Две трети от фирмите ни трудно намират служители

30% предлагат повече пари, за да запълнят свободни позиции
217
Две трети от фирмите ни трудно намират служители
Снимка: архив, Ройтерс

62% от българските работодатели изпитват затруднения да запълнят свободните си работни места тази година. Това показва национално представително проучване на ManpowerGroup България сред 621 работодатели у нас.

За сравнение през 2015 година процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.

Около две трети от работодателите заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните обаче считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6%.

Сред причините за това те посочват липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения). На второ място е липсата на кандидати, а на трето -  липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност).

Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За да се справят с кадровия проблем, 50% от работодателите предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място те наемат по-възрастни или по-млади от обичайното хора.

Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите. 29% залагат на допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. IT талантите са на десето място през 2016 година, спрямо четвърта позиция през 2015 г.

Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето работодатели печелят парите си с далавери,измами и експлоатиращи своите служители.Т толкова са далеч от истинския бизнес,че ум да ти зайде.Къде ти да търсят хора с квалификация,образование и умения.Защо са им.Рушветите,партийни връзки,и разни др хитрини носят повече пари.
132
21
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
Всеки работодател трябва да си прави сметка трябват ли му работници и на каква цена . Когато няма кадри вдига заплатите или закрива обекти . Когато има много намалява заплатите и може да открива обекти . Това е логиката на пазара Аз лично не се притеснявам ако се наложи ще закрия някой магазин . Мога и да изнеса част от капитала от страната . Важно е да не се работи на загуба .
131
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските работодатели - чорбаджии, мутри, капиталисти, ще ме хванете за сайдера! Боли ме червената шапчица за вас! Отидох в Германия и хората ми дават тука 2500 евро на месец, а в България мутрите ме скъсваха от бачкане за 300 евро на месец! Никога няма да се върна в България, докато не ми дадат поне 1800 лв заплата! Толкова е минимума, за да живея горе - долу добре в България. Ето това е причината, че няма кадри и аз се кефя супер много. Умирайте български кръвопийци, чорбаджии! Умирайте!!!
130
1
 
42
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Мнозинството от фирмите, които декларират, че имат трудности с наемането на работна ръка излизат от презумпцията на национални и регионални монополисти, които търсят служителки във възрастовия диапазон 23-27, с диплома от Харвард (или подобен), 4 езика, мастер по IT, опит поне 2 години и заплата 500 лева. Като за наемането решаваща е актуалната снимка. Никой не търси служители над 50-те, въпреки, че там вероятността да се намери качествен служител е огромна.
129
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е в Канада, още няколко месеца и сме там! А БГ фирмите както не могат да се оправят с конкуренцията на един континент, станат ли два ще затварят масово
128
0
 
48
 
! Отговори
на всеки три месеца преди 7 години
Българският работодател е влюбен в нискоквалифицираните кадри. Дава им минимална заплата и ги сменя на всеки три месеца!
127
0
 
44
 
! Отговори
правилното заглавие преди 7 години
Правилното заглавие трябва да бъде: "В България, три трети от наемните работници не могат да намерят читави работодатели!"
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до ожяаоя: така е всичко без цените, вместо тройни са 1/3
125
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички правилно казват какъв е проблема - не липсата на кадри, а лошите условия и безумно ниското заплащане.Докато в момента слава богу съм на добра работа, преди на други места с пълен работен ден са ми давали 500 лева на месец в София, където с тези пари не може да се покрият дори базовите нужди. Разбира се - чужд език, висока компютърна грамотност и опит в контрола по качеството на софтуер (QA). Това е смехотворно, и винаги трудно ще намират хора. Просто гледат да минат тънко, пък ако стане.
124
0
 
24
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
На баба Стана също й е трудно да намери качествена медицинска помощ по каса. И кисело млеко за стотинките в портмонето. Петър пък ходи пеша на работа, понеже му е много трудно да намери качествен бензин на цена, съответстваща на заплатата му. И на мене ми е много трудно, когато търся да си купя нов Мерцедес за 10 000 лева и нема решение. Някои му намират колая. Днес ме спря катаджия и ми каза: "Вие гражданино водач що не сте си включили светлините? Сеа к'во праиме?"
123
0
 
