Медицинските сестри излъгани – увеличение на заплатите няма

Правителството отпусна 50 млн. лева, които не стигнаха до тях
Обновена: 3 окт 2019 07:14 | 3 окт 2019 07:10, Нели Христова
79
 Медицинските сестри излъгани – увеличение на заплатите няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

След протестите на медицинските сестри от 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците. Ала средствата така и не стигнаха до болниците, съобщават от bTV.

Причината – месец след като кабинетът одобри субсидията, издаде ново постановление, с което редактира старото. И сумата е намалена от до 50 млн. лв. на до 6 млн. лв. – или повече от 8 пъти. Новата сума е дадена на общински болници, на такива, които оказват психиатрична помощ, и които лекуват пациенти с туберкулоза. От Лекарския съюз твърдят, че не знаят за редакцията.

"Нямам представа какво се е случило, защото в крайна сметка постановлението наистина беше до 50 милиона, разпределени по правилата на наредбата на министъра, заяви пред bTV д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Наредбата определя критериите и реда за субсидиране на лечебните заведения за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Съответно по нея не се дават пари на всички, нито пък се дават директно за заплати. Т.е. още в началото е било ясно, че това не е механизъм за пряко увеличение на възнагражденията, казва медицинската сестра Надежда Маргинова.

Тя работи в сливенската болница, а в почивките пътува до София, за да продължи да протестира – пред здравното министерство. По думите й, "Много колеги повярваха, че това ще се случи, защото все пак от такова високо ниво като се направи анонс, трябва да се изпълни".

И въпреки че през май кабинетът редактира решението си, през септември премиерът продължава да твърди, че парите са дадени.

"Ние сме ги пратили тези 50 милиона. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86, да се оправдава той къде са", коментира на 12 септември министър-председателят Бойко Борисов.

”Парите са отишли в лечебното заведение, но, разберете, те отиват на базата на заработката, която са направили. Министърът на здравеопазването не увеличава заплати, министър-председателят не увеличава заплати, ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите за възнаграждения" - обясни Ананиев на 18 септември.

От здравното министерство обясняват, че заради отпуснатите по-рано през февруари 30 милиона лева, лимитът за субсидия към болниците е достигнат. Затова постановлението на кабинета е редактирано и сумата значително намалена.

Остава обаче неясно защо тогава първоначално са одобрени допълнителни 50 милиона лева. "Това беше една лъжа, това беше откровена една лъжа", коментира медицинската сестра Надежда Маргинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Нищо ново! На полицаите им вдигнаха и заплатите,и дрехи получиха и автомобили също.След първите стачки на сестрите Борисов каза-" И те милите чули,че другите протестират".И така не получиха нищо.Не се учудвам.В България всичко до последната стотинка е за МВР-биещото сърце на БКП!Спомнета си как при Орешарски полицаите млатеха протестиращите.Още тогава си изработиха парите и сега Борисов им плаща.Да сте видяли тогава някоя сестра да млати протестиращи,да са я болели ръцете като Ана Върбанова????
72
0
 
3
 
! Отговори
BenitoMussolini преди 4 години
Продажниците от този сайт, ми изтриха коментара, в който казвам, че статията е лъжа, тъй като леля ми - медицинска сестра с 30-годишен стаж взима 800 лева заплата!Докога ще пазите гърбовете на мутрите и ще действате против собствения си народ. Това ли е журналистиката според вас ?!! Питам и отговор не очаквам. А на зла.ти ще му запаля офиса!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз въобще не си мислех че ще им удовлетворят исканията .Излиза Б.Б и вика аз давам ама откъде ги даваш тия пари от джоба ли си ги даваш .Като няма стойност колко струва един преглед от лекар /той нищо не струва при джипито/или обработка от една мед.сестра какво се дава тогава кой го дава -лекари мед.сестри санитари са свързани .Какво занчи да обещаваш да мед.сетра 950лв при положение че лекарят е на 700лв заплата .Нищо-дет се вика кухо яйце Б.Б е това кухо яйце
70
0
 
