Русия ще спечели от спирането на "Южен поток"!

Илиян Василев: Целта на Путин е да провокира антиевропейски настроения
Обновена: 2 дек 2014 14:05 | 2 дек 2014 12:33, Веселина Йорданова
51
Русия ще спечели от спирането на "Южен поток"!
Илиян Василев. Снимка: архив, БулФото

Русия печели от спирането на “Южен поток”, защото това ще стабилизира бюджета й и Путин ще се задържи на власт, коментира енергийният експерт Илиян Василев пред БНТ ситуацията около проекта, след като снощи руският президент обяви в Турция прекратяването му.

Още по темата
Според Василев проектът никога не е бил изграден на основа на западните или международно стандарти за проектно финансиране или проектна осъществимост, а е бил политически проект, на който приходите не са доказани.

Василев смята, че истинската причина за спирането на “Южен поток” е огромната финансова тежест, която трябва да понесе “Газпром”, който започва да строи газопровода “Алтай”.

Като друга причина Илиян Василев посочи и срива на рублата с близо 65-70% в последните месеци.

Путин има първа задача да се задържи на власт, а без балансиран бюджет това не може да стане, аргументира се експертът.

По думите му Русия продължава да твърди, че “Южен поток” е предмет на двустранна договореност и отказва да го припознае като проект с европейско значение. Василев смята, че целта на Путин е да провокира антиевропейски настроения и да противопоставя едни страни на други.

България няма как да бъде идентифицирана като единствената причина, тъй като проектът преминава през много други страни, заяви Василев и допълни, че вероятно ще последват коментари колко много пари сме загубили.

Той коментира още, че Путин е направил политическо заявление с изказването за спиране на “Южен поток” и трябва да проследим какви са реалните разпореждания към изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Г.Кирчев преди 9 години
Тоя пишман "експерт" и лобист на шистоваците, бе разобличен и изгонен от руснаците когато беше посланик в Москва за услуги в полза на трети държави - саш - и против собствената си държава която го беше изпратила там да я представлява. Какво да очакваме от него сега? пак същото - измами, заблуди, далавери. От добре осведомени познати знам, че шевронците му плащат 4-6 хилки евра на публична изява в която плюе по газопровода ЮП. такива "експерти се навъдиха, че няма спасение от тях.
37
2
 
7
 
! Отговори
аноним преди 9 години
Тази Русия се оказа костелив орех както винаги. Постига всичко с лекота. Първо срина цената на газа и каза довиждане, поне засега, на шистовия газ. От тази игра с южен поток ще се разбере скоро какво целят.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този *** като че ли всяка сутрин проверява кесията на Русия та знае имали или не пари в нея.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
голем енергиен експерт,голем анализатор,много акъл,много чудо- брей!ако от такива като него,зависеше политическата съдба на руския президент-горко на руския народ!всички продажници сега ще се упражняват на тема -колко зле отиват нещата в Русия,щото ний сме цъфнали и завързали!
34
0
 
3
 
! Отговори
Кон преди 9 години
Нали ще прекарват тръба през Турция? Безплатно ли ще е за Русия? Василев май е пропуснал да помисли за този факт. Нещо повече, ясно е, че Русия ще плаща за строителството, тъй като Турция е суверенна държава и няма да прави благотворителност.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия няма капацитет да осъществи такъв проект, а пък България била виновна.
32
2
 
5
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Днес чета в ншколко форума отзивите за спирането на проекта.Най-активни са тези от БСП/пелтека и министър Драгомир Стойнев спря проекта/ и от РБ.Тези от РЕф.блок най-вече СДС,ДСБ, и Куневите кривоусти.Сега всите: ама да чакаме официално потвърждение от руската страна.Баф мауму. От къде по-официално от устата на руския президент.От руското правителство или посолство ли им в София?Та тези по-горе изписаните седят като *** и чакат.К'во чакате бре?Айде нови избори и всите у Искъро.
31
2
 
7
 
! Отговори
колониална бьлгари преди 9 години
*** БОЙКО НАХЙУ ГЕРБ- КАЗА РУСИЯ. ЕДИН ВЬПРОС. КЪМ ТИКВИТЕ В ПРЕЗИДЕНСТВОТО И ТИКВИТЕ В МС И КЬМ ВЬРХОВНАТА ТИКВА БОЙКО БОРИСОВ. КАК ЗА ТУРЦИЯ ГАЗОПРОВОДА Е ИЗГОДЕН А ЗА БЬЛГАРИЯ НЕ Е ИЗГОДЕН???? БОЙКО ТИ ЗА ТУРЦИЯ ЛИ РАБОТИШ ИЛИ СИ ТУРСКИ АГЕНТ И АГЕНТ НА ЦРУ. Ес и БРЮКСЕЛ се ИЗВЕРГНА ОТ ВАС И ВИ ПОСОЧИ С ПРЬСТ ЧЕ ВИЕ СТЕ СИ ВИНОВНИ. НАХЙУ.!
30
3
 
5
 
! Отговори
RUSSIA преди 9 години
DOLU TOVA GADNO SKALAPENO PRAVITELSTVO NA MIZERIQTA
29
8
 
9
 
! Отговори
До 38 преди 9 години
Е, ако съдиш по себе си.... Най-интересно ми е да наблюдавам, как европейския съюз все повече заприличва на бившия СССР. И те там, на високо ниво, в името на някакви абстрактни идеи, подтискаха икономическото развитие на народите си и "помагаха" на разни всякакви държави. А тука не само, че не ни помагат, а само експлоатират и крадът.
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българските псевдо демократи - надупени шматки режат сами клона, на който седят. проблемът е, че и всички българи седят на клона.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
който и експерт да ми се пули по телевизора, едно е ясно: гърците и европа ще получават газ през турция, не през българия. не ме интересуват причините в главата на путин, важни са последствията. точка.
26
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин няма пари да се обръсне, газопровод щял да строи....
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гого Турция не чака наведена някой да и указва едно или друго.Съдбата ги е дарила с можещи и имащи достойнство политици за разлика от нашите умници.Само 100 строителни фирми работят в Русия стокооборот 50млрд Ние само може да завиждаме.
24
13
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Като гледам как се гърчат комунистите, мед ми капе на сърцето.
23
4
 
8
 
! Отговори
ник преди 9 години
Абе много екссперти бе много анализатори,много коментатори,политолози,социолози и всеки знае какво е искал Путин!Тази гмеж, ако вземе да работи нещо полезно,тогава България ще процъфти
22
1
 
6
 
! Отговори
гого преди 9 години
До zag52Ало не бьрзай кога го направят тогава пиши колко построиха Южен поток толко ще построят и това през Турция
21
0
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
Пише се "енергиен", а не "енергийен" експерт. Ако искаш да ти повярвам, че си по в час от този за когото твърдиш и да допрочета дори коментара ти - пиши грамотно. Ако не можеш - не обвинявай околните в незнание или неразбиране.
20
2
 
11
 
! Отговори
zag52 преди 9 години
Поради липса на средства спират Ю.П пълни глупости .А трасето което ще строят през Турция .или то само се строи.Как така за Турция е изгодно за нас не или ние сме най -големите капацитети.Глупоста не се лекува.
19
2
 
4
 
! Отговори
ОЩЕ ЕДИН ГАД преди 9 години
който се мъчи да се вкара със сетни сили в ОНЯ СПИСЪК - на запазените места във военния УСА самолет до АРИЗОНА когато КОМУНИСТИТЕ ДОЙДАТ НА ВЛАСТ