17
 
! Отговори
Eлена преди 7 години
До Анонимен:То и при мен е така(не се оплаквам от липса на работа като учител 1-4 клас),но при 28 год. стаж,2 ПКС и голям брой квалификационни курсове и заплата 700 лв(с включено ПКС).Министър ми е М.Кунева,но понеже разбира и от образование видя се бъркотията в 1 клас.Как се обучават деца по стар Буквар с различна подредба на буквите?А новите колеги са със слаба методическа подготовка,това е факт!Наблюденията ми са и от други училища.
122
0
 
33
 
! Отговори
ьх преди 7 години
Факт работех преди 4-5 години за една фирма в София продавач на костюми за 800 лева ,скарахме се ,напуснах ,после ме караше да се връщам,сега дава 1100 лева на по-неквалифицирани които правят значително по малки обороти.Тръгнах си не само аз а и 4 други колежки също много кадърни.Това ги чака болшинството работодатели ще увеличат заплатите ,но качеството няма да е по-високо.Та така бившият ми работодател затвори 3 магазини ,останаха му 3 точно заради липса на качествени служители.
121
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те нашите "бизнес мениджъри" са с НАСА изисквания и Африкански заплати.
120
0
 
31
 
! Отговори
ожяаоя преди 7 години
Истината е че в момента се надува следващият балон - всеки иска да стане аутсорсър и само да препродава мръвка на "глупавите" американци и западно европейци на тройни цени. Да де ама няма матр'ял дето да го продадат за всички, затова вкарват куцо, кьораво и саката в ИТ-то, правят му един вътрешен трейнинг за месец и хоп имаме вече ИТ индЖинер за продан. А това че е обучен от друг като него дето е и той с два петъка трудов стаж, говори какво е и това едномесечно обучение. Та скоро очаквайте бууум
119
0
 
35
 
! Отговори
хах преди 7 години
АЗ пък трудно си намирам работа , защотооо искам да получавам адекватно заплащане на своя труд , като заварчик "аргончик" от 10 години много фирми ми предлагат 8 часа активно заваряване , никаква категория на труд и видиш ли някакви мижави парички накрая на месеца а които няма как да си покрия месечните разходи еми зщо да заварявам питам аз ???
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко наистина , т. е. намесата на Държавата в икономиката предстои .
117
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко от вас правят нещо ситуацията като цяло да се промени. Постоянно си търся правата, пиша по институции, до общината и все пак макар и малко нещо промених. Моя приятелка след, като работодателя не и плати, освен че си потърси правата, му направиха още проверки по нейно сигнал за други нарушения. Пращай те сигнали онлайн отнема 10 мин., получавате отговор до 1 месец, все пак е нещо.
116
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СтефановаКогато се явяваш на интервю ти си преценяваш дали работата,натоварването и парите те устройват.Никъде не е казано,че ако си работил гл.счетоводител не можеш/в случая/ да се кандидатираш за касиер.Моя позната инженер,счетоводител и юрист/в този порядък образование/ продава чанти,защото е на 55г.и няма полезни контакти.В случая ЕГН е от значение,за жена след 50 трудно се намира работа и затова повечето сме съгласни на компромис.Обидно е че освен полова има и възрастова дискриминация.
115
0
 
18
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
При тотална липса на концепция за развитие на държавата, *** за политици, с бълващо некадърни и безполезни висшисти с тотално ампутирано желание за работа, с данъчна система създадена да изхранва държавните заплатополучатели и *** с почти заличено производство и то работещо за външни поръчки който са на направо смешни цени, с нарастващ брой пенсионери и маймуноподобни за съжаление изгледите хич не са розови.Днес пак се събират политикурвите за да правят поредна промяна в последната сек.
114
3
 
11
 
! Отговори
Стефанова преди 7 години
До АнонименЗдравейте, Най-вероятно не са Ви одобрили тъй като сте т.нар. overqualified - преквалифицирана за тази позиция и има голям риск да напуснете твърде бързо. HR-те го избягват при назначения, защото се случва и не е добре за бизнеса, а и за самия кандидат. Като се замисли човек има резон в този отказ, колкото и неприятен да е.