Правнук на Гоце Делчев: Всички от семейството са се определяли като българи

Пренасянето на костите му в Македония е едно от нечовешките действия след Втората Световна
5 фев 2022 21:22, Анисия Иванова
262

150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев засега не успя да обедини политиците от България и Северна Македония. Националната му принадлежност остава един от спорните въпроси в отношенията между двете държави. В предаването "Брюксел 1" един от роднините на Гоце Делчев заяви, че всички от семейството му винаги са се определяли като българи, а костите му е време да се върнат в България.

Спорът за етническа принадлежност на Гоце Делчев е излишен, казва един от наследниците на един от главните апостоли на македонското освободително дело. Българският диригент маестро Христо Христов е роднина на Гоце Делчев. Той е правнук на най-малкия му брат. Христов казва, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

"Дали на някого му харесва, или не това си е негов проблем, но човекът си е казал аз съм българин, той даже на писма се самоопределял и да не забравяме, че Гоце Делчев не е Исус Христос, които да е спуснат от небесата, той си има татко и майка, както си има и братя, и сестри", каза правнукът Христо Христов.  

Според него пренасянето на костите на Гоце Делев в църквата Свети Спас в Македония е едно от нечовешките действия след края на Втората Световна война.

"От това, което съм чувал от вкъщи, аз още не съм бил роден по това време, но това е един от най-мрачните моменти в историята на 20 век. Най-нормалното нещо е едно семейство да си тачи неговите починали и да може да каже Бог да прости", разказа правнукът.

В същото време от ВМРО поискаха костите на героя да бъдат върнати в дома на македонските българи в София, където са били съхранявани до 1946 година. Те обаче са предадени на Северна Македония от тогавашните власти.

"Това, което извършват комунистическите власти тогава, е едно огромно национално предателство. Македонският дом, които е построен именно от българи, които са бежанци от Македония, са пренесени костите на Гоце Делчев от Егейска Македония и са били на този етаж в тази сграда, там последно са били в дървен саркофак", посочи Юлиян Ангелов от ВМРО.

Освен костите на Гоце Делчев, архивът, библиотеката и музейната експозиция за Гоце Делчев също са били предадени на Северна Македония.

Цялото интервю на Милена Милотинова с правнука на Гоце Делчев е излъчено в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR на 5 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
9
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
До 211P.S...Както прабългарите се претопиха от етнос в националност,то и ромите вече не са чист етнос..обичайте,вярата,езика,генетиката...отиват към българската националоност(20 до 40%)...въпрос на време е ...така че ..най-добрият вариант е всякой да си пише историята както си иска(като цяло е така по-света..) и да нямаме никаква конфротация с македонците ..те че са по-голями от нас псевдопатриоти е ясно ..но сме на зарата на нова ера и не трябва да има значение националността,вероизповедание
115
0
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
До 211Да ,така е ..но по вашата теория ,то може да се каже ,едно е националност,другото е народност...нали!?) И къде е границата между етнос и народност и националност!?(Отговора има поне няколко интерпретации..на кой как му изнася ...така и ще интерпретира своята гледна точка..) "Задачата е сложна и има няколко решения,но отговора е един и той е ....
114
2
 
13
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Националните предатели, продали костите на Гоце и днес са на власт! Не народ а .....!
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 209Едно е националност, друго етнос.
112
12
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Хм,Гоце Делчев се определял като българин и всички роднини са се определяли като българи...А едно ромско семейство ако се самоопределя като българи-те българи ли са !?(Не се заяждам,но просто ми е интересно как те ще се приемат ..)
111
2
 
32
 
! Отговори
Петрич преди 2 години
"Освен костите на Гоце Делчев, архивът, библиотеката и музейната експозиция за Гоце Делчев също са били предадени на Северна Македония." Не са били предадени на Северна Македония а на Титова Югославия. По това време Северна Македония не е съществувала като държава.
110
3
 
7
 
! Отговори
Morski преди 2 години
До БлагоевградНообразоваността се променя с ... повече четене!Явно това ти е слабото място! Чети,учи и се образОвай , а не образУвай, щото наблюдавам у теб едно желание за Горно Джумайски изкази!
109
32
 
4
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Не е нужно да си гений,за да предположим,с голяма доза увереност.... България ще спира Македония винаги, защото това иска Путин. Руската агентура в България е даже по могъща отколкото в самата Русия. Президент,Тиквата,Доган,Копейкин,БСП....за всички тях националния интерес е нищо,важното е Путин да е щастлив...Ще търсим и под вола теле,но няма да нарушим Путинското желание.
108
4
 
9
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Благоевград Сигурно всичко е било македонско и държава и екзархия и училище и език и т.н.?
107
0
 
20
 
! Отговори
До македонска земя преди 2 години
Ми тя македонската земя вече е албанизирана бе моето дете. Стойте по близо до границата.Няма да откажем.
106
0
 
16
 
! Отговори
преди 2 години
Такава държава северна македония няма със столица дисниленд
105
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече ме е страх, какво ще каже жената, отколкото какво ще кажат няколко неопределени промити българи, както и да се наричат...
104
3
 
13
 
! Отговори
Абе, преди 2 години
До Македонска земя Ние може и да сме последна дупка на кавала, ама вие сте онази дупка от долната страна на същия! Дори и да се държите, като че сте все едно първа дупка, сте точно онази отдолу!
103
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, макета нeщacтни, накрая всички вие ще се сберете под една круша и от там ще крякате вЕлика je македониja чак до лУната!, наместо да се смирите и да бъдете човеци. Баш ми е жал за вас...
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, македонци... Кои? Първо Гърция им отне правото да се наричат, както искат. От тогава са никои! Северно македонски, югозападно български, югоизточно сръбски, източно албански, на никой точно не му дреме! Шепа плева, дето си мислят, че някой ги забелязва...
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе други ни виновни, че на Балканите живеят, чукондури.Дори и да сме обидинени не представляваме заплаха за никой.Както 24милионна Югославия не беше заплаха за световният елит, нито пък Румъния, дори и 40 милионна Украйна.
100
1
 
12
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Разделяй и владей. Най старата и работеща тактика на световния елит. Всичко е пари.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 173Може би ще докажат, че Гоце Делчев е бил сърбин))))Не се притеснявай, сърбите преди 3-4години доказаха какъв е бил Гоце, след като прекръстиха улица в Белград останала с неговото име още от времето на СФРЮ.Причината поради която Белградската община тогава казаха, че не може улица да носи име на български националист, борел срещу сръбството в Македония.!!!
98
4
 
6
 
! Отговори
До Македонска земя преди 2 години
Ква земя сте бе, *** и чукарите.
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Македонска земя Трябва да се обединят двете както са били и преди България. Каквото било било.