Ще трябва да свикваме с по-скъпите зеленчуци

Българските краставици се движат между 4.80 - 5.20 лв. на едро
30 яну 2022 10:22, Ния Христова
84
Ще трябва да свикваме с по-скъпите зеленчуци
Снимка: БГНЕС
"Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците. Към момента българските краставици се движат в диапазона на 4.80 - 5.20 лв. на едро, като цената ще скача още заради по-скъпите газ и ток, както и изискванията за по-високи осигуровки на земеделските производители".
 
Това заяви пред Нова тв председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
 
"В рамките на година средният процент на увеличение на основната потребителска кошница е 17,1 пункта. Наблюдаваме един постоянно устойчив процес на повишаване на цените, който в никакъв случай не е шоков и рязък. Шоково поскъпване е, ако в рамките на седмица  - цените се вдигнат със 7, 8, 10 процента", посочи той.  
 
По думите му факторът, който задържа резкия скок на цените е ниското платежоспособно търсене и мощната конкурентна среда, която е задържащ фактор. 
 
"Ще се появят продукти с много ниско качество, за да задоволят нуждите на хората с ограничени средства. Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните ресурси. Тази тенденция се следва и от пазара на храни", подчерта той.
 
"През лятото, с излизането на по-масовата полска продукция, ще наблюдаваме едно задържане на цените на плодовете и зеленчуците. Надеждата е да видим стабилизация на пазара на енергийни ресурси, тоест системите да се оптимизират и да станат предвидими и добре да се планира, Тогава може да видим и дефлационни процеси – при положение разбира се, че климатът е благосклонен и има добри реколти", категоричен е Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
До колегата Анонимен, виж колега опитвам се да те резбера , все пак си изкарваш заплатата като под всяка статия създаваш поредица мнения в защита на бившите управляващи и критийуваш настоящите такива. Но , както ти , така и твоите господари трябва да разберат ,че България се променя , и че ако новите управляващи не ни удволетоврият исканията за промяна, ние ще изберем други , но няма да позволим пак политически трупове да ни управляват.
58
0
 
0
 
! Отговори
Ади преди 2 години
До Анонимен Журлналисти - пишат,каквото им поръчат. Е, те и заплатите им са други.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз имам предложение-държавата да субсидира зеленчукопроизводителите основно,а не зърнопроизводителите,дето си изнасят продукцията за реализиране на печалби.Земеделците произвеждащи храната и витамините на нацията ги натискат,а реализиращите печалби от една единствена култура ги субсидират,кого защитава държавата,гражданите си или стотина бизнесмени
56
5
 
5
 
! Отговори
Мая Топалова преди 2 години
Така ли? Защото тези некадърници, които с измама завзеха властта, не могат нищо да направят.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и зелето беше 1,3-1,5-1,8лв и то на ония мръсни камиони през есента. Оня ден видях зелки и взех една-1лв/кг. Нито една кисела зелка нямаме тази година, по принцип имам къде да засея, но много се краде и ще оставя всичко в бурени. Докато не спрат кражбите няма смисъл да се отглежда, освен ако не живееш на село и си и пазач!
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо все дават цени на едро? Аз не купувам по тези цени и те не ме касаят пряко.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нормално. СДС унищожи почти напълно селското ни стопанство веднага след 1989 година, а в последните години ГЕРБ се опита да унищожи напълно животновъдството.
52
3
 
8
 
! Отговори
SOS преди 2 години
Нормално,след като през 1944 година сме с около 23% градско население,а сега сме с над 74%. Овен това е нарушена и възрастовата структура--по селата са главно пенсионери,а в градовете е много голям процента на младите. Е,кой да произвежда тогава зарзават?
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А субсидийките ги налапаха, нали? Пълен одит!
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и магарето таман свикнало да яде камъни, и се гътнало.
49
2
 
7
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Нищо такова - на село са ми почти подарък от леля Мария. Да не коментирам, че са био. А лятото розовите домати са точно такива, каквито трябва да са - несъвършени и ужасно вкусни. Как беше " Ядеш и ревеш " До сф не съм била от ... доста време, след изискването за зелена звезда, по - интересно е, че не ми липсва. Всеки, който ми дойде на гости, независимо от възрастта - малки и големи не искат да си тръгнат. Прости нещица- слънце, въздух, и най- вече простор.
48
2
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Е голям праз,нали минималната пенсия стана 370 лв
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Капиталист - и аз потвърждавам, че капитализма е най-добрата система, но комунистите му пречат да се развива.
46
0
 
2
 
! Отговори
Watergate преди 2 години
съдържат много вода, около 98%, затова тя е нискокалорична и полезна за храна.
45
3
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Я си зададете домати и краставички на балкона! Да видите как зеленчуците ще поевтинеят.
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ям пластмасови домати и краставици.
43
1
 
8
 
! Отговори
сиромах преди 2 години
Наборе,напълно ще те подкрепя,обаче при положение,че ти самият се откажеш от сегашната си заплата и купуваш за семейството си български зеленчуци и плодове с една средна пенсия или минимална работна заплата!Ако сколасаш на тези цени само един месец ще предложа да ти се удвоят парите!
42
8
 
4
 
! Отговори
Румен Христов преди 2 години
Чумата СДС е в ГЕРБ.
41
11
 
6
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
След тази трогателна статия тук, спонтанно се провикнах:"Анатема! Дано Господ да "поживи" Драгалевския гърбат Ай дук и Ал Фашагата от СДС-то!И нека бъде до девето,семенцето им да е прокълнато и проклето!"
40
1
 
7
 
! Отговори
До Капиталист преди 2 години
Позволявам си да ви поправя:Комунистите наистина пречат на капитализма,но както винаги по двоен стандарт:за себе си решават да са капиталисти,да се възползват от придобиването на средствата за производство,инфраструктура,финанси и всичко необходима за благоденствието им.За нас обикновените хора решиха да сме пролетарии,но без "диктатура на пролетариата".И сега,когато превърнаха провалилият се соц в капитализъм за лична употреба,превърнаха политическата сидиктатура в икономическа.