Храните поскъпват, ако затегнат регулациите за хипермаркетите

Търговци се застъпиха за саморегулация в бранша
Обновена: 12 фев 2014 13:52 | 12 фев 2014 11:07, Надежда Бочева
69
Храните поскъпват, ако затегнат регулациите за хипермаркетите
Снимка: архив, Reuters

Регулациите на дейността на търговските вериги водят до драстично повишаване на цените. Това каза пред bTV изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев по повод острите критики към сектора, отправени вчера от премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Даниела Бобева.

Припомняме, че на срещата на правителството с бизнеса вчера Орешарски се усъмни, че при доставките има схеми за източване на ДДС, а Даниела Бобева съобщи за готвени законови промени за сектора.

Йордан Матеев даде пример с Франция, като заяви, че там при въвеждането на регулация цените на стоките се покачили – с 8% за няколко години, докато в същото време цените в Германия се понижили.

Той се застъпи за саморегулация на бранша, като се позова на протичащи в Евросъюза процеси. Според него саморегулацията трябва да замени готвените законови промени, а ако има все пак законодателство за отношенията между търговци и доставчици – то да е на ниво ЕС. В България има Търговски закон, а споровете могат да се решават в съда, допълни Матеев.

Още по темата
По повод продължаващите с години обвинения на производителите, че веригите им извиват ръцете, като настояват за все по-големи отстъпки, Матеев отговори, че можем да говорим за изнудване, когато има монопол, а търговските вериги държат една трета от пазара. Според Матеев през последните 15 години секторът е допринесъл за изсветляването на българската икономика, а от неплащането на ДДС страдат всички коректни фирми в България.

Той отрече обвиненията, че търговците не третират еднакво чуждестранните и българските производители и отговори, че всички трябва да имат свобода да сключват договори така, че потребителите да получат най-добрата услуга на най-ниска цена. Матеев посочи като реални проблеми високата цена на електроенергията за бизнеса, високите лихви по кредитите и сивия сектор.

Често не се разбира, че търговската верига продава търговски услуги. Важният въпрос е не дали въвеждат една или друга такса, а дали има конкуренция, която да доведе до най-добри условия за всички, поясни Матеев.

Изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България” Пламен Грозданов предлага  да се намери форма на регулация за сектора, която да комбинира регулативен режим и саморегулация.

„Преди 5 години беше табу да се говори срещу търговските вериги. Те придобиха такава огромна пазарна сила, че сега, ако има конкуренция, тя е между тях, но не и по отношение на доставчиците”, заяви Грозданов. Според него между веригите и доставчиците няма преговори, а условия, които доставчиците или приемат, или затварят бизнеса си.

Грозданов попита на какъв пазарен принцип всяка година от производителите се искат все по-големи отстъпки. Ние не търсим конфронтация, а начин да се работи на пазара, обясни той.

От „Произведено в България” предлагат да има една нулева година по отношение на отстъпките, искани от производителите.

Йордан Матеев допълни, че КЗК досега не е доказвала картел при търговските вериги, а само при някои производители. Според него веригите работят в условията на конкуренция.

Още за икономика и  политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Девизът на чуждите вериги хипермаркети - "Ниско качество, високи цени"ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да им затегнат регулациите !
54
0
 
7
 
! Отговори
ico33 преди 10 години
Истината е проста ..една икономика колкото повече производство има толкова е по силна !Така,че крайно време е държавата да влезе в ролята си и стимулира и насърчава производството! При мерно някъде четох ,че една от големите хранителни вериги когато поискала да влезе на пазара на Словения правителството и поставило условие във всички нейни магазини в Европа 5% от стоката да е словенска! И така е станало
53
8
 
0
 
! Отговори
Владо преди 10 години
До silanceТи да си чувала държава с размерите на България да се издържа със селско стопанство и да е сред водещите страни?? Нека да субсидира държавата, но да не се меси в свободната конкуренция. Нека да прихванат и прекратят картелите. Те са НЕЗАКОННИ и е нормално. Не е нормално да ревете за двата вида вафли и 1 вид салам от комунизма :) Ядете Е-та не защото ги има във всичко, а защото ги има в евтините храни, а българина яде предимно тях :)
52
0
 
5
 
! Отговори
нектарий преди 10 години
чета ,чета и оставам с впечатление че масово хората са против веригите ,а гледам там паркингите винаги пълни с коли ,хората искат държавата да озапти тези лоши вериги защото видите ли те ни източват парите ...,веригите могат да бъдат наказани само и единствено от хората ,като не се пазарува от тях ....Големия проблем е че им позволиха да навлязат във центъра на гъсто населени квартали и така убиха дребния бизнес в търговията с храни,сега каквото и да си говорим вече е късно ...
51
0
 
