Родители изнасят децата си да просят и проституират в Европа

Все по-често момченца стават жертви на трафик, сочат данните
20 мар 2013 20:15, Красимир Ангелов
135
Родители изнасят децата си да просят и проституират в Европа
Снимка: Reuters

По-голяма част от трафика на деца у нас се организира от собствените им родители. Шокиращите данни бяха представени от председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов по време на международната конференция "Подпомагане и реинтеграция на деца-жертви на трафик", организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

През миналата година общо 65 български деца са станали жертва на трафик в Гърция, Франция и Германия. Там те са принуждавани да просят, да проституират и да крадат. През миналия месец 15 наши просещи деца в Солун са върнати от Гърция, съобщи Каменов.

По думите му в България трафикът на деца продължава да бъде актуален и трудно разрешим проблем.

„Това е сериозно организирана група от престъпници, които трудно влизат в затвора, рядко се стига до качествени свидетелски показания срещу тях, защото често пъти показанията се дават от техните деца“, уточни председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

По думите му е необходима и промяна в Наказателния кодекс в България и въвеждането на по-строги наказания за извършителите на престъпления над деца. „У нас все още има възможност извършители на сексуални престъпления над деца и трафиканти на деца да се отървават с условна присъда или с пробация. Наказанията в тези случаи трябва да бъдат ефективни“, категоричен бе той.

Като цяло в световен мащаб се наблюдава тенденция на трафик на деца за сексуална експлоатация, като от улицата тази експлоатация започва да се премества в затворени пространства - зали за масаж, прислужване в домове и други.

Нова тенденция е обаче, че освен момичета, вес по-често обект на сексуална експлоатация са и момчета, съобщи Еми Комри - съветничка към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Все по-често се случва комбинирана експлоатация - през деня децата се използват да просят, а през нощта за проституция, коментира Комри.

Често деца, жертви на трафик, са използвани за отглеждане на наркотични вещества, за което претърпяват след това ефективно наказание. Това са случаи на престъпления, извършени под натиск, за което няма адекватно правораздаване, смята съветникът към ОССЕ.

Средно 200 000 деца стават обект на трафик в Европейския съюз. По официални данни 150 милиона момичета и 73 милиона момчета на възраст под 18 години са преживели насилствен полов контакт или форма на сексуално насилие. По данни на Международната организация на труда 1 039 000 души са насилствено въвлечени в сексиндустрията, от които почти 50 на сто са деца, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
slav преди 11 години
БГ ДНЕС статията е със различно заглавие-Ц....и изнасят деца зад граница. Редоктора обедната почивка свърши хахахаха
102
0
 
0
 
! Отговори
Красимир преди 11 години
Франкфурт, улица близо до жп гарата, чуете ли Азис да пее - значи сте на правилното място ! Там са проститутките, жени и дъщери на български емигранти от ромски и турски произход, сводници са им съпрузите и бащите им !!!!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кметът на един голям наш град обявил награда от 1000 лв, ако някой очисти града от хилядите цвъкащи гълъби. Дощъл един въэрастен пенсионер, отворил едно сандъче и от там излетял голям син гълъб - увлякъл всички със себе си и градът се опразнил. След седмица кметът връчил с тържество наградата на старчето и тихо го попитал:-Абе, деденце, да ти се намира и голям син ***?
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грешка нова тв е част от евророма.
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека по нова тв Цветелин Кънчев да направи коментар.Той вече е част от нова тв.
98
0
 
12
 
! Отговори
Бай иван циганина преди 11 години
Интересно е защо не наричат нещата с истинските им имена. Всички знаем за кои точно родители става на въпрос!
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха познайте за кои "родители" става дума.
96
0
 
1
 
! Отговори
НДСВ преди 11 години
До ндсвЧетири ромски партии ще наливат мощ на соцпартията на парламентарните избори. Това стана ясно след вчерашния пленум на столетницата, който трябваше да сглоби коалиционната рамка. Независимо от вътрешната съпротива, която срещат досегашните партньори Евророма на Цветелин Кънчев и Рома на Тома Томов, червените ще подпишат споразумения и още две формации. Това са пловдивската партия Национално движение единство и регистрираната в София Солидарност. Председател на първата е Никола Иванов. Тя е свързана с Цар Киро. На последните местните избори през 2011 г. неговият син Принц Ангел
95
1
 
3
 
! Отговори
ндсв преди 11 години
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БСПБСП и "Евророма" на Цветелин Кънчев ще се явят и на тези избори заедно. Днес партиите от Коалиция за България подписаха споразумение за участие във вота за президент през октомври.Освен БСП и "Евророма", в коалицията влизат Български Социалдемократи, Движение за социален хуманизъм, "Европейска сигурност и интеграция", Комунистическата партия на България, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и ПП "Нова зора".
94
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сте прави с коментарите си има много българи който правят същото и има много факти който могат да се кажат ама то нали има една поговорка *** УЧИ *** УЧИ ТО ВИЕ ТУК ВСЕ НАЕБАНИ ГЛЕДАТЕ ДА СТЕ Няма смисъл просто в България е пълен расизъм и друго стига сте говорили *** българи на паспорта пише ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ КОЙТО И ТЕ СА РАСИСТИ СПРЯМО ДЪРЖАВИ КАТО Б-Я Ама то вие нали сте най умни във форумите
93
0
 
16
 
! Отговори
един от нас преди 11 години
***, *** РОДИТЕЛИ, ТОВА Е НОМАДСКОТО ИМ РАЗБИРАНЕ ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ И РОДИТЕЛСКИ ГРИЖИ......
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и сай роменге нема нищо общо?!!
91
2
 
39
 
! Отговори
стига преди 11 години
Това са ***,които започват полов живот докато се *** в гащите си,оправдавайки се че е характерно за етноса им.Когато раждат на 8 г.си затваряте очите и не ги наказвате по действащите закони на държавата,сега ревете с крокодилски сълзи,защото други държави и култури се отвратиха от поведението им на *** само с първични потребности.Не занимавайте обществеността с измислените проблеми на ***,помислете за реалните проблеми на народа си-данакоплатец
90
1
 
31
 
! Отговори
АРКАН преди 11 години
После се чудят на пенсионерите които гърмят с Макаров!А какво ли ще стане ако 300 000 пенсионери се сдобият с по един пистолет и им раздадат по осем патрона?
89
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ Е АВТОРА НА СТАТИЯТА?Който пише да застава с името си и да назовава нещата с истинските им имена.
88
1
 
29
 
! Отговори
АРКАН преди 11 години
Точно с тези действия на ромската етническа общност се откроява ясно разликата между *** и българи.....
87
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
- Тате, Тате, какво е демокрация?- Това е когато белите бачкат, а ние получаваме социални помощи.- ами те не се ли сърдят.- Това вече е расизъм.И тук е същата работа. Ония ни излагат пред целия свят, а ни смеем да ги наречем ***, че ще ни обвинят в расизъм маа.. Им ***!
86
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
крайно време е журналистите да започнат да разграничават българчета от ***.... Никой бял човек няма да продаде детето си за просяк или ***
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
LILYA 4 EVER
84
8
 
6
 
! Отговори
Политик преди 11 години
***, българи скоро няма да ви има тук.:)