Калфин уволни чиновник, нарекъл майки "кухи лейки"

Майка: Зам.-министър гледаше тъпо миналата година и нищо не се промени
Обновена: 7 апр 2016 15:00 | 7 апр 2016 13:30, Веселина Йорданова
54
Калфин уволни чиновник, нарекъл майки "кухи лейки"
Снимка: БТА

Социалният министър Ивайло Калфин уволни служител, нарекъл "кухи лейки" майки на деца с увреждания.

Във видео, заснето вчера от протестиращи, ясно се чува как чиновникът - Светослав Славчев, гл. експерт в звено "Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“ в МТСП, им обяснява, че министърът е на заседание на правителството и в парламента заради блиц-контрола, който се провежда в първата сряда на месеца.

Следва репликата, че "организаторът им е куха градинска лейка", защото не е съобразил това при провеждането на протеста.

Още по темата

Майки на деца с увреждания излязоха вчера на протест с черни балони и поискаха електронен регистър на хората с увреждания по заболявания, както и месечно подпомагане за лична помощ в размер на поне две минимални работни заплати.

Калфин призна, че е готов да се отвори темата за плащанията, но настоя, че в социалното министерство няма постъпило писмо нито с исканията им, нито настояване за среща с него, макар че той е готов да се отзове на такава покана и да разговаря с тях.

От пресцентъра на МТСП съобщиха, че министърът е уволнил служителя заради недопустимо отношение към майките на деца с увреждания.

По-рано пред bTV eдин от организаторите на протеста - Ина Маринова, която е майка на дете с увреждания, се възмути от случилото се и настоя за освобождаването на чиновника.

"Каквито и да сме, те са длъжни да работят за нас. Това е крайно неуважително", коментира случая тя.

"Няма да изляза на портест, ако всичко ми е наред. Организаторите сме обикновени майки", призна Маринова.

Тя обясни, че не се е почувствала обидена, а й е станало смешно, защото според нея това е показателно "какъв ни е елитът".

"По-скоро г-н Калфин трябва да се чувства засрамен, не ние", коментира майката.

Тя разказа още, че служителят е излязъл при протестиращите и е казал трима от тях да влязат в министерството за среща, те обаче отказали.

"Миналата година ни поканиха, 200 души ни натъпкаха в една зала с колички с деца, издушихме се, в крайна сметка дойде Лазар Лазаров, който се явява заместник-министър мисля, и нищо – просто гледаше тъпо, а ние си обяснявахме проблемите. И въпреки това една година по-късно нищо не се е случило. Сега ще излезе някой и ще ми каже, елате трима, без камери обаче", разказа Маринова.

Според нея е имало и други случи на унизително отношение в социалните служби. По думите й много хора в тях си вършат работата, но задължително има "един такъв служител".

Социалният министър Ивайло Калфин, който беше включен в ефир по телефона, се извини на засегнатите и заяви, че подобно отношение е абсолютно недопустимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Георги преди 8 години
В някои коментари откривам негодуване срещу уволнението с призиви за спазване свободата на словото. Искам да направя някои уточнения. Човекът се е изцепил в качеството си на гражданин а като представител на институция. За институциите няма свобода на словото. Институциите са създадени в услуга на гражданите исе издържат с нашите данъци и НЯМАТ право да ни обиждат. Който смята, че институциите не трябва да служат на гражданите и/или имат право да ги обиждат няма нужда да работи там.
34
0
 
4
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
До Анонимен49Кога Цецка Цачева ще си подаде оставка , ли ще я уволнят, за изказването и, че има среща с някакви бабета?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Д.Н.А ти дали си забелязал, че прекрасният неологизъм, който употребяваш, е едва от няколко годинки в българския. Нямали сме и понятието, което покрива този термин! "Мразач", "мразител",просто ние бяхме други хора! Защото думата се появява, когато от нея възникни потребност. В случая се възмущавам от поведението на служителя, а и от службата, която са измислили!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СократисСвободно изразявам мислите си за теб. Ако беше мъдър като Сократ, не би написал тази свещена глу-пост. Мъдреците пишат мъдрости (Сократ, Платон, Конфуций, Лао Дзъ, Спиноза и др.), глу-паците пишат гл.у.пости. Длъжностно лице не може да се държи като про.ста лелка от пазара! Даже отсрещният да не е бил съвсем прав или се е изказал недобре! Затова е назначен, избран, да бъде на висота в поведението, в изказа си! Иначе - вън! Права? Правата са на страдащите, на онеправданите, на народа!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТиневОт Чудя сеЩе ми се да има начин да Ви уверя, че 'не съм от тия". В нашето семейство загубихме близък инвалид поради безхаберието на такива чиновници, и все пак продължавам да смятам, че след като изискваш уважение, трябва и да го демонстрираш!
30
2
 