9
 
! Отговори
MadSlav преди 10 години
По забавна статия, не бях чел скоро. С тази помия се занимавам от 10 години и тези вицове стават все по-забавни. В България търговия НЯМА, има само монопол. Търговските вериги отдавна точат ДДС с помощта на някои хора. Дали някои от тях може да каже, чия е тази марка "Lafka" и какви суми искат като месечни такси на доставчиците ?!
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 58 vesko02Аз си спомням пазарът отпреди 30 години,проблемът е,че ти не го помниш!!Помня какъв беше ВКУСЪТ на:киселото мляко в стъклено бурканче,прясното мляко в найлонова торбичка,на пресният без консерванти хляб,на едно парче кучешка радост и викахме,на който нито един сегашен "демократичен","европейски" салам на малкия пръст не може да стъпи,на рибни консерви,на русенско,ако щеш и на една обикновенна или локумена вафла!За сирене и кашкавал-не ми се говори,бяха любими на гърци и македонци!
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Саморегулацията включва ли това ,сигурно според тях е сами да си избират дали ще плащат данъците . Това искане да го поставят в Германия и там ще ги пратят на психиатър да ги осведетелстват , че са луди
48
13
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Някой спомня ли си пазара преди примерно тридесет години ?Не ,защото нямаше такъв.Шепата негодници около Живков си живееха като царе.От време на време пуснат банани или портокали та хората да се избият по опашките.Добре живееха само слугите на режима,както е и сега между другото.
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В словения са го решили много лесно проблема. 30 % от предлаганата продукция трябва да е прозиведена в страната. Във Франция го решиха елегантно. Пресните продукти не трябва да са транспортирани на повече от 200 километра. :-) По този начин няма как картофи, домати и всякакви зеленчуци, също и незамразяваното месо да са вносни. :-) Има начини, но веригите си плащат на който трябва и ни правят на маймуни и потребитетелите, и производителите.
46
0
 
8
 
! Отговори
Гец преди 10 години
Това трябва да е някаква шега, тези коментари са шизофренни! Контрабандата, точенето на ДДС, спекулата и т.н. Са углавни престъпления, които ако са в голям обем са заплаха и за националната сигурност! Тези престъпления се разследват от финансово разузнаване и др. Извършителите на такива обемни престъпления в практиката са свързани с генериране на кешов капитал, която единствена цел е финансиране на незаконни операции!
45
0
 
19
 
! Отговори
bolka преди 10 години
Защо никоя от институциите не обръща внимание на качеството на вносните продукти в големите и чужди вериги магазини?Примерно - защо перилните препарати от една и съща марка се различават значително по качество от тези в другите държави, а цената е еднаква? Кой печели от това?Скоро разбрах, че същото се отнася и за шоколадовите изделия, пък и не само за тях.Защо големите вериги имат различно отношение към балканските държави и гледат на клиентите си като на хора второ качество?
44
0
 
4
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
47 Ти си ***, като ти е казано - в ес си за да те контролират и затрият. Никой не ни е питал искаме ли да сме част от възродената римска империя
43
0
 
6
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
стойте в панелките и чакайте храни докато ислямисти завземат земите ви
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 47 ВладоТочно пазарът трябва да бъде пипнат!!Харесва ли ти за вносни европейски *** да плащаш европейски цени!!Кой друг,ако не ши*аната държава трябва да защити своите граждани и данъкоплатци???Ако не ги защити откъде ще събира данъци??От умрелите си граждани тровени с годени с европейски Е-та,А-та и целия набор от менделеевата таблица в европейските храни с лъскава опаковка!!Печалба,ама не на всяка цена и не с моето бавно тровене и смърт!!ЯСНО ЛИ ТИ СТАНА,КАЛПАК??
41
3
 
11
 
! Отговори
silance преди 10 години
47,ТИ СИ ЕДИН КРЕ.ТЕН!В държавите на ЕС се ДОТИРА И СУБСИДИРА селското стопанство,за да има собствено производство и да не могат чуждестранни производители да си пробутват ***!
40
19
 
2
 
! Отговори
Владо преди 10 години
Не пипайте пазара! Първо ревете, че комуниситите ни управляват и цените са ви високи, а след това искате да въвеждаме комунистически мерки и цените да се вдигнат още повече. След като българските производители не са конкурентни, просто ще отпаднат от пазара и толкова. Това е най-естествения процес. В ЕС сме все пак и това е една от главните причини да сме вътре :)
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от тези 25-30 проценат той трябав да намери пари за художник, редактор, коректор,, страньор, и пари за да се продава книгата му в книжарница където го ограбват отново - още веднъжиздътеля, печатницата и книжарницата прибират големиет суми..... човек с идеята се чуди как да закърип бюджета след като е издал идеята си... В БЮРМ човек продал книга си купува ХОНДА!
38
3
 
12
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Е накъде повече с цените? То сега всяко семейство дава по 60-70% от бюджета си за храна! Трябва всеки голям хипермаркет в голям град да зарежда от българските производители в областа! Ако трябва да се кооперират няколко малки производители за да могат да захранват веригата с дост количество! Трябва да се дава приоритет на бг продукта,! Така всички по селата ще имат прехрана! Аз мога да изготвя проект за това нещо, па камо ли тея в министерството да не могат! Просто не искат да го направят!!!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не е нужно да се говори за монопол в случая има картел на прекупвачите спрямо производителите. Те предлагат нереалон ниски цени, а посел избиват на абсурдон високи - пример тютюна. Турците се скъсват от рабоат за мизерин стотинки, а после цигариет се продават за 4,50-5, 00 лева..Кой прибира разликата? поне половината да взимаха производителите!Същото е и при книгопроизводителите - ако няма писател няма книга, но аз писателя остаав не повече от 25 -30 процента
36
5
 
3
 
! Отговори
do fghfhg преди 10 години
Kak moje6 da govori6 , 4e standartat v Germania i Bulgaria e izravnen, jivotat ne e samo mandja, vij edna smetka za tok v Germania, vij kolko struva 1 kub voda tam, kolko e naemat, kolko e transportat, kolko sa uslugite. Tam s izklju4enie na hranata i drehite ot Kitai vsi4ko drugo e v pati po-skapo ot Bulgaria.Aman ot mnogo znaikovzi. A srednata zaplata v Germania netto e 1300 evro, koeto nikak ne e mnogo.Stiga ste lagali horata za golemite pari ot 3000 / 4000 evro netto.