Грамада камъни изникна под прозорците на варненския кмет

Днес повечето протестиращи почитат паметта на Пламен Горанов
Обновена: 5 мар 2013 20:51 | 5 мар 2013 20:44,
153

Във Варна издигнаха грамада като Вазовата "Грамада". Снимка: БТА

Във Варна издигнаха грамада от камъни пред централния вход на общината. Това е новата инициатива, която протестиращите варненци подемат в 24-ия ден на протестите в града.

Идеята е възникнала, след като беше разпространена новината, че самозапалилият се на 20 февруари Пламен Горанов е починал и негови приятели започнаха да оставят цветя пред сградата на местната власт. Идеята за грамадата от камъни е вдъхновена от едноименната поема на Иван Вазов, разказваща как селяни проклинат своя кмет и трупат камара като знак на несъгласието си.

Има и протестиращи, които подсилиха грамадата с плочки от централния варненски площад. Грамадата започна да расте още в 17:30 часа.

Скандирания тази вечер няма.

Още по темата

В столицата се събраха около 30-ина души на езерото „Ариана”, за да изразят гражданската си позиция. Един от присъстващите държеше плакат с надпис „Българската пролет – революция, не грабежи и мизерия”. В памет на Пламен Горанов през деня са поставяни свещи и цветя край подлеза на Орлов мост. Оставени са и снимки на Пламен и български знамена. В района има полиция, която следи за мирното протичане на протеста.

На Орлов мост беше отслужена и заупокойна молитва за самозапалилия се мъж от свещеник, в присъствието на няколко десетки граждани.

По-късно протестиращите се събраха при палатковия лагер между Народното събрание и Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където са издигнати 6 палатки. Те призоваха хората да се съберат на същото място утре в 9.00 часа, предаде "Фокус".

От организаторите на протеста определиха като цинизъм това, че управляващите ще поднасят цветя за Пламен Горанов, а по думите им той се е запалил именно заради тях. Утре е обявен ден на национален траур в памет на самозапалилия се мъж.

Около 30 души се събраха и днес през сградата на ЕВН в Пловдив на протест срещу монополите. Павел Иванов, един от лидерите в Пловдив, обяви през мегафона, че от днес в Пловдив няма разделение, трите формации застават заедно и единни зад едни и същи искания. Те ще търсят „политически лостове за постигането на тези искания”. Някои от основните им искания са понижаване цената на тока, отпадането на ДДС върху електроенергията и съд за виновните. Тези искания ще бъдат представени на президента, каза Иванов. Протестиращите пловдивчани и днес преминаха в шествие по Главната на града.

 В Пазарджик само около десетина души се включиха в бдението със свещи в памет на самозапалилия се Пламен Горанов. Събралите се бяха млади хора. Те поставиха портрет на Пламен с черна лента под един от най-големите чинари в центъра на Пазарджик. Около него бяха запалените свещи. Участниците в мълчаливото бдение изрекоха молитвата „Отче наш”, докато свещите горяха в памет на самозапалилия се млад мъж от Варна.

Причината за малкото присъстващи на бдението, участниците в него обясниха със спонтанното решение да се присъединят към другите градове в страната. Не е необходимо да има много хора, важното е, че ние сме тук и се молим за Пламен, защото като самоубиец църквата отказва опело. Поне ние можем да почетем паметта на човек, който даде живота си, за да може хората да се осъзнаят, каза Николай Георгиев, един от участниците в бдението.

В Стара Загора близо 50 души протестираха срещу високите сметки за ток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: протестиГрамада
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
коректен преди 11 години
До до 134-135-136Това е друг случай,бащата на 5 деца се запали и в югоизточна българия някъде!Просто коментаторите са прости!
120
1
 
2
 
! Отговори
RAEVA преди 11 години
GOLIAM KEF!!!!!!! OTIDE SI CIGANSKIA KMET
119
0
 
2
 
! Отговори
peneva преди 11 години
BRAVO OTIDI SI KMETA NA VARNA NAI POSLE.
118
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
направил 5 деца и клекнал пред кмета да му ги хранидаже и оставка искалТой като не е могъл да храни жена и деца , да си беше пуснал в оставка онази работа, а не да прави 5 деца , а сега да ги оставя сираци
117
5
 
