Работен ден от 14 часа? Рискът от лекарски грешки нараства

СЗО: Ограничете нощния труд, нанася трайните увреждания
17
Работен ден от 14 часа? Рискът от лекарски грешки нараства
Снимка: Булфото, архив

Световната здравна организация препоръча да се ограничи нощния труд.

12-часовите дежурства на медиците увеличават риска от лекарски грешки, констатираха британски учени. В същото време Световната здравна организация препоръча да се ограничи нощния труд заради трайните увреждания, които нанася.

Още по темата
Хирургът д-р Веселин Маринов не брои часовете прекарани в болницата.

Дългите работни дни е приел като неделима част от професията.

"Има случаи, в които ми се налага да оставам до късно вечерта, а понякога и до другия ден и през цялото това време да съм в операционната", каза д-р Веселин Маринов, началник сектор "Миниинвазивна и лапароскопска хирургия" пред Нова телевизия.

За д-р Румен Гоцев е ясно едно - кога започва смяната му,но не и кога приключва.

Как ще се отрази на потребителя увеличението на цените на тока и парното?

"Имало е случаи да продължава и по 14-15 часа. Дежурствата ми и тук, и в Исул между едното и другото трябва да имам поне 12 часа почивка. Има колеги, които ги сливат, но аз никога не съм си го позволявал", казва той.

По закон работният ден на медиците не може да превишава 12 часа.

Учени от университета в Солсбъри обаче установяват, че дори тази продължителност на дежурството увеличава риска от лекарски грешки с близо 30%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
18
 
! Отговори
какво Не знаят лекар преди 5 години
И то по обективни причини.....С какъв проблем влиза пациента!!Няма как,но има начин....започва се с разказа на болния,често и близките чу,придружаваща документация и основен клиничен преглед и ако има неяснота се правят и изследвания, които задължително трябва да се обсъдят при втория преглед ,евентуално лечение !и проследяване на ефекта от терапията. Колко пациента го прават?!
13
0
 
18
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Това непрестанно скандиране за "Лекарски грешки"е основна причина за съществуващия хаос---ако има "грешки"те са МЕДИЦИНСКИ"! Помислете- в лечебно -диагностичния процес участват твъърде много хора---1.пациента1който позабрави да съобщава симптоми ,а борави преди всичко с предположени.."от сорта"сигурно е кръвното",съседката каза ,и тн 2.Моменталното желание да се търси прословутото Второ мнение Преди да е изградено първото?!?"Отзивчивото "участие на аптечна мрежа и близките....
12
0
 
19
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
"Освен ако и той не си е бъркал в носа и е преследвал сестрите"За носа не знам, но сестрите в България са на средна възраст над 55 години.Отдавна " никой не ги преследва".Хахаха, другарю
11
0
 
18
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
"дайте път на младите"Дали са им зелена светрина...за Терминал 2Развиват се на Запад
10
0
 
17
 
! Отговори
ГОСПОДИН МИНИСТЪР преди 5 години
МОЖЕ ЛИ ЛЕКАРКА ОТ НОЩНО ДЕЖУРСТВО ДА ПРОДЪЛЖИ В КАБИНЕТА СИ ДО ОБЯД.СПОРЕД ВАС СПАЗВА ЛИ СЕ ЗАКОНА.АКО НАПРАВИТЕ ЕДНА ПРОВЕРКА ЩЕ УСТАНОВИТЕ ОЩЕ ПО-ДРАСТИЧНИ НАРУШЕНИЯ,ИЛИ ТОЗИ ЗАКОН ЗА ТРУДОВАТА ДИСЦИПЛИНА Е ВАЛИДЕН ЗА НЯКОЙ ДРУГИ НО НЕ И ЗА ЛЕКАРИТЕ- ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА, НАПРАВЕТЕ НЕЩО ЗАЩОТО ПОВЕДЕНИЕТО НИ ЩЕ Е НЕПРИМЕРИМО
9
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не ги разбирам тези лекари.Оплакват се ,че много часове работят,а рядко има лекар или мед.сестра,които да не работят на две места.Ами,че работете си на едно място и дайте път на младите и те да работят,да трупат опит.И изобщо да не излизат с номера ,че лекарите били малко в България.Изобщо не е вярно.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тея , рекетиращите некадърни домашни или семейни или джипита ли, как им викат, дето по цял ден си дръгнат макаронясалите сиренясали съсиреци и се чудят как да изтръскат болния за още пари, 14 часа не са много. Обаче за един специалист хирург, кардиолог или някой друг в спешното няма начин човека да е много адекватен след осмия час. Освен ако и той не си е бъркал в носа и е преследвал сестрите през тези 8 часа де ;)
7
8
 
19
 
! Отговори
мед сестра преди 5 години
О, боже, та те лекарите въобще не ходят на работа ,а само си вземат парите вие ми приказвате за нощен труд и намаляне на раб време
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работи се 8 часа+две почивки една 15 минути и една от 30 минути.Дори по принцип 7 часа е най-добре,професиите при които е необходимо съсредоточване не трябва работят повече от 7 часа,като машинисти,пилоти,шофьори на градски транспот и т.н.След това работниците са уморени и разконцентрирани,не са продуктивни,голяма е вероятността да извършат грешки и т.н. и т.н.
5
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова депутатите работят по два часа - за да не допускат грешки.
4
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Кой ще ти заработма пенсията бе,селски тарикат?
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата е такава в България. В България докторите си позволяват да спят на дежурство през ноща, да не се убеждаваме как в провинциалната болница докторът не спи през ноща и да не ги притесняват болните ако може. Как е в пожарната. Хората си работят друго, имат пейджъри и щом даде сигнал става и тръгва и това е реалност в Германия в провинциално градче, в голям град може да е различно. Познавам 2ма такива дори. Сигурно има някакви стационарни.
2
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работният ден трябва да е 6 часа, 5 дена в седмицата. Никой не е 100% концентриран и ползотворен по 8-10-12 часа или повече. Обаче в Бг никой не се заема с промени в тази насока.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами като нямаме лекари...

Спонсорирани публикации