Осезаем скок на пенсиите може да има до 6 години

Нейков: Трябва увеличение на осигуровките, на пенсионната възраст и нова политика по доходите
Обновена: 25 сеп 2014 14:06 | 25 сеп 2014 09:30,
87
Осезаем скок на пенсиите може да има до 6 години
Снимка: Bulgaria on Air

До шест години би могло да се появи осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков.

Експертът коментира, че в основата на това увеличение стоят три стъпки, които следващите управляващи трябва да предприемат по отношение на пенсионната реформа. Става въпрос за нова политика по доходите, нов размер на осигуровките и нова възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. "Това означава, че социалните осигуровки и пенсионната възраст и стаж трябва да се повишат", поясни Нейков.

Нова политика по доходите означава по думите му към сегашния единствен инструмент за повишаване на доходите – минималната работна заплата, да се прибавят и други, които да влияят на пазара на труда. "Не може да разчитаме само на пазара", допълни експертът, като уточни, че е крайно време в България да се заплаща добре за квалифициран труд. 

Друга посока, която ще окаже положителен ефект на пазара на труда, според него, е разкриването на възможността хората да работят на повече места. Според Нейков тук проблемът е в консерватизма на населението. Защото и сега зоконодателството на страната позволява непълен работен ден, но едва около 3-4 процента от хората се възползват от тази възможност, докато в други страни от ЕС делът е 25%. "Това дава възможност да се работи на няколко места и общият доход винаги е по-голям, отколкото при работа на осем часа", обясни експертът.

“Увеличението на осигуровките е следващият горещ картоф, от който винаги се бяга”, каза Нейков. Но това по негови думи е неизбежно, защото един от общите изводи е, че причина да се стигне до дефицита в НОИ е неразумното намаляване размера на осигуровките в последните години. В същото време няма доказателства, че това намаление е понижило безработицата или сивата икономика. "Единственият начин да няма увеличение на осигуровките е да има бързо нарастване на доходите", каза Нейков.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране също е безалтернативно - признават го и бизнес организациите, но никой не иска да го направи, посочи още експертът. "Няма друг вариант, абсолютно неизбежно е. Вече закъсняхме с това повишение. Най-лошият вариант пък е да не се прави нищо", коментира той.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къв ми е кяра че ще взимам 10000 лв пенсия на 100 години? Ние не сме *** баце....тъпкано ще ви се върне издевателството над народа! оня горе гледа!
56
2
 
7
 
! Отговори
Дефицит преди 9 години
Нейков, кой издържа измисления институт дето работиш, бюджета ли, или някоя задокеанска фондация ? Аман от измислени експерти работещи в измислени институти.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези за скокове,нарастване,растеж,благосъстояние,ценности,демокрация..................СЛУШАМЕ ГИ ОТ 25 ГОДИНИ!!!!!!!Въпросът е:Кога ще превърнете думите в дела?????Отговорът си го знаем:На пу..на стрижба!!!!!!
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не мога да разбера тази обществена шизофрения - хем политиците не си вършели работата, хем злоупотребявали и т.н., хем искаме да им даваме повече власт? Докога ще чакате месията, който да ви оправя? Докога пенсионерите ще бъдат заложници на политиците? Докога политиците ще определят нашите доходи? Защо сами се правим на стадо, което си търси пъдар? Държавата да си махне мръсните ръце от всички възможни сектори - властта на политиците трябва да се намали до минимум, ако искате да живеете добре
53
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 9 години
Какво означава "До шест години би могло да се появи осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите." А след месец, година? А след 7 или 10 години? Словоблудство, слабоумие и нещастни упражнения по нищоказване! Пълнене на ефира с шум и тъпотии!!! Безпримерно дебелоочие!!!
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на тока през две седмици, нали? Тази зима ще става панаира
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МНОГО МИ Е ЧУДНО КАК СЕ ОПИТВАТ ДА НИ УСПИВАТ. КАКВИ ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ КАК ВИ ЧУДЕСИИ? КАТО ТОВА КОЕТО ПЛАЩАТ КАТО ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ РАБОТЕЩИТЕ В МОМЕНТА ОТИВА ЗА ПЛАЩАНЕ НА ТЕКУЩИТЕ ПЕНСИИ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ. ТЕЗИ НАИСТИНА НИ МИСЛЯТ ЗА ОЛИГО.РЕНИ.
50
2
 
