Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!

Протестите с настояване да не бъде екстрадиран ще продължат
15 апр 2018 15:45,
217
Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път. Младежът беше задържан след искане от САЩ, които обвиняват мъжа, заедно с още четирима българи, в търговия със Сирия, докато върху страната е наложено ембарго.

Протестите с настояване страната ни да не изпълни искането за екстрадирането му ще продължат, защото все още нищо не е ясно, разказаха Желяз Андреев и приятелят му Димитър Мурджев. Двамата са завършили културология в СУ.

Андреев попадна в черен списък на САЩ с хора, нарушили ембаргото им със Сирия и американското правителство поиска страната ни да го екстрадира. Желяз е с мярка за неотклонение "Подписка".
 
"Един от въпросите, на които още не мога да си отговоря е защо аз като служителя от най-ниско ниво бях задържан. Разбирам, че това са процедури, които МВР трябваше да следва, както и прокуратурата, но има много въпроси, на които не мога да си отговоря", казва Андреев пред "Дарик"

По отношение на собствениците на фирмата, в която е работил, той разказа, че в САЩ при първоначално обявени присъди за тях в рамките на 40 до 50-60 години, впоследствие те са се признали за виновни по част от обвиненията и са получили присъди от 1-2 години затвор.

Още по темата

"Не мога да си го обясня по друг начин, освен като добра сделка с прокуратурата в САЩ", казва младият мъж. По думите на Андреев възможно най-добрият сценарий за него е обвинението да отпадне, без да се налага той да ходи в САЩ.

На въпрос как това би могло да се постигне и дали може да се случи по дипломатически път, той каза: "Надявам се, но не съм сигурен, че може да бъде постигнато по дипломатически път. В крайна сметка съдът е този, който решава дали може да оттегли едно обвинение или не".  
 
"Компаниите трябва да информират своите служители за всяко действие, закон на държава, който евентуално те биха прекрачили. Такова нещо при нас тогава липсваше. На нас просто ни беше казано, че трябва да се обаждаме на клиентите и да оставим всичко друго. Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембарго към друга държава и какво се случва по света.

Пред нас в момента има мъгла, в която се случва нещо. Интересно е, когато мъглата се вдигне какъв ще бъде резултатът. Чуваме, че въпросът може да бъде решен на дипломатическо ниво, но това съвсем не е сигурно и ние продължаваме да бъдем подготвени за всеки един сценарий", каза Андреев.
 
"Битката предстои, нищо не е приключило. Протест ще има, тепърва нещата предстоят. Затова моля хората да не приемат, че всичко е решено, нищо не е решено все още", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
19
 
18
 
! Отговори
Горкичкият Желязко! преди 6 години
Поредният самопрецакал се селски тарикат. Не разбирал бил. Те всички като ги погнат и са крайно учудени. Ама има глупчовци да подскачат на протести в защита на този ***. Като си нямат друга работа, а и времето е хубаво за по цигарка и кафенце на открито
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хабер си е нямал на кого се обажда и какво продава,това са "студени обаждания"на телефони, просто ти ги подават в слушалките.Прехвалената работа в кол център,вижте съседната статия
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен ме интересува от приемането на спогодбата колко има екстрадирани, колко осъдени, по какви обвинения, какви са присъдите и има ли несправедливо осъдени.
24
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шефът му е наредил да сключва сделки със сирийциЧовече, ако на мен ми кажат да сключвам сделки със сирийци, директно се махам от фирмата. Честно. А той е работил три (!) години там.
23
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трудовият му договор е според нашето законодателство, но ако прочетеш обвинението, е декларирал едни нещица пред контрагенти в САЩ. И е нарушил разни неща, та си го търсят.Разбирам го пича, ония там хич не си поплюват, ако тръгнеш да ги пържиш, ама да е мислил.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21 Какватои позиция да е заемал , съдат се произнесе , че по това време България и ЕС не слагали ембарго за Сирия. Американските псевдо съдилияа мове да превят като вятъра и да пият едно разхлабително.Екстрадация няма да има.
21
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да се огласи ТОЧНО какви позиции е заемал Жилязку Гагаузина.Селски хитрец, маащ кифтаци....
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До виновен еОт никъде не бягал , той никога не е стъпвал в САЩ за да избяга от там , работел в българска фирма , трудовият му договор е по българското трудово законодателство - Това са фактите изнесени от съда и прокуратурата , затова и го освободиха момчето.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо те да ни предадът ТръмБ и онези от ПЕНТАГОНА да ги съдим за военни престъпления. Ния не сме американски щат за да важът техните закони. Както и при краварите не важът нашите закони. Желяз ще го съди българси съд ако счете за необходимо. Освободихме се от руският ботуш за да попаднем под още по жесток ботуш - Американския.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2С кого да работим? С руснаци ли?Той е работил за американци и шефът му е наредил да сключва сделки със сирийци.
17
1
 
10
 
! Отговори
и как преди 6 години
До 100 % виновени как като си на най-ниско ниво ще успееш да завържеш връзки и да търгуваш с контрагенти, като никой от отсрещната страна няма да те е..б..а..ва за слива!?
16
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желязо да не се прави на ударен. Съвсем наясно е, че е нарушавал както американските, така и българските закони. Ограничителни мерки в търговията със Сирия България въведе още през 2013 година. Ако правосъдието се огъва от уличен натиск по-добре да закриваме държавата.
15
0
 
33
 
! Отговори
ктб преди 6 години
това е като при КТБ - арестуваха касиерката, че изнесла през летището 270 милиона :)а истинските престъпници - май няма такива !?
14
5
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
САЩ е най-недемократичната държава в света. Там си виновен до доказване на противното.
13
1
 
15
 
! Отговори
бай х преди 6 години
До 5 виновен емомчето е работило от България за чужда / американска фирма
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този млад мъж не е работил в САЩ, а в България. Дребна рибка, но вероятно с добра захапка. В луд свят живеем. Истината е лъжа, лъжата е истина... На никого не му пука за истината.
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилото е просто - нарушението му трябва да е против законите на България. Ако са нарушени само щатските закони не е достатъчно за екстрадиране. Дано съда се отнесе справедливо към случая.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 90-те с ембаргови стоки някои станаха милионери, помните ли? Какви славни времена бяха!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цирка е голям. Но без институциите не става.
8
16
 
12
 
! Отговори
Бай иван преди 6 години
За съжакение незнаенето на даден закон не те оневинява.