Работиш, а всъщност живееш в бедност – съдбата на 400 000 българи

Над 1,7 милиона с доход около минималната заплата, а тя не стига
Обновена: 9 окт 2018 12:21 | 9 окт 2018 12:15, Камелия Цветанова
303

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 400 хил. българи са работещите бедни, а над 1,7 млн. души живеят с доходи до 600 лв. В същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални изследвания към КНСБ, е 585 лв.

Мрачната статистика изнесе Гълъб Донев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, в началото на кръглата маса, посветена на бедността и неравенствата.

Още по темата

Дори минималната работна заплата, която е 510 лева, в момента е по-ниска от нужните средства за оцеляване по разчетите на КНСБ.

Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв.

"Около 400 хил. българи живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лв. месечно, което по нашите разбирания ги определя като средна класа", каза Донев.

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда форума, коментира, че политиците носят отговорността да пресекат схемите, при които неравенствата и разслоението придобиват необратим характер.

Според него неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания и умения на отделния човек, но когато той вземе прекомерни размери, социалните системи са неефективни, икономическите системи са нискоефективни и  има изкривявания в пазара, обществото и държавата абдикират от социалните си ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността.

"Бедността не е порок, но всеизвестно е, че бедността е дълбок проблем за всяко едно общество. Бедността ражда корупция и престъпност", каза държавният глава.

Радев приза, че стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване, а голяма част от тях са работили през целия си активен живот.

"Други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант, което е всъщност огромната трагедия на бедността", допълни той.

Президентът смята, че неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
11
 
14
 
! Отговори
До 252 преди 5 години
В СОФИЯ всичко е 2х по Скъпо като почнеш от храна,наеми ,транспорт ,заведения ,дрехи .......
234
13
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИК преди 5 години
АМИ , КАТО Е ПРЕЗИДЕНТ ....ЗАЩО НЕ ДАВА ПАРИ НА БЕДНИТЕ???!!!НАЛИ ....ТАТО БИЛ "ДАВАЛ"...ХА,ХА,ХАХААААА....??!И ТОЯ ЛИ Е БЕДЕН , БЕ....??!!!!
233
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИванТе тва го правят още от 20те години, не се притеснявай.
232
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде има само магазини втора употреба, коли на старо и бързи кредити. Всъщност какво освен метан произвеждаме?
231
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаххах ... Най-лошото бе, да накараме хората да вярват, че 1000 лева чисто доход е "добра заплата".МИНИМАЛНАТА ТРЯБВА ДА 1200 ЛЕВА!
230
2
 
53
 
! Отговори
Чуен,но не съвсем. преди 5 години
Всяка заплата под 2000 лв месечно е подигарвка с жив труп. Тези пари се равняват на 100 лв най-много по бай Тошово време,тогава всички имаха пари но нямаше къде да ги изхарчат.А текущите сметки и издъжката на живот беше без пари. Мисля че като цяло сега се качеството на живот е много по-ниско и даже мизерно!
229
2
 
24
 
! Отговори
Иван преди 5 години
У,важаеми г-нПрезидент. Много арно уратите. НО!!! Във Варна има една фирма БГ.СОД със собственици ,бивши коменисти и бивши полковници от МВР-питайте ги те какъв личен пример дават. Община Варна им превежда паричките за около 20 обекта точно на време а те дават заплатите след 2-3 месеца.ОБектите са без оборудване. Срещу малък рекет са си осигурили,общината да не ги проверява и си правят каквото си поискат. За 5 години няма и никаква проверка от МВР и бюрото по труда/нали сме си свои/ За заплатата
228
3
 
17
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Е ми следващия път пак гласувайте за ГЕРБ.
227
4
 
15
 
! Отговори
Срам ни е от Борисов преди 5 години
*** на власт след 1947 година до 1989 година ограбват ударно народ а.С ограбените милиарди строят заводи фабрики комбинат.иСъщите престъпници в доказано престъпни министерства и ведомства ограбват десетки милиарди от народа и сега.Сега ги насочват към партиини фирми за пране .Изграждат с ограбени пари само ненужни корупционни обекти
226
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цените и разходите непрекъснато растат,за съжаление моята заплата не е мръднала и стотинка от 10 години,при повечето от нас е така,ако цените и инфлацията са 5-6%,за 10 години това е 50-60%,с толкова е намаляла покупателната ми способност,демек при заплата 1000лв сега ,се равнява на заплата 400лв от преди 10 години,тогава с 400 лв съм купувал това което сега с 1000лв, защо,след като заплатите не растат се вдигат цените,това е ограбване на труда еднопосочно,хората обедняват а забогатяват единици
225
10
 
10
 
! Отговори
До246 преди 5 години
Какви по големи разходи имаш в София бе "баровец"
224
4
 
8
 
! Отговори
коце преди 5 години
До Анонимен Как ви сипват ъкъл в куфалниците.Нали ако вдигнат мин.раб.заплата трябва да вдигнат пенсиите.
223
13
 
17
 
! Отговори
Не забравяйте, преди 5 години
че при "социализма" също бяхме бедни.НО.. НИКОЙ никога не казваше, че е "беден", защото ЩЕ МУ ВЗЕМАТ 'мярката".Как може при най-хуманния строй да се ОПЛАКВАЩ?-ВРАГ на НАРОДА!Разбира се имаше и богати- отваряха им Лувъра ( плащане с НАШИ пари!) по време на ваканция, ходеха в чужбина( "мръсния Запад)
222
4
 
32
 
! Отговори
k преди 5 години
В САЩ е същото !Хората работят на 2-3 места и парите не стигат за нищо. Евреите лихвари са ни заробили с убийствени заеми и убийствени здравни застраховкиДанъците в САЩ неспирно растат, цените галопират, евреите вдихат лихвите а заплатите не мърдат
221
11
 
24
 
! Отговори
До българския народ преди 5 години
Айде бе, все някой друг ви е виновен. Този или онзи, все някой друг, а кой ги избира? Нали вие? Какво ми дрънкате глупости...
220
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквун затри малкия и дребен бизнес. На път е да затрие и средния. Сега с това увеличение на мин.осиг.праг и макс осиг.праг ще затрие и средната класа, доколкото изобщо я има - хората със заплати 2-3 хил лв. Оттам нататък няма да има и кой да внася данъци ДДФЛ и кой да потребява, че да влизат ДДС и акцизи. Така не се пълни бюджет. Така гониш хората от родината им.
219
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГладни години дойдоха - днес 3-*** души непознати ми искаха пари на улицата.-------------И на мен. И това в центъра на София. Две жени и мъж. Българи. Всичките над 60години със старите, кърпени дрехи и белите коси... Ходеха като сенки, куцукаха като сенки и бяха .... сенки. И бях нормално облечен, а не нещо луксозно или скъпо. Беднотията става все по-голяма навсякъде. В София също. Защото 1200лв са пари в Каспичан, но в София са нищо при тези цени на услуги, транспорт, магазини.
218
2
 
22
 
! Отговори
До 243 преди 5 години
Дори и това е лъжа.Защо винаги избирателната активност е под 30% до 17 часа и после за два часа скача на 50 и от горе , а секциите пустеят тогава.Но на пеевските медии им дреме.
217
14
 
6
 
! Отговори
До 240 преди 5 години
Добре де , тези в София дават толкова.Айде ми намери работник за каквото щеш на надник под 50лв.Давай и веднага го наемам , даже и облекло плюс транспорт уреждам.
216
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо му няма на българина. Щом си избира все едни и същи и си ги преизбира, значи е доволен. Явно му харесва да е все на дъното.

Спонсорирани публикации