5
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Министъра продължава да лъже незнам какво си от пуснал какво си дал но до сестрите нищо не е достигнало интензивно отделение 2ра мбал София. Заплатата ми е 670 лв. Проверете
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ВЪПРОСЕ това е въпросът!Дали ще ти отговори някой обаче?
68
1
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Бюджета е олекнал с 80 милиона лева . Пътя е Данъци - Болници . НО , някъде по пътя към Болниците тези 80 милона лева са изчезнали ?Не е ли Редно и Законно , Главния Прокурор или малки Прокурори да се САМОСЕЗИРАТ ?
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно се получава. Държавата плаща по 700 лева на ИТ специалистите, а на медицинските сестри повече ли плаща?
66
0
 
1
 
! Отговори
Сливен преди 4 години
Пътни от Сливен до София и обратно 50лв.Четири седмици по 50лв =200лв.С моята заплата не мога да си го позволя,а болницата в Сливен лекува масовобрат,ч,еди,всички останали ходят в Стара Загора,ако не искат после да им пее поп
65
2
 
8
 
! Отговори
Успеваемост!!! преди 4 години
Доктор се пробира след лов.-Удари ли нещо?-Нищо.-Да си бе стоял в болницата.Парите ще са за учителите-имат успеваемост-4-ка за присъствие,а и УСПЯХА да унищожат бъдещето на нацията-младите.Когато сестрите спомогнат за намаляване на попупацията в БГ-тогава и пари!
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама какво се чудите ? Какво е обещал ББ и го е изпълнил?
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много трябва да протестират държавните структури, защото там заплатите са двойно по-ниски в сравнение с частния сектор. В частния сектор половината суми от заплати се декларират, а другата половина не се декларира. Официално заплатата в частния сектор е само 1 лев по-висока от заплатата в обществения сектор по последните данни на НСИ.
62
1
 
20
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Истината е, че заплати и пенсии трябва да се увеличат поне двойно, за да не мизерстваме. Масовата заплата сега е 560-800 лева и я получават 80% от работещите. Двойно увеличение означва заплати от 1120-1600 лева - много ли е? Същото е и с пенсиите - масовата пенсия е 210-350 лева и я полчуават 70% от пенсионерите. Двойно увеличение означава 420-700 лева. Много ли е?
61
4
 
11
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Да ви кажа ли защо няма да им дадат пари? Ако дадат на тях после всички в държавните структури ще излязат на протест за заплати, защото ще видят че така стават нещата...
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците. Ала средствата така и не стигнаха до болниците, съобщават от bTV. И къде са парите?! случайно да не са инвестирани в ценни книжа в някоя чуждестранна банка?!
59
7
 
4
 
! Отговори
asd преди 4 години
Но нали трябва да има пари за увеличени на заплатите на държавната администрация догодина
58
3
 
39
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Хайде да спрат да се гаврят с работещите хора!! С едно ПМС да изравнят заплатите на мед. сестри с тези на учителите! Дали трудът на една мед. сестра е по-малък, по-лесен и т.н. от труда на една детска учителка!?
57
4
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРИ БОРИСОВ Е ТАКА !! ЛЪЖИ ПА КОЙ СЕ ФАНЕ ФАНЕ ВАЖНОТО Е ПРОТЕСТА ДА СЕ ПОТУШИ И ОТШУМИ
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сега са онепрвдани Медицинските сестри,то след изборите с новият "модел"на здравно осигуряване над 50% от населението ще види Здравеопазване през крив макарон!
55
2
 
37
 
! Отговори
UFO преди 4 години
На правителството му е удобно да държи медицинските сестри с ниски заплати. Това ги принуждава да работят на няколко места. По този начин удобно се компенсира дефицита на кадри и се попълват незаетите работни места.
54
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медицинските сестри и лекари трябва да държат за двойно увеличение на заплатите и всяко друго предложение и решение би означавало недопустима подигравка и провал на управляващите.Не ми влиза в житейските планове но със заплата от 690 лв няма да търпя политическото високомерие и ще напусна системата.