Красен Станчев: Ще има проблем с изплащането на пенсии следващите години

Дефицитите на НАП ще се задълбочат, смята икономистът
16 ное 2020 22:15, Анисия Иванова
267
Красен Станчев: Ще има проблем с изплащането на пенсии следващите години
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2021 не е социален, той дори може да се окаже антисоциален. Дефицитите на Националната агенция по приходите ще бъдат задълбочени и ако не следващата, то през 2022 или 2023 г. ще има проблем с изплащането на пенсии у нас. Това каза Красен Станчев, икономист, основател на Института за пазарна икономика, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Станчев коментира силните и слаби страни в българския бюджет за 2021 г.

“Очакваният ръст на икономиката за следващата година е много завишен, много са увеличени очакванията за приходи, разходите спрямо тази година”, посочи икономистът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той даде за пример очакванията за приходи в размер на 47 милиарда лева - с 4 милиарда лева повече от тази година, което определи като нереалистично.

“България имаше най-висок дял на фискалния резерв спрямо брутния вътрешен продукт в Европейския съюз... Вместо да се отпуснат средства в икономиката в началото на пандемията и сега, те се отпускат по-нататък. Това е доста необяснимо”, каза гостът.

Станчев изтъкна, че на по-ранен етап са били нужни разходи за здравната система - за по-високи заплати, по-добро обучение на специалистите, повече медикаменти и оборудване.

Как икономистът коментира най-голямото споразумение за свободна търговия в света, сключено между 15 държави от Азиатско-тихоокеанския регион. - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
0
 
! Отговори
сдг преди 3 години
Станчев да обади как е паднала доходността на ЧПФ,където най вероятно има акции.Ще видите пари ит там,ама като си видите ушите.
198
2
 
0
 
! Отговори
сдг преди 3 години
Явно тези които се радват на казаното от Станчев,са съгласни пенсионерите да взимат 200 лв.пенсии?Точно това казва К.Станчев!
197
0
 
5
 
! Отговори
Стъклистики преди 3 години
доходите на самонаетите падат. Това е истинския показател за срива на икономиката. Щото там няма шуробаджанащина и партийни назначения, увеличени заплати, бюджетни придобивки и др скрити картинки.
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та какво иска да каже " експерта ",ниските пенсии да останат 250 лв.което ще е "реалистично',а дали ще е "реалистично" за хората да се издържат? Да,ама не.Докато се плаща под масата ,укриват осигуровки приходите няма да са " реалистични",като не навсякъде е така.Ако смята ,че 300 лв. са лукс.не са.Времето е несигурно,момента изисква иновативност,проекти с принадена стойност,стимулиране на икономически отрасли които са ефективни в този момент и много ,много креативност на хората с идеи.
195
2
 
3
 
! Отговори
Борисов преди 3 години
Споко Красен, с тези противоепидемични мерки, дето прилагаме, след 6 месеца пенсионерите ще са намалели наполовина!
194
1
 
25
 
! Отговори
Простосмъртен преди 3 години
Защо тогава е пълно с пенсионери в МО, МВР, Областни управи и Общински администрации и в др.министерства, абе всико що е по ЗДСл. Там където държавата плаща осигуровки няма място за пенсионери. Или считате хората за прости (но щом ви избират, явно са). Давате на тези пенсионери заплати, плащате им и осигуровките за да им увеличите пенсиите, които ПАК от БЮДЖЕТА ИДВАТ. Е ТОЯ БЮДЖЕТ ДА НЕ Е КАЦА БЕЗ ДЪНО ?
193
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова е и зорът хората да си прехвърлят парите от частните фондове в общия кюп. Да се закърпи за момента положението, а пък бъдещите пенсионери кучета ги яли. През 2021 г. за жените искат 62 г. възраст +36 г. стаж, а за мъжете 64 г. и 4 м. възраст +39 г. стаж. Ако ги нямаш и двата фактора ДЪРЖАВНА пенсийка йок.
192
1
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
До 222Докато данъкоплатеца има само задължения, а мързелите с нула платени данъци имат само права, то процента на хората криещи доходите си ще расте все повече! Все пак държавата ти казва в лицето - ако си плащаш данъцити, то ти си ***! Ако си плащаш данъците, държавата ще краде от твоето дете и ще развъжда бъдещи изнасилвачи, убийци и наркомани! Когато държавата започне да си изпълнява задълженията, то тогава хората ще спрат да си крият данъците!
191
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
След като за държавата приоритет е биомасата от маалите, а данъкоплатците са само роби които да плащат и да имат само задължения, е напълно нормално скоро в тази държава да останат само родата на Бибитко и роднините му от маалите! Да видим тогава от кои ще крадат за да си ги раздават! Бибитко нали пак отряза децата на България от детски за да има за родата му от маалата и за да има повече за тях, използва полицията като оправдание защо няма да има за децата!
190
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 227Пресили нещата. Полицаите като цяло са нископлатени. НАП и Митници са в топа на класацията май с в пъти заплатите в полицията. Условията и заплащането в полицията са зле като цяло. Много служби изнемогват от липса на желаещи да почнат работа там.
189
2
 
