Работиш, а всъщност живееш в бедност – съдбата на 400 000 българи

Над 1,7 милиона с доход около минималната заплата, а тя не стига
Обновена: 9 окт 2018 12:21 | 9 окт 2018 12:15, Камелия Цветанова
303

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 400 хил. българи са работещите бедни, а над 1,7 млн. души живеят с доходи до 600 лв. В същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални изследвания към КНСБ, е 585 лв.

Мрачната статистика изнесе Гълъб Донев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, в началото на кръглата маса, посветена на бедността и неравенствата.

Още по темата

Дори минималната работна заплата, която е 510 лева, в момента е по-ниска от нужните средства за оцеляване по разчетите на КНСБ.

Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв.

"Около 400 хил. българи живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лв. месечно, което по нашите разбирания ги определя като средна класа", каза Донев.

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда форума, коментира, че политиците носят отговорността да пресекат схемите, при които неравенствата и разслоението придобиват необратим характер.

Според него неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания и умения на отделния човек, но когато той вземе прекомерни размери, социалните системи са неефективни, икономическите системи са нискоефективни и  има изкривявания в пазара, обществото и държавата абдикират от социалните си ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността.

"Бедността не е порок, но всеизвестно е, че бедността е дълбок проблем за всяко едно общество. Бедността ражда корупция и престъпност", каза държавният глава.

Радев приза, че стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване, а голяма част от тях са работили през целия си активен живот.

"Други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант, което е всъщност огромната трагедия на бедността", допълни той.

Президентът смята, че неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на пазара грозде за ракия 1.20 , от Гърция - 60 ст. мързеливци !
214
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В малките и средни фирми под 1000лв заплата няма.Но нали не искахте средна класа"???Хайде без такива обобщения ако обичате, защото това е чиста лъжа.
213
13
 
21
 
! Отговори
Защо мълчите преди 5 години
За това , че 90% от тези хора , работят за фирмите на олигарсите.В малките и средни фирми под 1000лв заплата няма.Но нали не искахте средна класа , а висша за 800 дни и ето го резултата.От спад на външния дълг и двуцифрен икономически растеж с нови 600хил. малки и средни фирми , и 8млр. резерв сега бачкате за Доган и Златев вместо за себе си.От лакомия и простотия плюс вяра в пеевската преса , това е резултата.Поне Костов е вън от власта , дано ви топли зимата това.
212
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непонятно ми е що държавата не вдигне МРЗ.няма държавни служители на МРЗ, следователно държавата няма да се харчи повече.А който работи на частно за МРЗ, взима доста повече под масата. Така доста доходи ще изсветлеят и доста данъци ще влязат. Ако пък наистина има някой глу пак който наистина работи за МРЗ и го е срам да си поиска, ще му я вдигнат. Ако пък конкретният бизнес наистина не може да си позволи да дава 800лв - да фалира.
211
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, престанете. Сериозно, да се вдигаме на бунт, да ги разкарваме тези прасета от парламента. Румъния се събуди, а ние спим! Спрете да коментирате, излизайте по улиците. Какво още чакате? Да вдигнат сметките, отново?
210
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МислещТи нали си честен? Да те изберем тебе та да ни вдигнеш заплатите?
209
9
 
27
 
! Отговори
Мислещ преди 5 години
Няма какво да се оправдаваме с други страни за бедността ни. Реалността е, че всички управници крадат, а ГЕРБ води това хоро.
208
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам бедни хора. Фактите са, че не са достатъчно образовани, не си правят сметката и вярват, че БСП ще ги оправи.
207
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Сочеха ви с пръст за една от най-умните нации на планетата.Абе направо в Слънчевата система.Другите, неумните биха шута на комунизма и теглиха една на Русия и сега ги виж къде са.Ама ние нали сме умни сме назад, живеем бедно и жалим за комунизъма и братска Русия.
206
29
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Бедни сме защото пипалата на Русия са още в България. Държавата ни е по руски модел корумпирана.
205
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИ100 пъти ви казах, че ще станете като палестинците в Израел - ненужни на собствената си земя.Разликата е колосална.И 1000 пъти да направиш сравнението пак няма да стане истина.
204
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Борисов и ГЕРБ за това ли направиха правителство - да крадат от еврофондовете?Значи хем крадат от еврофондовете, хем има реализирани проекти, хем има и излишък в бюджета!?БСП като не крадеше имаше 3,5 милиарда липси.Как става тази работа?
203
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМИ ПРИ СЪОТНОШЕНИЕТО 1 : 400 КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ. НОРМАЛНОТО СИ Е 1 : 10.
202
1
 
24
 
! Отговори
ДО 167 преди 5 години
На Хампарцумян банкера му е 200 хиляди заплатата а в твоето село какви са им заплатите
201
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако соца не те е научил как да крадеш от работното време.Спасението е само на запад.Там няма как да крадеш и ти плащат истински
200
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименами аз като работя в някое затънтено село в германия пак ще съм си добре това ли е изхода ела в софия че може да не искам в тоя скапан град що да не съм си на село да пътувам 30 км на ден с кола лична до работа и пак да съм си добре то заради това разбиране сме така заради такива *** дето мислят като 218
199
3
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
*** народ,робски хомот !!
198
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦИНИЧНИЯ,КАКВО ОЗНАЧАВА ***???Яде ли се ,пие ли се???Така само показваш *** какви ПРОСТАЦИ има измежду българите.Никой не ти е господар на парите но и никого не си поканил на трапезата си за без пари,така че макар че съм принципно против Гадев и комунистите се отвращавам от такива като "ВАС"!!Вероятно си привърженик на "десните",те говорят с такава надменност за българите и България и затова са с 2% одобрение.Защото сме "тъ/пи".
197
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОКАТО ЗАПЛАТАТА НА БЕДНИЯ НЕ СТАНЕ $800, ЩЕ Е ЗОР.
196
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен до 197 преди 5 години
Колега ти виждал ли си колко е 2,5 милиона бе? Имаш ли представа колко е това и преди съм писал че София си е доста разредена на фона на градовете с реално живеещи толкова хора. Лошата инфраструктора създава илюзия че е много пренаселена. Живея в град който е 10 пъти по голям от София по население, и знам колко е 2,5. София не е критерий как живеят по голямата част от населението.