Колективният имунитет спирал мутациите на коронавируса

А начинът за постигането му е ваксинирането
17
Колективният имунитет спирал мутациите на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Начинът да спрем мутациите на вируса е създаване на колективен имунитет. Ако ние се защитим, ще намалим възможността вирусът да прави мутации". Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев и добави, че колкото по-малко вирусът се разпространява в човешката популация, толкова по-малко вероятно е той да намери подходяща мутация.

Той уточни, че единственият начин да се създаде колективен имунитет, без да се излагат хората на риск от боледуване, е ваксинирането.

"Ваксинираните хора са защитени в 60-70% и срещу вариантните вируси. Това продължава да дава достатъчна степен на ефикасност", посочи пулмологът.

Д-р Симидчиев определи ваксинирането по време на пандемия като успешно и даде пример с Израел, където много голяма част от населението е имунизирано срещу Covid-19. По думите му хората няма нужда да се доверяват на мнението на един или друг експерт, а могат да видят конкретни данни от случващото се в по-напреднали страни от нас.

"Важно е максимално бързо да бъдат ваксинирани максимален брой хора, за да може бързо и систематично да се справим с пандемията и да се върнем към нормалното функциониране на държавата", каза той и добави, че е важно да има достатъчно дози за всички, които искат да бъдат ваксинирани.

По думите му независимо с коя от ваксините, важното е имунизацията да е бърза и на широк фронт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: имунитеткоронавурис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Аз създадох семеен колективен имунитет без ваксина. Изкарахме вирусчето съвсем леко, за няма и седмица. Децата дори не проявиха симптоми, жената и аз се разминахме с лека температура за две вечери. Документирано с тест. Вече сме безопасни. Можем да заведем децата при баба им без страх, че ще я разболеем.Колективният имунитет се постига и без ваксини. Просто човек трябва да постъпи отговорно и да изкара грипчето. Ваксините ще ги чакате с месеци и години при тия темпове.
14
2
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Изненадайте вируса - мутирайте първи...
13
2
 
3
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
На всяко действие ( ваксина ) има противодействие ( мутация )
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои го изкарват безсимптомно, но други умират. В България засега умират 47 човека от 1000 заразили се.
11
1
 
2
 
! Отговори
Да 9 преди 3 години
Този вирус с мрънкането "стига вече" няма да изчезне.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съквартиранта всяка година си правеше ваксини против грип, че е кекав и въпреки това всяка зима боледува. Спря да се ваксинира и се позаправи. Ако и тия ваксини са такива - да ви пикам на ваксините. По-добре да си го карам и да знам, че организма ми сам си е изработил защита. Какви са тия 60-70%. Те 20-30% го изкарват без симптоми
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че те и неваксинираните са защитени на 60% ако се пазят :). Стига вече.. аз до сега не помня зима с толкова малко болни от грип. Тая година не съм чул никой да кашля. Сякаш нормалният грип изчезна
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За постигането на колективен имунитет в България трябва да се ваксинират по 150-200 хиляди човека на ден, а не по 105.
7
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
То и Комунизмът спираше разложението на Запада, ама...
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За къде бърза д-р Симидчиев?Бързата работа не беше ли срам за майстора?
5
2
 
7
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Нещо будалкат отново.
4
3
 
8
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
"Ваксинираните хора са защитени в 60-70% и срещу вариантните вируси" само ей в това изреченийце има една страница лъжи. Първо, има куп "ваксини" - при всичките ли са защитени в 60-70%? а откъде въобще излезе това число? Да не са 45-67%? Или 12.8-37.2%? Ако просто ще си измисляме някакви числа, базирани на нищо? И от какво изследване излезе твърдението, че са защитени и "срещу вариантните вируси"??? Ми щом е така, вероятно са защитени и от бъдещи мутации, какво се плашите? Ваксините са вълшебни!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справете се де, какво чакате, по 1000 на седмица, за 20 години ще се справите... Или най-добре си въведете ваксината по задния начин, с гумен апликатор, и се насладете продължително на колективния си
2
2
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Какво е мутация-промяна в генетичния код на вируса.Южноафриканският вариант съдържа 23 мутации в сравнение с оригиналния ковид вирус.Така че колкото повече се разпространява и повече хара заразява,повече мутации.Целта е не ограничаване на мутациите ,а ограничаване на самия вирус .
1
7
 
11
 
! Отговори
вирусите преди 3 години
НЕ МОГАТ ДА МУТИРАТ !!!на тази земя само и единствено гъбичките имат механизъм за мутиране и могат да причиняват мутацийвероятноста вирус да мутира случайно и мутацията да е стабилна е като на автомобилно гробище случайно да се самозглоби автомобил четете овце неуки з да не ви лъжат като малки деца юдо-масоните !!!