Да се посветиш на образованието в България - оръжие за възможности

Ирина Илиева разказва за работата в ОПЕК, следването в Белгия, Китай...
30 яну 2020 19:00, Анисия Иванова
21

Ирина Илиева загърбва добре уредена работа в Организацията на страните износителки на петрол - ОПЕК във Виена и 6 години по-късно става част от "лудите", които се прибират в България.

Завършва Английската гимназия в Русе и заминава за САЩ по програма за млади дипломати, където представлява България. Когато се прибира, записва да учи международни икономически отношения във Варна. Кара два семестъра по обменна програма във Финландия, половин година живее и в Германия, а магистратурата си кара в Белгия, Италия и Китай, където посещава и едни от най-бедните райони сред оризовите полета. Вярва, че образованието е оръжието, с което хората могат да достигнат възможностите, които искат.

"Аз не съм от столицата, не съм от богато семейство - майка ми и баща ми са абсолютно нормални средностатистически българи и са ме научили да съм упорита и да не се отказвам," споделя Ирина в предаването "Завърналите се" по Bulgaria ON AIR.

Този съвет тя следва неотклонно през живота си дотук. Кандидатствала по всевъзможни програми, получава покани за работа в различни организации.

След ОПЕК избира неправителствена организация у нас, където е щастлива, че най-накрая работи това, което иска и в което вярва - достъпно и качествено образование за всички деца.

Вижда смисъл и лична мотивация в работата си. Помни и един конкретен случай, който коренно променя нагласата ѝ за България.

"Работата ми в разградското село Сейдол е може би една от най-емблематичните за нещата, които са ме накарали да остана в България и въобще да не обмислям да ходя другаде. Това село е мъничко, има много малко къщи, животът им е доста труден, децата в училището са около 80 от всички околни села, но всичко, което обединява селото е директорът на училището. Той е може би най-големият патриот, който съм виждала в България. Отдал е целия си живот да може тези деца да не бъдат маргинализирани и да получат образование поне до 7 клас, да бъдат добри граждани и хора", споделя още Ирина.

Още за причините, които ще задържат Ирина Илиева в България гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
13
 
! Отговори
Просълзих се преди 4 години
Още една непродуктивна зубрачка изпяваща урока по телекрана. Светът полудя.
12
2
 
12
 
! Отговори
Mayhem преди 4 години
Лелеееееееееее, и вие ми я хавалите тази ? Мжеждународни отношения ?????? Кифльока е искал да стане дипломат, и ще се набута по "втория" начин. Абе как няма един върнал се с математика или програмиране от запад ? Не искам да псувам англиийската в Русе, ама .....
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако обича образованието-да стане учителка. Даа, ама не! НПО -вкопчила се е в него и не иска да лови мотиката в браздата....
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен , квалифициран със заплата над 3000лв- ами отиди с жена си , приятелите си - програмисти , лекари , зъболекари в село ,маркетингови специалисти и прочее в село Сейдол , ама може и в други селца и се развивай там , изкарвай пари над 3000 не се натискай в София родината те зове за помощ *** и култивирай селото , предай знанията си на 80 селски дечица...в София и без да сме "квалифицирани" като вас пак ще докараме 3000 месечно
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божей , от това ще излезе добър сценарий , засенчващ сълзливите турски сериали ...стига с тази со..ци..а..ли..с..ти..че..ска пропаганда ако сте предвидили материалът да запали патриотизма на де..ци..бе..лите , гледащи ежедневните сериалчета , изпадащи в екстаз при всяка чал..га " хит" - голяма грешка ,ако пък мислите ,че ще се прочете от момчетата и момичетата , които са извън родината и са на добри професионални позиции- просто си е фантастика от рода - небевалици от доналд бисет
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Най-големият патриот" според въпросната гуспойца се нарича Али и е от - кой можеше да очаква - от ДПС! Те там са най-големите патриоти, да. Но патриотизмът им е за една съседна държава, която иска да прилапа нашата. Хайде стига сте ни показвали за пример мултикулти kokoшkи, които не могат или не искат да осъзнаят кое е градивното за тяхната държава и кое е разрушителното, а най-често не им пука, стига да има кинти.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"оръжие за възможности"? Някак си не ми се струва това да е смислен израз, особено на български. Но и на 4-те чужди езика, които владея няма такъв израз.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ае все едни такива много успешни се пребират... Толкова ли един успешен доктор или зидар не се прибра за толкова време...
5
0
 
15
 
! Отговори
Земеделец преди 4 години
До АнонименПетцифрена ама на година нали хахаха. Имам достатъчно приятели около 30-те, образовани на запад от добри семейства и с контакти, е не са им такива заплатите.
4
5
 
17
 
! Отговори
вижда се преди 4 години
България е рай за бандитите ,и ад за нормалните !!
3
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук е рай за квалифицираните млади хора. Не един път съм го казвал, ще го кажа пак. Около себе си не познаваме човек със заплата под 3000лв.. Хора около 30-те сме, аз съм завършил 2 АЕГ, жена ми- 91 НЕГ. Всички около нас са лекари, зъболекари, програмисти, маркетинг, финанси- всички са или с бизнес, или работят из международните компании в София. Аз съм с петцифрена заплата от години, жена ми- е с около 5000. Работим и се развиваме, както всеки млад човек. Не важи за сервитьори и арматуристи.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак НПО калинки.
1
10
 
11
 
! Отговори
6 преди 4 години
Явно е някаква неудачница -прелетна птичка !По кои учебни предметище им преподава?