Гешев уверява: Ще направим всичко възможно, за да приберем Божков

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена"
274
Гешев уверява: Ще направим всичко възможно, за да приберем Божков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратурата прави всичко възможно, за да може Васил Божков да бъде екстрадиран в България, увери главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНР.

"Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия", обяви обвинител №1. Той подчерта, че до момента има повдигнати седем обвинения и 559 милиона лева констатирани щети за хазната от това, че Божков не е плащал реалния размер на таксите от лотарийните игри.

Още по темата
"Това, че той в момента се намира в Обединените арабски емирства - ще направим всичко възможно да си го приберем", категоричен беше Гешев.

Той коментира и инициирания от президента Румен Радев дебат, свързан с прокуратурата.

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат", посочи Гешев и определи президентската инициатива по темата като "има някакъв проблем, намерете го".

Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с "изтърканите политически клишета", че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му. Гешев беше категоричен, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Гешев като главен обвинител в страната.

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: "Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията" и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при главния прокурор.

"Всички се хванаха за определението "държавна измяна", защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт", обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, а по този въпрос предстои събиране на още доказателства.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС: "Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя ако му направят тест за интелигентност ще открият нови ниски граници
17
20
 
8
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
И на Радев ще му дойде времето,и той ще заплати цената на шпионлъка.
16
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този *** има капацитет единствено да бъде портиер в прокуратурата
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От хванахме го, сега ще го приберем, няма прошка и т.н... "Ще направим всичко възможно, за да приберем Божков" - цялата гербова работа е такава. От шефа, до електората. ))
14
3
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
герб-оставка -съд-затвор!
13
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Гешев всичко му е ясно. Знае, че ще е трудно да изгонят шофьора от президентството. Рита ли се срещу безплатните коли със сини лампи и безплатните екскурзии в чужбина. След импийчмънта Радев доброволно няма да излезе, полицията ще го вади като пра.се от кочи.на. Никакъв морал и себеуважение.
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът Гешев обедини нацията с действията си, но да не забравя главния ментор на всички, които издирва - заврения зет. През декември му се правеше на невинен, че искал да закрие прокуратурата, а преди това и Филчев също го беше обвинил за това.
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Булонката на борисов и пеевски, отново се изказа неадекватно.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До rusnakАми братя Галеви?
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работеща,ама избирателно.Ако фане и Шиши,ще кажа евала.Ама нали Доган е задкулисен ортак и няма да стане нищогиш!
8
0
 
15
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Хаха, и като го приберете, и той като вземе да си отвори устата да не стане така доста отговорни другари да станат клиенти на прокуратурата.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя май не разбра на къде отиват нещата и продължава да си го накарва самичък по надълбоко! Като няма абсолютенимунитет - тогава трябва да тръгне сам към ареста - само за последните десетина дни извърши няколко престъпления и би трябвало да се самоарестува!
6
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, защо червените *** са против Гл. прокурор. Той преследва само нярушителите на закона. Явно това на червените другари не им харесва, защото те са крадци и убийци.
5
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Гешев!Всички червени олигарси в дранголника.Те крадяха милиардите,а не да се плюнчиш за някакви си апартаменти платени с данъчна оценка?!
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато чака Божков не е лошо да прибере Горанов най-малкото заради това, че комисията по хазарта е пряко подчинена само на него. Той назначава, той уволнява и всички отчети през тези години са минали през него, а той е проспал САМО нЕкакви си 500 000 000 лева.
3
37
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Най после работеща прокуратура и във България.
2
3
 
36
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Домуз Ага, Дебелеевски и Тиквун кога?
1
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдее медийния *** пак се появи!