3
 
! Отговори
чуди се преди 8 години
До Чудя сеКаквото повикало - това се обадило!
29
1
 
3
 
! Отговори
хейтромен преди 8 години
коментарите може да са хейтърски но те само в следствие на нескопосаното изразяване на некъв държавен служител....ми айде да си мерят приказките ...викам аз !
28
1
 
4
 
! Отговори
Д.Н. преди 8 години
Стига хейтърски коментари за служителя, да вярно статията е за него, но ми се ще да се коментират проблемите на всички семейства имащи лица с увреждания и възрастни болни
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този главен експерт, ако вземе да съди министерството, със сигурност ще го осъди и ще бъде възстановен на работа и ще му се плати обезщетение от нашите пари. Е, вярно е, че няма да са много, той вероятно взима 600-700 лева заплата, но все пак ....
26
5
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Добре ви изманипулираха. Вместо протеста да е насочен в полза на децата с увреждания и родители те им, сега цялата ви енергия е насочена към човек, който в личен разговор се е възползвал от свободата на словото. Изводът: Свобода на словото в България няма, а манипулацията и промиването на мозъци господства в България,
25
4
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
***! Намери поне едно министерство, в което няма подобна структура! Мога да те открехна, няма да намериш, защото по закон трябва да ги има.
24
6
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
До Чудя сеХората озверяват от тяхното / ВАШЕТО/ самодоволство. Децата им ***, а ти искаш възпитан език. Скоро ще се вадят калъчките еййййй, думбази охранени !
23
4
 
3
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Такива звена има във всички държавни структури и е учудващо учудването на някои, че има подобна структура към това министерство. Друго е по-интересно в случая - дали заплатата му е колкото средната в София или е половин средна софийска заплата?
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо няма линк към видеото?Така, само по написаното в тази статия, май съвсем нормално се е изразил човека в някакъв неформален разговор с една от майките, в който разговор по написаното в статията не личи той да се появява като официален представител на министерството. С други думи защо наказват човек, позволил си да ползва конституционното си право на свобода на словото в личен разговор?
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато си в селската кръчма-говори каквото искаш, но когато заемаш определен пост и представляваш държавна институция, в случая министерството, е абсолютно недопустимо такова изказване! В нормалните държави и за много по-малко хората сами и доброволно подават оставки, а тука нашите чиновници се държат като турбо селяни и никой не смее да им каже нищо.
20
8
 
9
 
! Отговори
Чудя се преди 8 години
Той хубаво не е трябвало да ги нарича "кухи ***", но и езикът на дамата с гледащия "тъпо" заместник-министър, не е по-малко цветущ. Искат уважение, но не дължат - тъй ли?
19
3
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
За Бойко Борисов и подчинените му в МС народа е: Куха лейка. Без коментар!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бой по комунистическите ви каски! Остава и народът да започнем да се съобразяваме с вашия график, че да знаем кога да организираме протеста. Аман от тъ.панари в политическите среди. Този не е само за уволнение. Нека сега майките да заведат дело за клевета срещу него. Отпадъ.ците като този са станали толкова нагли, че само бой ги оправя вече. Блиц-контрола да си го навре ... сещате се къде!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изстина му службицата на завалията, а как само звучи-и! Абсолютно сенекурна длъжност и шеф, загубил мярка, загубил човечност, състрадание! Само сега да не отиде да лъска друго кресло за високозаплатници - отличници по слушкане и папкане! На борсата!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ме извиняват тези майки, но това е работа на парче, от която нищо смислено няма да излезе, както винаги досега. За децата с увреждания си трябва комплекс от мерки, а не просто сега искам еди-какви си пари, а утре ще се сетя, че трябва и нещо друго. Те трябва да си създадат някакъв съюз, който да не е под контрола на правителството, да си подготвят исканията, да ги представят на правителството и парламента и чак тогава да натискат с протести за изпълнението им. Точно тези съюзи липсват в Бълга