Две трети от фирмите ни трудно намират служители

30% предлагат повече пари, за да запълнят свободни позиции
217
Две трети от фирмите ни трудно намират служители
Снимка: архив, Ройтерс

62% от българските работодатели изпитват затруднения да запълнят свободните си работни места тази година. Това показва национално представително проучване на ManpowerGroup България сред 621 работодатели у нас.

За сравнение през 2015 година процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.

Около две трети от работодателите заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните обаче считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6%.

Сред причините за това те посочват липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения). На второ място е липсата на кандидати, а на трето -  липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност).

Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За да се справят с кадровия проблем, 50% от работодателите предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място те наемат по-възрастни или по-млади от обичайното хора.

Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите. 29% залагат на допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. IT талантите са на десето място през 2016 година, спрямо четвърта позиция през 2015 г.

Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
31
 
! Отговори
аз преди 7 години
в цивилизования свят шефа инвестира в персонала и той те праща на квалификационни курсове в зависимост от нуждите.
152
26
 
12
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Мен не ме кефи заплатата ми и за това се образовам, квалифицирам и отивам на по-добра работа. След време и тя не ме кефи и започвам свой бизнес. Така е в цивилизования свят. А в България само се мрънка. Ако направим проверка колко от мрънкащите знаят английски на поне 3 ниво, ще лъсне много грозна истина. Така ли е? (Тези, които ще ми сложат минус са от незнаещите английски).
151
1
 
34
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Идеалният работник: сутринта работи на полето, в ранния следобед продава апартаменти (брокер), в късния следобед продава бързи кредити ("финансист"). За 430 лева на месец!
150
1
 
30
 
! Отговори
аз преди 7 години
Защото в лидл Мюнхен започваш на 11 евро на час а тук на 4,5 лв а цените в лидл германия са в пъти по малки може да се провери и на сайтовете lidl.de
149
0
 
29
 
! Отговори
аз преди 7 години
Няма кадри,защото за 10 години заплатие в сектора на ресторантьорството не са мръднали от 2006 се дават по 1000/1200 лв и бачкане по 14 15 часа само,че цените 2006 бяха едни сега са двойни и хора от нигерия да си вкарат нема да издаржат.
148
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно, след някоя и друга година изборът на "кадри" ще е оромен - кеф ти швед със сини венци, кеф ти афганистанец, сириец, пакистанец...
147
1
 
36
 
! Отговори
12345 преди 7 години
Пълни глупости и неверни твърдения от страна на работодателите!Търсят млади блондинки с големи гърди, да им красят офисите, а не да им работят!Защо не ги попитат защо гонят възрастните си служители пред пенсия - хора с опит, знания и умения. Ще Ви кажа защо - за да не плащат дължимите суми при пенсиониране! Не виждате ли в големите вериги, как изтормозени старци и старици в предпенсионна възраст, работят това, което им личи, че никога не са работили, а именно обслужващ магазин ...
146
0
 
