Затварянето на границата ни ще струва над 10 млн. лв. месечно

Светлозар Лазаров очаква приток на бежанци и от Гърция към нас
24 сеп 2013 10:37,
59
Затварянето на границата ни ще струва над 10 млн. лв. месечно
Очаква се скоро в страната ни да влязат критичен брой бежанци. Снимка: архив Булфото

Затварянето на границата ни с Турция ще струва между 10 и 11 млн. лева месечно на страната и ще са ни необходими около 3000 служители. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНР.

На практика ние имаме 274-километрова граница, от която на 58 км имаме изградено интегрирано наблюдение. В останалата част нямаме. В момента се разширява обхватът на тази система, но това ще стане бавно във времето, заяви Лазаров. По негови думи голяма част от имигрантите, които преминават границата ни с Турция, са деца с майките си.

Дори и да разположим жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата – как ще реагираме?, попита риторично главният секретар. По негови думи подобни действия ще предизвикат и засилено внимание на евроатлантическите ни партньори.

Според Лазаров гърците на практика са затворили границата, но това пренасочва движението на бежанци към морската територия на страната. Главният секретар обаче има подозрения, че заради засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция, този поток може да се насочи към България.

Той отново повтори, че службите правят всичко възможно, за да проверяват идващите на наша територия бежанци, за да не се допускат у нас криминални и терористични елементи.

Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в Сарафово.

По думите на главния секретар критичната бройка на преминали границата ни имигранти е 5000. В момента у нас са влезли над 4500 души, а до няколко дни се очаква да се достигне критичната бройка.

Оттам следва процедура, при която ще искаме солидарно отношение от останалите държави-членки на ЕС за транспортиране на част от тези бежанци, заяви още Лазаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
platecbezumen преди 10 години
"Дори и да разположим жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата как ще реагираме" НЕ ГИ ПУСКАЙТЕ ДА ПРЕМИНАТ!!! Това "отсреща" би трябвало да значи от другата страна на границата и че всъщност помагате на гранични нарушители.
52
0
 
5
 
! Отговори
abv преди 10 години
аз немога да разбера каква е тая граница като всеки може да мине през гората от другата страна ? Това какво е някаква поляна за разходки ли ?
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гръцко-турската граница е затворена и сега всички бежанци ще се юрнат у нас, за това господа управляващи затворете веднага Българо-турската граница и не се тюхкайте повече. Не се надявайте на Европата, защото нея хич не я еня за нас, АМИ ПОМИСЛЕТЕ КАК ДА СИ ОХРАНЯВАМЕ ГРАНИЦАТА И ДА НЕ ДОПУСКАМЕ БЕЖАНЦИ. Нека да ги приемат богатите страни и тези, които искат да им насадят демокрацията. Бог да пази България.
50
0
 
13
 
! Отговори
николай преди 10 години
Знаете ли как гърците си решиха проблема?Ами много лесно!Построиха висока 4-ри метрова ограда по продължение на цялата си сухопътна граница с Турция и хич не им пука за нищо нито за европата нито за турците какво щели да кажат.А ние сме много хуманни,турците не ни дават нищо да направим без тяхно разрешение.Колко сме жалки само.Европата ни пробутва разни интегрирани системи или просто казано камерки струващи милиарди евро без никакъв ефект обаче,само статистика.А азиатската и африканска *** ид
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a komunistite kak pazeha granicata? pazete ia i sega taka.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По прости сметки 10 000 бежанци по 1000 лв издръжка на месец ни излизат 10 милиона, значи сега тяхната дилема е следната да затворят ли границите и да дават по 10 милиона за едно или да продължат да ни заливат с бежанци и вместо да издържаме 10 000 да издържаме 20 000 и вместо 10 милиона на месец да даваме по над 20 милиона, естествено над 80 % от тия пари се крадат, но важно е целта прикритие за която се дават.А уж нямало пари в държавата нямало за пенсии нямало за заплати но за бежанци има бол
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха ха 10-11 милиона на месец.А бе ей тикви за тия пари ще постройте ограда по границата минимум 3 метра висока с бодлива тел, дори може да е на два ката, като в затворите.През няколко километра и видео наблюдение със сензори може да се сложи.И ще Спестите от обходни двойки и т.н. За по малко от половин година може да се изгради една такава ограда по границата и да ни струва под 30 милиона.И когато си искаме да я затваряме и птиче да не може да прелитне. АКо бяхме нормални до сега да е направено
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърция затворила границата си, а ние неможем?
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Към системите за интегрирано наблюдение да прикачат картечници, щом засече движение да стреля. По този начин се спестяват средства и служители. Нужни са само 20 човека да зареждат амуниции.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предложение- отворете границата към скопия , към косово , и всичко ще е захар ако трява ще ги заведем до там ,заедно с червените *** , и да натварим и нашите чиганори --след това вземаме ,метлата ,белина или кой какъвто препарат реши и излизаме да си изчистим нашата обичана БЪЛГАРИЯ друго спасение НЯМАААААААААААААА
43
1
 
8
 
! Отговори
Чандо преди 10 години
Всеки пише глупости,колкото му се иска.Запознати,незапознати всички пишете глупости.Границата и сега е затворена.Никой от тези така наречени бежанци не преминава през ГКПП-та.Те минават нелегално границата,а това е подсъдно по чл.279 от НК.Трябва да се съдят тези хора,но ситуацията е такава,че няма как да стане.
42
0
 
13
 
! Отговори
хайнрих преди 10 години
Точно така а пък унищожаването на държавата ни ще ни излезе напълно безплатно.
41
0
 
6
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Византийците и румънците защо не предложат помощ !?!?!?
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До KOSTAS LINKEMluk be mishok
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продължавам да си мисля, че тия хора няма да се върнат в държавата си след като опасността там отмине. Варианта е депортация след това, а до тогава - границата да се затвори с ограда и въоръжени граничари както е било едно време. И не ми излизайте с номерата за майките с децата, защото като влязат тук повече няма да излязат и ще станат като *** с безбройните си деца за помощи - които пак ще излизат от джоба на българина.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези от атака за какво внасят тези декларации като така или иначе никой не им ги приема, а те въпреки това продължават да подкрепят безусловно правителството с главно участие на ДПС. Едва ли вече могат да заблудят и малкото им останали избиратели.
37
1
 
20
 
! Отговори
Шакия Муни преди 10 години
Отворете границата и пускайте всякаква ***.Пускайте докато не остане и един българин.
36
1
 
13
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Ми да я затворят!Нали уж при комунистите има много пари!Защо трябва да ни притесняват нас тея мангета?И кво?Ние седим вкъщи, без работа, гладни, на студено, а тея "бежанци" ги поят, хранят и на топличко.Ще ми хранят чуждите ***, а ние да умираме ли кво?Или затварят границата и работят за нас или вън от чадъра!ОСТАВКА!!!
35
0
 
26
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
значи гърците затворили границите - ние не можем - майки с деца, които утре ще предяват претенции за територията ни. Изградете огради бе *** - не ми казвайте колко ще струва - изхарчили сте в пъти повече за какви ли не глупости!!!
34
0
 
10
 
! Отговори
виолета преди 10 години
До Анонимен-здравейте , аз съм готова да дам 1000е за спасението ни от тия мръсни *** , и още 1000е да си заминат тези червени предатели на българският народ ,остани си със здраве