4
 
! Отговори
лицемерие преди 11 години
До Кириле,ако след всеки самоубиец се налагаше някой да си прави сепуко, то нямаше да сме в 21ви векКакви са тия глупости с душевно болнитеТо бива лицемерие , ама това е вече прекалено -всички знаели, че Пламен е в нужда, ама не му помогнали - само тук са се изказали 135 човека по два лева да му бяха дали, нямаше да се самоубие, поне лекарство щеше да си купи - за депресията кой прави 5 деца без да мисли - луда работа от начало до край
116
11
 
5
 
! Отговори
можеше и да разбрера преди 11 години
тъпите варненци, дето не опазили един човек, който е бил около тях и се е нуждаел от помощСега децата му какво ще правят с тия камъни - ще ги ядат ли, или ще си ги чукат в главата?Толкова плюнки хвърчаха, пък нито един варненец не се е бръкнал да даде някой лев на тоя Пламен, докато бил жив и се е чудел как да изхранит 5 децаКато не си е държал гащите вързани - 5 се родили, ама това си е друг въпросСега поне два лева да бяха събрали за сирачетата, можеше и да ги разбера тия *** варненци
115
0
 
2
 
! Отговори
Ханку Брат преди 11 години
Малко е.
114
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бравос, сега ако почнат да ползват тия камъни по предназначение (да ги хвърлят по главата на въпросния кмет) ще знам, че от тоя народ все пак става нещо.
113
1
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 11 години
"Стани Народе, настъпи часда видят всички твойта сила!Стани! Стига вече коленичил,навел глава пред местни дерибеи,за тях си ти безмозъчно добичеродено под остен,незнаещо защо живей."
112
9
 
2
 
! Отговори
error преди 11 години
Когато, чета повечето коментари виждам малоумието на част от българите и прозирайки под коментарите им подразбирам ,че са от южна Бг.Да направим равносметка.Щом 1 самозабравил се политик ББ който по някаква причина не харесва България а Източна Румелия и в неприязънта си може за кратко време да навреди на Серверна Бг. толкова ,че хората да го мразят от дъното на душата си ,какво да очакваме за развитието на Бг. като цяло.По-добре да се разделяме жалко е,че са загинали хора да ви освобождават
111
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забелязахте ли че нито една телевизия, нито един журналист, никой не смее да произнесе по телевизията думичката ***. Даже и Марешки в телевизията каза "варненската мафия" но не каза думичката ***.Голям страх от тая групировка бе, нещо като чумата за която в средновековието не са смеели да й споменават името за да не дойде.
110
1
 
1
 
! Отговори
Дано Бог ти прости преди 11 години
Ужасяващ коментар
109
0
 
7
 
! Отговори
Не се хабете преди 11 години
Тея хора от камъни не разбират. Разбират само от дърво.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доста по - голяма е , незная защо не обновяват фотоса - тя ще расте доста дълго .Да видим кой ще посмее да я махне , понеже до вчера мистериозно изчезваха цветята и свещите
107
2
 
9
 
! Отговори
Кириле, преди 11 години
Що за човек си за да стоиш кмет дори след смъртта на Пламен? Цяла Варна ли трябва да се запали?
106
0
 
8
 
! Отговори
Петар Ветар преди 11 години
Требва да си внесем десетина анадолски манафе и такива айдуци, като тоа кмет да ги онодат публично, на стадионо!
105
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
всичко хубаво, ама тази грамада малко на грамадка приличадребни душици сме си и това епаметника на Христо Ботев ва София, на булевард Христо Ботев - голям колкото гномпаметника на Левски в Търново - о той толкоз голям
104
27
 
6
 
! Отговори
Дано бог му прости преди 11 години
Ужасяващо, безсмислена постъпка.А тези,които го оправдават ,защо и те не се запалят.Може би ,,героя" Мишо Шамара ще го последва.
103
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никоя медия не обели зъб за Пламен. А които го споменаха, побързаха да го изкарат алкохолик, луд, ***----------------- Именно такъв е.
102
8
 
2
 
! Отговори
цигане. преди 11 години
През турско робство май че на българин за правили такава могила за разбойничеството му и сега на този *** . Нищо не се е променило . Да бе Шибил се казваше и май че беше *** . А този май че е българин Бай Ганьовец . Кръв повръща но пари не връща . М а й ната му