10
 
! Отговори
купен преди 9 години
Купун,купун,купен. Вие сте купен г-н Нейков и сте купен от Бойко Борисов и ГЕРБ. Вие искате да затворите устата на милионите пенсионери, който безропотно да оцеляват през 4 годишния мандат на Борисов. Осигурявайки му спокойствие да граби, а след мандата му, който от пенсионерите оцелее, ще получи нова порция лъжи . Срам за вас,който бяхте синдикален лидер/какъв позор/, социален Министър/какво недоразумение/!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От идил спешно търсят журналисти,по възможност немци
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Млъкни бе ***! Как ще обясниш, че при 3 пъти по нисък доход на глава от населението, Албания и Македония дават по големи пенсии от нашите? Как става?Кой, кой,кой
47
0
 
13
 
! Отговори
емигрант преди 9 години
Писна ми от хора които само говорят умуват и нищо не правят.Жалко за всички млади хора като мен пръснати по света заради такива продажни политици.Незнам само като отидат горе с какви очи ще погледнат.Заради това че ние младите вместо да градим една силна и нова България помагаме на другите държави да го правят.СРАМОТА.
46
0
 
13
 
! Отговори
коки преди 9 години
Този демагок и през 2000г. говореше , че след 10-15г. ще получаваме евр.пенсии От двата стълба ще взимаме--е вижда се неговата реформа. Съд за него, който гледа да си взема високата заплата , колкото може по дълго време.
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсиите сега не са важни. В речта си пред ООН вчера Барак Обама определи най големите опасности за човечеството на първо място вироса Ебола, на втири е Ислямска Държава и на трето място е агресията на Русия - това се най-гоелмите опасности сега за човечеството. Не трябва да се оплакваме от ниски пенсии, а да се мобилизираме и да работим здраво срещу Ебола и Русия.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не искам държавата да ме лекува, не искам да ми плаща обезщетения и не искам да получавам пенсия от нея - защо нямам право на избор? Аз искам здравна застраховка, застраховка живот и да инвестирам парите си за старини в активи или частен пенсионен фонд! Докога някой друг ще управлява живота ни и ще взема решения вместо нас?
43
0
 
16
 
! Отговори
Тарильома преди 9 години
Какви по-високи пенсионна възраст и стаж?Какво ще стане с младежката безработица тогава- ще расте, и за тях в бъдеще пенсионната възраст трябва да бъде 100 години и 60 години трудов стаж?Икономиката е в разруха, хората също!
42
7
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Samo BSP
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората винаги свикват с хубавото, приемат го за даденост и след известно време искат още. В държавната пенсия за всички по същество няма никаква логика. Не може пенсията да се приема за награда, нито за възнаграждение и т.н., това е просто даряване на средства и още по-лошото в нашия случай е че то е принудително. В пенсионната възраст също няма грам логика - не може да се приема, че до определена възраст си трудоспособен и след ден вече не си и това се приема за общовалидно за всички правило.
40
2
 
1
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Най-успешният бизнес на днешно време е магазин гъзопродавница...покупко-продажба. Стока колкото искаш.
39
2
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ПРОСТА АРИТМЕТИКА..СРЕДНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА В БГ 67 ГОД..ТОЕСТ И СЕГА ТЕЗИ КОИТО ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ НЯМА ДА ПОЛУЧАТ НИКОГА ПЕНСИЯ..ЗА УМРЕЛИ НЕ СЕ ПОЛАГА..КАТО СЕ ОВЕЛИЧИ И ВЪЗРАСТТА И ОСИГУРОВКАТА ДОРИ И КОЙТО ДОВИВЕЕ ПОВЕЧЕ ПАК НЯМА ДА ВЗИМА НО ЩЕ СА МУ ВЗЕЛИ ПОВЕЧЕ..ПОЗНАЙТЕ КЪДЕ ЩЕ ОТИДАТ ОСИГУРОВКИТЕ ПРИ МАНГОВЦИТЕ, БЕЖАНЦИТЕ И В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПАРТИЙНИ КАСИ..ПЛАЩАЙТЕ БАЛЪЦИ ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ГЕНОЦИД..ВСЕ ЕДНО В БУХЕНВАЛД ДА СА ГИ КАРАЛИ И ДА СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ ЗА КРЕМИРАНЕ..
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да се оправим пенсионната възраст трябва да е най малко 70 години.