28
 
! Отговори
до 166 преди 7 години
въпросните 'шефове' на студентите ти са деца на хора от държавна сигурност или самите те са такива. идея си нямат от подбор на кадри или компютри, и да искаш няма как да те оценят. при тях върви само и единствено номера 'наш човек'. с думи прости, твоите студенти да ходатайстват за теб, колкото и да е грозно. 90% от работата у нас се намира с менте конкурси, връзки и шуробаджанащина. не чакай да те оцени човек, който не може да си вдигне панталоните сам.
145
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой икономист може ли да обясни защо в Англия се плаща по 6 паунда на час, т.е. 48 паунда на ден или около 2500 лв СЛЕД данъци на берач на пластмасови ягоди, а у нас е 400 лв? и защо една служителка на бензиностанция в Германия взема около 1800 евро, а у нас - 500лв. за същата работа, при същата цена и в същата верига бензиностанции? Когато се отговори на този въпрос, предполагам ще спре и проблемът с намирането на кадри.
144
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
при нас самата дума е объркана работо-ДАТЕЛ. дава, ама нищо не дава. и между другото, в цял свят фирмите имат HeadOffice, Централа, а у нас е ....'седалище...ами цялата ни държава е със *** напред, затова такава и икономиката. :)
143
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'български' и 'работодател' са като 'арабски' и 'скиор'. само у нас може да се чуе репликата 'еми такива са заплатите в българия'..отнася се и за т.нар. чуждестранни 'инвеститори' - тук се побългаряват и съответно получават български вариант служители, според подаянието. и между другото, често съм чувал и репликата: 'като искаш западна заплата, *** на Запад'..е, отидоха хората и ще продължават да ходят. не говоря за ниско квалифицираните, а за образованите и амбициозните.
142
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По професия съм учител по математика и информатика. В момента не работя, защото трябва да се грижа за болно дете, но когато реших да се пробвам като програмист в една фирма, не ме одобриха. В тази фирма работят две момчета, на които помагах да завършат ТУ - помагах им за изпитите, направих им някои от курсовите задачи. Те ми казаха, че шефовете им са пуснали обява за програмисти и да кандидатствам. Жена съм и съм на 40, няма друга причина да не ме одобрят.
141
22
 
2
 
! Отговори
,,,,,,, преди 7 години
И излиза че като цяло народа го мързи сред по младите и се търси хилядарка за минимум ама по комунистически без работадавам пример от това лято за Варна/ трябва да се изхвърлят 70 чувала със строителни отпадъци и минималната поискана сума беше 100лв за здрасти........ 2 ЧАСА работа! май общи работници ще се вкарват от френско /надника е 40 до 50 euro за цял денпоздрави от Париж ,тук никой не плаща ако не си вършиш работата както трябва
140
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И къде нараснаха заплатите??С колко???Защо в обявите за работа не се публикува заплата?Заплатите не са нараснали от 2001г. а цените..колко
139
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво стана с множеството коментари от преди лятото, че българите в чужбина били родоотстъпници, предатели и т.н.? И най-големите родолюбци осъзнаха че работата в чужбина е единственото което крепи държавицата. Имахме туризъм до преди няколко години, но вече е на загуба и няма да се оправи. Друго нямаме :( Споменава се чат-пат ИТ, ама то не следва темповете на растежа по света, а при технологиите изостанеш ли веднъж си дотам. Та оказва се - който държи на България, да заминава в чужбина!
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kato rabotodatel, che spomena, che kadarnite rabotnici s PRAVO se iznesoha navan. Vinagi sam se stremial da plashtam maksimuma i vse oshte si imam horata. Istinata e, che povecheto mi kolegi naistina predpochitat lamarina za 100000 lv. i mizerstvasht personal. Zatova sme na tozi hal. Pravi sa horata. No i drugata strana - tova, koeto ostana v BG ne e mnogo svestno. Ili prosto ne mu se raboti. Ne znam
137
0
 
36
 
! Отговори
saki преди 7 години
Ориентирайте се към западните държави. Тук просто Ви се подиграват с труда и като поостареете малко ще Ви избутат брутално.
136
0
 
53
 
! Отговори
злобен преди 7 години
Свърши се тази - шефа с 100 000 лв заплата, джипове, къщи, а работниците по 350лв без осигуровки дори. Труда се плаща!
135
0
 
31
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Всеки предприемач, преди да стартира инвестиционен проект требва да си направи Feasibility Study, т.е. да си отговори на множество въпроси, в т.ч. кадровата обезпеченост и себестойността на продукта (услугата). Има обаче предприемачи от "политически произход", направили "бързи пари", които подхождат към пазара с мегаломански проекти и презрение към наемната работна сила. Оттук и този плач.
134
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Български работодатели, т.е. - мутри, капиталисти, кърлежи, кръвопийци, алчни, некадърни чорбаджии. Вие сте отговорни за страшната мизерия в България. Вие сте виновни за смъртта на българската нация и държава. Пожелавам ви да ***.