да видим коя е по-европейска държава...
239
2
 
8
 
! Отговори
pazza преди 11 години
много разбирачи има тук....живея в Германия и преди неделя-две четох следното: от 2001 до 2011 48,6% от кръчмите в северна Германия са пуснали кепенци. Основните причини са три - анализ от маркетинг проучване, представителна извадка. Едната е:)))) - забраната за пушене. Посто пушачите си вечерят в къщи и си пафкат на воля. Факт. И да, и немците пушат, ама мноооого пушат. Протестирайте срещу производството на цигари, не срещу пушачите. Като няма папироски в магазина - няма да пушим, ама Филип Мор