8
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
До интернет троловете потдържайте още ГЕРБ и тяхното управление :) Само по-зле ще става с тях
188
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сметка на това имаме постижение от 206 км магистрали за 6 години
187
4
 
10
 
! Отговори
Свиквай преди 3 години
До АнонименМного хубаво че знаеш всичко това и няма нужда аз да ти го казвам.Поздравления. А и щом ти харесва и искаш така да живееш... няма да ти преча. Избора е твой. Надявам се да ти хареса и когато се пенсионираш и стар и болен започнеш да чукаш по гишетата на пенсионната служба да питаш къде са парите които отговорно си внасял.Отговора е известен : Ще ти кажат да си ги търсиш от правителството което е било на власт когато си ги внасял... когато ти е харесвало ТАКА да живееш.
186
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се вземе пред вид кои раждат по 10-15 деца и колко са грамотни,колко десетки хиляди млади образовани хора напускат всяка година страната,очевидната истина е,че само след няколко години няма да има кой да изкарва парите за пенсионерите.
185
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааааа,здрасти.Народа одавна го знае,но на кой от управляващите му пука.Те са си уредили родата до десето коляно и пенсии не им трябват.
184
3
 
25
 
! Отговори
До 202 преди 3 години
Да те открехна малко - и полицаите не плащат осигуровки. Освен това нямат нужда от увеличение на заплатите, защото и без увеличение вземат най-големите заплати от всички държавни служители. Защо мислиш, че заплатите им са тайна? Щото ако кажат колко получават народа ще подскочи.
183
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СвиквамТвоето мнение си е лично твое и не ми вменявай вина за наивност.Искам така да живея и се чувствам добре.Много добре зная, че парите отиват в общия кюп и от там се разпределят. Не ме учи.А ти с твоето недоволство от правилата и тарикатлък вриш и кипиш отвътре. Ще се пръснеш.
182
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв проблем няма да има. Ако се наложи, Бойко ще вади от чекмеджето, пари ще има! Ако трябва, мис *** ще гледа възрастни хора, никой няма да остане необгрижен!
181
3
 
22
 
! Отговори
Свиквай преди 3 години
До АнонименНе може да имам проблеми с пенсията си. Аз съм бил ОТГОВОРЕН 40 години.....Не, не си бил отговорен , НАИВЕН СИ . Мнооого наивен . Парите дето си внасял цели 40 г не са в при теб . Ти нямаш контрол вършу тях. В държавата са . А "държава" е доста разтегливо понятие ... и корумпирано ... и мутренско ...Така че сега теб и тези като теб наивните... хм, исках да кажа отговорните, с такива новини ВИ ПОДГОТВЯТ за истината . Малко от вас ще вземат мечтаната пенсия . Свиквайте.
180
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига, че малката ми заплата ставаше още по-малка с удръжките, ами сега ще имам проблеми с пенсията.Да вземат от пенсиите на държавните служители, които не плащат осигуровки , а са на държавната ясла.Тези хора, като започнат да се осигуряват за своя сметка ще се икономисат още няколко милиона лева, които могат да се раздадат на медицината и полицаи.