Чалгата е грозна, но е част от живота!

Антрополог, художник и журналист коментират субсидията на "Пайнер"
Обновена: 17 яну 2013 11:41 | 17 яну 2013 11:41,
160
Чалгата е грозна, но е част от живота!
Снимка: архив Булфото

Има хора, за които чалгата носи радост и утеха. Те намират пристан и упора в тези тъжни разголени жени с изкуствени силиконови гърди, които подскачат по този гротесков начин. Да , чалгата е грозна, но тя е част от живота”, заяви антропологът Харалан Александров пред bTV.

Александров, журналистът Емил Спахийски и художникът Недко Солаков коментираха скандала с евросубсидията за “Пайнер медия“. Компанията получава 1 918 233 лева безвъзмездна финансова помощ.

Още по темата

Тримата се обединиха около тезата, че скандал няма, защото фирмата е получила финансирането си по програма, която развива конкурентоспособността, а не оценява естетическите качества.

ОП “Конкурентоспособност” инвестира в предприятия, които отговарят на определени критерии, заяви антропологът. По негови думи “Пайнер медия” очевидно са отговорили на изискванията, за да бъдат одобрени.

Подобна теза изрази и Солаков. Той обясни, че една очевидно просперираща компанията е представила бизнес план. Чалгата се развива и има хора, които я слушат, допълни той.

Художникът изрази притеснения по-скоро, че и държавата дава част от средствата по проекта. 287 735 от безвъзмездната помощ идват от национално финансиране. По негови думи Националната художествена галерия е получила миналата година за първи път от повече от 20 години средства за откупки на произведения на изкуството. Според Солаков парите са били два пъти по-малко от тези, които се дават на “Пайнер“.

Художникът предложи държавата да подпомага хора, които имат талант и способности, но не са наясно с процедурните аспекти от самото кандидатстване по европроекти или нямат достатъчно самочувствие. Почти нищо не се дава за култура, отбеляза той.

„Трябва да се възпитава вкус у младите хората”, заключи Харалан Александров.

Антропологът обясни още, че прави проучване на проектите по ОП “Конкурентоспособност“ и има проблем с качествените проекти по програмата. Според него има силен натиск да се усвоят тези пари и всеки, който що-годе отговаря на изискванията, е добре дошъл.

В студиото се чу и тезата, че чалга се слуша само у нас и щом тя не се продава в Европа, явно има някакъв проблем.

Журналистът Емил Спахийски пък припомни, че преди години е имало медии, които са излъчвали само българска музика и тогава попът и рокът са били в подем. По негови думи в момента изпълнителите няма къде да представят песните си.

Спахийски, Солаков и Александров се обединиха и около тезата , че културният ни елит не успява да се обедини и да създаде политика за културата, която да покаже как точно искаме да развиваме изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ли не разбирам или 400 000лв идват от данакоплатеца за чалга ?
121
0
 
0
 
! Отговори
BlackradioI преди 11 години
Много евтини манипулаторчета.Децата ви драги манипулаторчета гледат телевизия драги манипулаторчета. Те смятат, че това което се показва там е естествено и нормално. Когато започнат да се държат така в обществото драги манипулаторчета (чалгарите го правят на сцената) и станат ***, наркомани, хомосексуалисти и т.н, драги манипулаторчета няма да ревете, понеже работата вече е свършена.
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен- ти пак си слушай гюрга минджурова.
119
0
 
0
 
! Отговори
българка преди 11 години
Не желая в моята страна да се толерира простотията и вулгарността , защото чалгата е това !
118
1
 
0
 
! Отговори
нечалгар преди 11 години
оп-фолка - чалгата си е точно на място.Навремето беше забранен да се прави тук но неговото място беше яко заето от сръбско и гръцко. Зората на този жанр беше поставено през 80те с появата на Хисарския поп и подобни локални изпълнители и се слушаха много.Сега сръбско и гръцко почти не се чува - чува се музика направена в БГ.Чалгата в БГ е още пеленаче, а както знаем те често се наакват. Всичко си е нормално. Нека да израстнат по конкурентноспособни ;)
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чалгата е за *** които за жалост са повечето в БГ
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Улицата на Москов беше направена в точното време за точен проблем. И да, Москов е творец.
115
0
 
