Правнук на Гоце Делчев: Всички от семейството са се определяли като българи

Пренасянето на костите му в Македония е едно от нечовешките действия след Втората Световна
5 фев 2022 21:22, Анисия Иванова
262

150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев засега не успя да обедини политиците от България и Северна Македония. Националната му принадлежност остава един от спорните въпроси в отношенията между двете държави. В предаването "Брюксел 1" един от роднините на Гоце Делчев заяви, че всички от семейството му винаги са се определяли като българи, а костите му е време да се върнат в България.

Спорът за етническа принадлежност на Гоце Делчев е излишен, казва един от наследниците на един от главните апостоли на македонското освободително дело. Българският диригент маестро Христо Христов е роднина на Гоце Делчев. Той е правнук на най-малкия му брат. Христов казва, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

"Дали на някого му харесва, или не това си е негов проблем, но човекът си е казал аз съм българин, той даже на писма се самоопределял и да не забравяме, че Гоце Делчев не е Исус Христос, които да е спуснат от небесата, той си има татко и майка, както си има и братя, и сестри", каза правнукът Христо Христов.  

Според него пренасянето на костите на Гоце Делев в църквата Свети Спас в Македония е едно от нечовешките действия след края на Втората Световна война.

"От това, което съм чувал от вкъщи, аз още не съм бил роден по това време, но това е един от най-мрачните моменти в историята на 20 век. Най-нормалното нещо е едно семейство да си тачи неговите починали и да може да каже Бог да прости", разказа правнукът.

В същото време от ВМРО поискаха костите на героя да бъдат върнати в дома на македонските българи в София, където са били съхранявани до 1946 година. Те обаче са предадени на Северна Македония от тогавашните власти.

"Това, което извършват комунистическите власти тогава, е едно огромно национално предателство. Македонският дом, които е построен именно от българи, които са бежанци от Македония, са пренесени костите на Гоце Делчев от Егейска Македония и са били на този етаж в тази сграда, там последно са били в дървен саркофак", посочи Юлиян Ангелов от ВМРО.

Освен костите на Гоце Делчев, архивът, библиотеката и музейната експозиция за Гоце Делчев също са били предадени на Северна Македония.

Цялото интервю на Милена Милотинова с правнука на Гоце Делчев е излъчено в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR на 5 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Македонска земя Македония е България до 1332 г., Турция до 1912 г. Югославия до 1991, Бивша ЮРМ до 2019 г. и северна до 2022 и не знам след това.
95
2
 
14
 
! Отговори
В преди 2 години
Лошото е, че тия в РСМ се държат така, сякаш сме им длъжни за нещо, общо взето за нищо не ни броят.
94
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във форума са спуснати платени от македонската пропаганда български диванета продали се за 5 лв. кухи *** ***.Така,че когато се посочват исторически факти за македонизма и антибългсризма слагат /- /.Фирмата за евтини продажници работи,***!
93
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 163 Няма македонци. Това са измислици на грци и срби за да разделят България както и шопи или подобни.
92
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Македонска земя През турско е била Румелия. А преди Турция е била царство България.
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 155утре шиптарите ще кажат пък че е техен, защото пи това време в Кукуш половината са били арнаути, т .албанци.))))Явно въобще не знаеш къде се намира Кукуш.Там никога не е имало албанци, турците са били 10 пъти по-малко от българите. През 70 год. на 19 век 5-6хил. българи срещу 50-60турци.А в началото на 20 век 8 000 българи, 150 турци.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Гоце Тенчов лекар и директор на ИСУЛ е от Солун както и писателя Атанас Далчев също роден в Солун.
89
0
 
12
 
! Отговори
В преди 2 години
Вижте, че тия от РСМ си правят майтап с нас, хайде по-сериозно. Преместете си го и това е. Много се напрягаме ми се струва.
88
4
 
9
 
! Отговори
До 152 преди 2 години
Прабългарите и траките са в генотипа на днешните българи,както и на българите от СМ и на тези на които сърбите им измислиха ,че са македонци.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 139 За кои македони става въпрос, защото сегашните са северни.. Но сега няма южни а античните македонци са антични гърци, но няма данни че е пък са се делели на северни или южни.
86
2
 
8
 
! Отговори
До 146 преди 2 години
Пак глупости!Траките са траки,гърците са гърци.Тракия граничи с Елада,преди гърците полека лека без война да се присламчат и заселят в тракийските земи и по нататък.Може ли да сте толкова неграмотни по тази тема.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 146 От кога световната наука прие, че тракийците са гърци?Явно пишеш колкото да се заяждаш!
84
2
 
11
 
! Отговори
До 137 преди 2 години
Алоу,куку,прочети ли кога е роден Георги Делчев?Тогава Кукуш е в Османската империя ,може и да е " турчин"?Ти не си ли чувал за българска екзархия и български училища,за Солунската българска гимназия преди Освобождението?Откъде ви спускат неуки саботьори?
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 140А когато е роден гр. Кукуш да неби да е бил в Гърция бе отворко?Кукушани са известни с антигърцизмът си и са сред първите въстанали срещу фанариотите, като създават униатска църква преди Екзархията, само и само да са вън от Цариградската Патриаршия.
82
2
 
10
 
! Отговори
Стига с това име преди 2 години
В Бургаско , на Георги му казват Гого. Смешна работа, ама какво да им обясняваш.
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 137 Кукуш е османска империя когато е роден. Сега е в Гърция но гърците не искат гроб там зашото мразят българите
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 130За Македония са се борили и власи и ако щеш и албанци, това не значи, че и те са македонци.Самият Гоце Делчев е писал, че е българин, какво по-голямо доказателство от това.Даже е смятал и съратниците си във БМОРК(Български Македоно - Одрински Революционни Комитети, първото име на ВМОРО)за българи.
79
4
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
Ха,става дума за Титова Югославия,не за демократична.В училище учат сръбското творение на македонски език,забранява се българския дори в дома,и цялата македонска доктрина за идендитет е отричане на всичко българско,фалшификации ,омраза,заличаване на средновевната българска държава вече 70 г.Не са славяни,Вардарско преди да е завладяно от Александър е тракийска държава Пеония,нищо общо с античните макета, и цялата територия от Егея до Дунав е тракийска.А древните македони са говорели гръцки.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 121 Никой не те спира. Викай му и Гошо Делчев но няма да те разберат.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 118 1918 -1945 са югославяни. 1945-1990 югомакедонци, а след 2019 г. северни македони.