МО подписа за два патрулни кораба за ВМС

Те ще струват към 1 млрд. лв., строят ги у нас
111
МО подписа за два патрулни кораба за ВМС
Снимка: МО

Министерството на отбраната подписа договора за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС. Изпълнител на проекта е германската фирма "Люрсен".

Още по темата
Подписването на договора за новите кораби е втората голяма сделка за модернизация на армията за мандата на Красимир Каракачанов след договора за нови самолети.

Министърът на отбраната определи подписването като знак за доброто развитие на икономическите отношения между България и Германия, предаде БНР.

Дирк Малговски от компанията "Люрсен" каза, че двата кораба ще бъдат изцяло построени в България. А партньор ще бъде частната компания "Делфин", която преди 3 години се отказа от договора.

Корабите се очаква да бъдат готови през 2025 и 2026-а година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав.

Близо един милиард лева ще струва построяването им, а парите ще бъдат плащани разсрочено.

Около 21 милиона лева от първата вноска от 171 милиона може да бъде платена до края на годината, каза наскоро зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

И досега министерството не е коментирало неофициалната информация, че се планира да бъде платена по-висока първоначална вноска, за да може проектът да започне. Както и неуспешните съдебни опити на загубилата конкурса италианска компания, която видя нередности в процедурата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Зозо,а любимата ти тиква-комунист,какво ще надува.
77
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахаааааа, КЕФ!!! Всички руски комунисти да ревът!!! До нова година и новите американски машини за пехотата ще се поръчат. Следващата година и още 8 бр. Ф-16.Тръбътъ за Сърбия ще трябва Т.Ерменков, Р.Петков и Рундю кибикът да надуват бузите, защото помпите са американски и ги няма :)))))))))))
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така както неможеш пари за здравеопазване да ги изхарчиш за военно оборудване, така и обратното неможеш да направиш. Стига сте ревали. Кога за последно сме имали нови военни играчки?! Преди повече от половин век. Радвайте се, че модернизираме армията, имаме нужда.
75
3
 
3
 
! Отговори
До SS преди 3 години
Напълно съм съгласен с теб! В един скорошен ден дебелогъзия ще бъде съден и въдворен за дълго! Пиша го в петък, 13-ти!
74
3
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
Не само патрулни кораби,ами чувам (незнам дали е вярно) че и подводници ще купуваме.И ако слуховете излезнат верни това ще е пир по време на чума.То сега е нещо такова.Този милиард е жизненоважен за борбата с коронавируса и оцеляването на населението не за морски корита от който ползата е никаква.Те по никакъв начин няма да повишат отбраната на страната.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 3 години
Точно сега е времето да се купува оръжие, когато хора измират пред болниците. Няма легла, няма лекари, няма сестри, няма линейки, но понеже сме във война, спешно се нуждаем от оръжия. Пълно, тотално б,езумие.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия ще вземе данъци 500 милиона лева от германската фирма. Затова Германия е богата за германците. Защото има васални вождове с бедни народи да им плащат.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пъдене на турски рибарски гемии да дадем 1 милиард на германците. Оскубаха ни тези съюзници в НАТО.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самолетоносач за 16 ефки трябва. Две подводници клас Ромео и Жулиета
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Люрсен няма да дойде да строи в Бг ако не е проверен изпълнителя. Абе какво ви обяснявам, големи разбирачи като ви гледам, кораби, самолети вируси, с всичко сте на ти.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога пък сте ходили в Делфина и знаете каква техника имат. А и от целия кораб само коритото е Делфинско, другото се насища от други пид изпълнители на Люрсен, да кажем Родешварц, Талес, ...едни за комуникации други за наблюдение и управление на оръжията трети за двигатели, четвърти за самото оръжие монтаж и инсталация.
67
2
 
5
 
! Отговори
до фсб преди 3 години
хайде аман от големи разбирачи наборни матроси от преди 20 години.
66
6
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
до 92 -съгласен съм с теб -в момента спорим за едно и също -ама не си толкова интелигентен за да ме разбереш -явно си старо мичманче с повяхнали пагони))
65
1
 
2
 
! Отговори
до Ф.С.В. преди 3 години
да, навремето, явно и в това не си в час, че 20 брт може да се лашкаш само на рибарка и то в прибрежната зона.Надали знаеш че дори командир на наш виенен кираб примерни белгийските фрегати без това 50брт сертификатче не може да си мечтае да се качи на яхъичка като шкипер.
64
6
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Проектът на немските "катери" "рязко" ще бъде некачествен с вина Корабостроителница Делфин )) просто гледайте в близките години какво ще се получи ))) Нещо уродливо и неграмотно)) Дойчо не пипа ли с ръка-нищо няма да стане
63
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
плавай си по блатата и се радвай на капитанското си право))........ХейПростак блатата са в блатная......
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Ф.С.В.може и да са по евтини но ние не купуваме катери а корвети предвидени за съвместни действия SNMG2 в операции на НАТО и ЕС в средиземно море, нямащи нищо общо като мореходнист живучест и бойни възможности с катерчета на Норвегия.
61
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До 87--Навремето караха камериерите и готвачите по корабите да имат капитанско право като твоето)) Жив и Здрав -плавай си по блатата и се радвай на капитанското си право))
60
2
 
4
 
! Отговори
до Ф.С.В. преди 3 години
за Яхтичка и 50 върши работа, прош.ляк бургаски. Достатъчно добре ти написах на българския превод на документа какво пише. Явно си дребнаво заядлив комплексар. Ясно че на английски няма да пише брт
59
2
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
до 82-прав си -ама знаеш ли колко струват норвежките катери?? в пъти по евтино (модулните) от 1 милиард!!