Със 77% свалиха цената на лекарства за онкоболни

НЗОК успя да договори отстъпки за 88 медикамента
12
Със 77% свалиха цената на лекарства за онкоболни
Снимка: Булфото, архив

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) договори отстъпки от цените на 88 лекарствени продукта за болнично лечение на онкоболни с притежателите на разрешение за употреба на тези медикаменти. Това съобщиха от пресцентъра на Касата.

Става въпрос за противотуморни лекарствени продукти, които се прилагат при клиничните процедури за "Системно лекарствено лечение при злокачествени заболявания" и „Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания“, както и при 10 клинични пътеки.

НЗОК е договорила с 30 фирми, участвали в процедурата, отстъпки в цените на лекарствата в размер от 0,3% до 77%.

За 14 медикамента отстъпките са от 40% до 77%, за 44 лекарства – до 5%.

Договарянето се извърши по „Методика за договаряне на отстъпки от стойността за лекарствените продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ и заплащани от НЗОК извън стойността на съответните клинични пътеки/процедури“, която е утвърдена от Надзорния съвет на НЗОК.

Покана за участие в договарянето беше изпратена до 70 фирми, притежатели на разрешение за употреба на 350 лекарствени продукта. При действащата нормативна уредба НЗОК не разполага с механизъм, чрез който да задължи фирмите да предлагат отстъпки от стойността на медикаментите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 10 години
"За 14 медикамента отстъпките са от 40% до 77%, за 44 лекарства до 5%"Т.е. най-вероятно има 1 лекарство с посоченото намаление. Нищо че над 2/3 са с до 5% само.... Да ви #%$@$#@ на жу.налята. Няма такива манипулатори....
9
2
 
5
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
След като имаха над 300 % надценка ги свалиха със 77. И сега един собственик на фармацефтична компания се бие по гърдите колко е социален. Също както и сегашното правителство. Защо аптеките в България са най-много на брой население? Най-много болни или най-печеливш бизнес, или и двете заедно?
8
1
 
3
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Пак подвежда заглавието
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи може и така. Дано има повече новини в бъдеще от такъв характер. Може пък наистина да се случат и малко по-добри неща.
6
3
 
12
 
! Отговори
Aleks 1969 преди 10 години
По делата им ще ги познаете.Да подкрепим правителството на Орешарски,то заслужава да му бъде даден шас.
5
28
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Наблюдавайки съставянето на новото правителство с мандата на БСП и изказванията на министрите през първата седмица след избирането им - особено на премиера Пламен Орешарски - бях връхлетяна от свит стомах и остра болка в главата. Научих, че първите приоритети са започването отново на проекта за атомна централа "Белене", запазване на държавните пари в три банки, лишаването на бюджета от приходи от дивиденти.Новият премиер Орешарски ми казва, че той има усещане за случването на ядрената централа "Белене". Преди месец самият той и подкрепящата правителството партия ДПС бяха против. Това за ме
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
palni mo6ennici
3
0
 
4
 
! Отговори
компир преди 10 години
прав си кривчо,точно така е ,че и от горе
2
1
 
23
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
Аз пък защо си мисля, че лекарствата за хората, които боледуват от рак са безплатни??
1
3
 
34
 
! Отговори
KARTOFF преди 10 години
споразумението за отстъпките изтече преди 2 седмици, медикаментите поскъпнаха - някои 10 пъти и сега се подписва ново споразумение което връща цените от изтеклото преди 2 седмици, но НЗОК го представят като някъв пробив