За един грош повече: Бабите с плетените съкровища

Един разказ за жените, които понякога подминаваме
44

Снимка: Пламен Гутинов

Симпатични баби, насядали на ниски столчета, разположили пред себе си какво ли не - зеленчуци, терлици, мед. Може да ги видите на няколко знакови места във Варна - предимно до спирките на оживени булеварди, пред подлезите или недалеч от пазарите, разказва Информационна агенция "Черно море".

Приседнали над сандъче, на което са подредили плетени чорапи, бебешки терлички, цветя, мед, кой каквото успял да произведе.

Умиление. Това е емоцията, която предизвикват те в повечето хора. И ако знаеха, че всъщност екипа, който ги снима, изпитва повече от добри чувства към тях и с удоволствие биха довели още клиенти, едва ли щяха да се стесняват.

"45 години работих в завода като шивачка, блъсках от сутрин до вечер и имам 100 лева пенсия. Как се живее с толкова пари? Какво да си купя с тях? Не ни отнемайте поне възможността да изкараме и за сиренце тука на улицата!", проплаква 80-годишна жена. След малко жената разбира - екипът няма да й вземе сиренето и не е от "лошите".

Недялка пък е на 85 години и е от Варна. На улицата излиза с плетени вълнени терлици и чорапи и ги продава до спирка в централната част на града. Завита в дебели дрехи, усмихната и със зачервени славянски бузи. Понякога успява да продаде и жилетка, шал, елек. Предимно жени купуват от изделията й – за себе си, за мъжете си, за децата и внучетата.

До нея се усмихва и допълва някоя дума "колежката" й, но не иска да бъде снимана. И тя продава плетени бебешки терлички, шапки и жилетки от всякакви материи и цветове. Продава и цветя, които сама е отгледала.

Оплаква се, че скоро и последните ще прецъфтят. Двете жени обаче си помагат една на друга, пазят си артикулите, докато отскачат за водичка, за кратка почивка.

Невинаги се радват на късмет. Има дни, в които не продават нищо, но не губят надежда - ще си седят на топло до кокичетата напролет. Срещали са всякакво отношение, но като цяло при тях спират само хора, които ги разбират.

Това са те бабите, които подминаваме понякога прекалено грубо. При тях няма алчност, няма борба за надмощие. Стават по тъмно, за да приготвят китките си и да хванат по-ранен автобус. Студуват само, за да припечелят някой лев, за да надскочат мизерията на ниските си пенсии. Някой беше казал, че утрешните пенсионери ще живеят по-зле от улични кучета.

50 стотинки за китка цветя. "Сполай ти, чедо", казва дребна женица. "Вземи си едно цвете и от Донка – ей я там, и тя продава цветя. Да я зарадваш. Как се казва майчицата ти, да я споменем, да и е светло там горе? То така се прави, да знаеш, казва се името, да се чува, да се помни".

Това са те. Нашите баби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
poklon na tezi jeni
21
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип тяхната дейност създава колорит на улиците,но жалко че нямат средства за препитание. След като за да живееш нормално ти трябват около 560 лв ,би трябвало и пенсиите да започват от тази сума. А не да се дават само помощи на мръсните и мързеливи ***.
20
0
 
51
 
! Отговори
Ангелин преди 7 години
Ще кажа само едно Уважавайте старостта... тя е вашето бъдеще!
19
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за кво се хабят, като след това ще хвърлят спечелените парички през терасата
18
0
 
23
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
И аз моята баба я карам да продава плетени покривки пред морска гара само лято, когато не е студено, обаче жената от срам не ходи! Кой знае специално във Варна, колко още други такива баби има,които от срам си мизерстват! В крайна сметка мисля, че ние като техни деца и внуци имаме най-голяма отговорност към тях! Те са ни отгледали, когато сме били малки и е нормално сега да помагаме!
17
8
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Гледай тебе да не те преливат с червено вино,.
16
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко тъжно! А на мен веднъж ми се случи дори нещо по-тъжно. Разхождах си се един хубав слънчев ден и минах покрай една такава баба и изтръпнах... беше моя бивша учителка! Поколебах се дали няма да я засрамя, но реших, че няма. Поздравих я и и дадох всичките си пари за цветята, които продаваше. Стана ми толкова тъжно! Реших на другия ден да ида да и дам още пари, обаче нея я нямаше. Не се появи повече колкото и пъти да я търсих, но още ми е мъчно за нея.
15
0
 
13
 
! Отговори
Дами и Господа преди 7 години
"коментар" 9 Ясно показва какво представлява този пропаднал"сайт", а гл."редактор" скоро дали е галил четен брой китки
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно лято на Златни пясъци се натъкнах на гледка в 5ч. сутринта как една баба с кантарче стои на пейките до хотел Адмирал и покрай нея минават пияните туристи.....Аз си изчаквах автобуса за Варна като се разхождах.... и накрая сварих и бабата да се качва на автобуса. Но да стоиш цяла вечер и да очакваш как някой пиян германец ще реши да се притегли..... много неприятно.....Пари за тези хора дали много на България няма, но за мигрантите се отпускат едни милиони.... теглят се едни милиарди.
13
0
 
43
 
! Отговори
защо преди 7 години
Защо НПО-тата са загрижени само за ***, мигранти, блатни кокичета и бездомни кучета? Защо няма фондация от честни и почтени хора, която да подпомага такива женици - те са го заслужили. Аз бих подкрепила финансово такава организация, надявам се и много други хора биха го направили.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Анонимен 6Боже, колко злоба има по тоя свят, Боже
11
6
 
1
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
до 3 4 6Атакисти?
10
9
 
3
 
! Отговори
Снежа преди 7 години
Сега е време да ги изметем.
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Да бе точно бабите виновни, а корумпираната власт която краде милиарди не е виновна така ли?
8
0
 
36
 
! Отговори
ddd преди 7 години
Много жалко, че бабите са принудени да преживяват с малките си пенсии, а ро..меите развиват бизнес с просене и той процъфтява по улиците.
7
0
 
40
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
За нашите баби - 100 лв пенсия, за сириец с 24 чепавета 33 000 евро! Що за Европейски съюз е това!
6
60
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей заради такива като тея загива България, все минават по тънката лайстна, сега не плащат нищо на общината, не внасят ДДС, пълна анархия. Законите са за всички! Да им съставят актове по 1000 лева и няма да мръзнат повече.
5
2
 
59
 
! Отговори
бивш студент преди 7 години
Не подминавайте милите баби. Това можеше да са вашите баби. Купувайте цветята им и ги подарявайте на близките си или на тези симпатични баби, взимайте доматите и краставичките им, елеците и терличките им, защото са ги правили с любов. С 5 лв няма да си купим повече от едни цигари, но тези жени с 5 лв ще нахранят себе си и болните си дядовци. Те нямаше да ни подминат - нека и ние не ги подминаваме
4
46
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реве ми се, милите баби, нямат дори за сиренце, млекце и хлебец. НО със согурност имат за климатици, резачки и хладилници. Готови са да направят далаверата и да метнат пачките увити във вестници през балкона! Никаква жал за тези! Хеле пък за това страшилище от втора снкмка.
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъжно е да, НО аз отказвам да се предам на мързелуващи роми, знайни и незнайни комитети, корумпирана власт и много други. ОТКАЗВАМ!!! БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА!!!