БНР излезе с позиция: Силвия Великова не е свалена от ефир

От радиото изтъкнаха грешки на радиоводещата
13 сеп 2019 11:11, Александър Попов
41
БНР излезе с позиция: Силвия Великова не е свалена от ефир
Снимка: БНР

Случаят с отстранената водеща в БНР Силвия Великова предизвика силен обществен отзвук, а нейни колеги изразиха ясна подкрепиха. Това накара и ръководството на радиото да излезе с официална позиция по случая. В нея се уточнява, че Великова не е уволнена, но в същото време се посочват и нейни грешки в ефир. Самата Великова смята, че отстраняването й се дължи заради нейната критичност в ресора, който отразява - съдебният.

Ето становището на БНР:

"Управителният съвет на Българското национално радио покани и изслуша и.д. директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова.

УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването "Преди всички" на програмата.

Във връзка с настъпилите промени в управлението на "Хоризонт" обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма "Хоризонт" следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването "12+3" като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: БНРСилвия Великова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
12
 
! Отговори
кЕФИР преди 4 години
В БНР големи свалячи се извъдиха.
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нали имаше нещо като свобода на Словото Уж. Май Тоталитаризма се е завърнал. Както всичко в МутроТикволандия се изопачава и побългарява. Елате тук в Австрия но научете немски за да разберете на какво се казва свобода на Словото по Медиите. Истинска свобода на Словото без цензура. Всеки има право да изразява свободно мнението си макар на някои да не им харесва. Но Демокрацията и свободата на словото се състои точно в това.
12
18
 
15
 
! Отговори
adn преди 4 години
Не да се сваля Силвия от ефир, а ВОЛГИН който е ярък пример пристрастност и не обективно водене на предаването което води. Май ги е страх да го озаптат, той е един от проводниците на руската имперска политика в България.
11
5
 
10
 
! Отговори
С Герб напред! преди 4 години
"Виж там, покрий се някъде докато не бъде избран новия главен прокурор"
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилският доклад е описал много точно как се държи властта в една държава - чрез собствени или овладени медии за пропаганда, обръчи от фирми за финансиране, чрез НПО-та, чрез основаване на партии от чужда държава и финансирането им.Уволнението е заменено с назначаване на политкомисар, който да контролира журналиста.
9
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса с журналистите е принципен. Има някои , които за пари и майка си ще продадат. Не може всеки да плюе по властите без никакви доказателства. Уволнение за такива и край. Браво на Кошлуков в БНТ .
8
6
 
25
 
! Отговори
ники преди 4 години
Смешници. Бойко се замозабрави, помислил си е, че шлифера на господ, дето го държеше предните години вече му го е свалил от гърба и го е облякъл той.Той народът най-много обича такива самозабравили се....
7
20
 
10
 
! Отговори
До 96 преди 4 години
До Цирк ГЕРБХайде сега някой да ми обясни като как така всякакви журналисти си присвояват правото да са последна инстанция. Това е за пари , но нямат такова право. Трябват доказателства, а не общи приказки. Не слушам тази другарка, но тя заслужава да бъде уволнена.
6
8
 
36
 
! Отговори
Цирк ГЕРБ преди 4 години
Цирк ГЕРБ в БНР, само дето вече не е цирк, а мракобесие.
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мишоци...
4
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквената диктатура в действие. А си се обадил, а си уволнен!
3
6
 
34
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Като видя, че колегите й застанаха зад нея, ръководството на БНР побърза да обърне палачинката.
2
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато по Дарик радио призоваваха за протести срещу орешарски тогава нямаше проблеми... ама срещу Гешев става проблем, а? :D
1
7
 
25
 
! Отговори
повръща ми се преди 4 години
Жалки човечета,срам за България!