1
 
! Отговори
до пешо мастиката преди 11 години
Виж се какво си написал: "писмото до Елин Пелин е било изпратено от едно голямо германско издателство и съдържало начално предложение за превеждане и издаване в Германия на един том с разкази на Елин Пелин." А на пайнерчето никой не му завижда, просто го бием по крадливите ръчички. Единствен притежава музикални канали в страната и взима пари за конкурентноспособност като среден и малък бизнес?
114
2
 
2
 
! Отговори
Пешо Мастиката преди 11 години
Писна ми мързеливи "неразбрани гении" да ни поучават кое е добро и кое лошо. Теди Москов потроши три пъти повече наши пари, за нещо което никой не гледаше..."Улицата"
113
2
 
1
 
! Отговори
Пешо Мастиката преди 11 години
Аз лично само ще поясня, че писмото до Елин Пелин е било изпратено от едно голямо германско издателство и съдържало начално предложение за превеждане и издаване в Германия на един том с разкази на Елин Пелин.Прочитайки все пак за какво му пишат издателите от Германия, Елин Пелин изрича с горчива душевна болка:АКО БЪЛГАРИЯ РОДИ ГЕНИЙ, ТО ТОВА ЩЕ БЪДЕ ГЕНИЯТ НА ЗАВИСТТА. ............ТОВА ДА ВИ ПРИЛИЧА НА ДОЛНИТЕ ВИ ПИСАНИЯ???????????????????
112
1
 
1
 
! Отговори
Пешо Мастиката преди 11 години
върнах се бързо от къщи, докато Пенчо Славейков не беше в кабинета си, влязох, разтърсих му коша и намерих това писмо до мен, разкъсано на ей такива малки парченца от този Пенчо Славейков, когото почитах, към когото имах страхопочитание и от когото исках да ми каже нещо хубаво като какъв писател съм...Виж какви хора!Той е голям поет, но до какви дребнавости може да стигне и един голям човек... Това е една характерна черта хем за Пенчо Славейков, хем за отношенията ни.
111
1
 
1
 
! Отговори
Пешо Мастиката преди 11 години
В началото на миналия век Пенчо Славейков бил Директор на Народната библиотека, а Елин Пелин служител в библиотеката.И става една история, която е конкретният повод Елин Пелин да изрече думите, които във времето заживяват като едва ли не фолклорна сентенция.Веднъж разсилните в Народната библиотека пише в спомените си лично Елин Пелин -, като излизахме за обед, ми казаха:- А бе, господин Елин Пелин, тук имаше едно писмо за вас, в пощата...Тук писмо, там писмо, няма го никакво това писмо... Мене ми дойде на ума нещо,
110
0
 
0
 
! Отговори
до 139 от 132 преди 11 години
Откога се познаваме, та си наясно с музикалните ми предпочитания?
109
1
 
0
 
! Отговори
до 136 преди 11 години
Ми гледай си и слушай тогава любимия ти Елтън Джон.
108
0
 
1
 
! Отговори
Цвъ. Цвъ. преди 11 години
Какво им е грозното на тия каки?
107
1
 
1
 
! Отговори
sun преди 11 години
Боже, колко са неграмотни българите на тема Европейски фондове и финансиране!
106
1
 
1
 
! Отговори
до 132 преди 11 години
И кой ти е казал, че това ни харесва? Музиката е за душата, голотата ... за онова между краката.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Би било хубаво повече музикални компании и творци, в жанр различен от чалгаджийския, да се възползват от такива възможности, а не да обикалят родните тв-та и да се оплакват как няма пари за тях. Това, че човека е оправен и умее да се възползва от една възможност, може само да му прави чест, колкото и да са бездарни и голи изпълнителките му. Що се отнася до националното съфинансиране- то е на лице във всяка една програма финансирана от ЕС.
104
0
 
0
 
! Отговори
до 130 преди 11 години
Направил програма, спечелили! Спрете да ме разсмивате. Поръчал си е програма, направили са му, има пари, плаща. И понеже е в графата малък и среден бизнес и няколкото му телевизионни канала имат яка конкуренция, получава пари за конкурентноспособност. Показателен пример за това, как се "работи" в тази държава на всички нива.
103
1
 
0
 
! Отговори
х преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯ- това е българската ,,демокрация",тъй нарачените,,демократи" диктуват на народа някъкав бълг. стил ,какво да слушат и как да мислят.значи който не е с тях не е от тях.пазара на музиката казва коя музика се слуша и ЕС инвестира там като печеливш сектор.защо не инвестират на театрите,защото няма такива на печелившо ниво.