Калоферци първи влизат в Тунджа за хорото на Йордановден

Кметът Стоянов: Ние сме празнували този празник, нашите деди са го правели, предаваме го на младото поколение
Обновена: 6 яну 2023 07:56 | 6 яну 2023 07:51, Елка Василева
19

По традиция на Йордановден в Калофер ще се проведе мъжкото или леденото хоро. Празничното шествие вече се придвижва към моста над река Тунджа. Температурата на водата е около 5-6 градуса. Тъпани и гайди огласят празника.

Още по темата
"Днес е и рождената дата на Христо Ботев. Ние всички сме длъжни само да се прекланяме пред този човек. А днешният ден се отличава от всички други - ние сме празнували този празник, нашите деди са го правели, предаваме го на младото поколение. Няма значение каква е температурата на водата. На днешния ден сме се къпали на минус 25 градуса и при по-топла вода. За нас е важно да спазим традицията", заяви кметът на Калофер Румен Стоянов в ефира на "България сутрин".

Традицията повелява в Тунджа първи да влязат калоферци. В началото това "предимство" срещна съпротивата на гостите на града, но с времето те приеха съображенията на местните.

"Този празник  е създаден от калоферци, накара цяла България да изтръпне, всички да се сетят, че има Богоявление, което е чест за нас - почти навсякъде да се прави ритуалът", подчерта Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Участниците в мъжкото хора са облечени в народни носии, които ще оставят на брега, а в Тунджа ще влязат по бели ризи.

В мъжкото хоро ще се включат много гости на града, някои са с деца, които също ще бъдат намокрени във водите на реката за здраве. След ритуала всички ще отдадат почит на Христо Ботев пред мемориалния комплекс в града.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чалгария__ ЗДРАВЕЙ КОМПЛЕКСАРЧЕ НЕГРАМОТНО,ЕЛА У КАЛОФЕР ДА ТЕ ТОПНА С ГЛАВАТА НАДОЛУ У ТУНДЖА ДА ТИ ИЗЛЕКУВАМ ВСИЧКИ КОМПЛЕКСИ !!! НЕГРАМОТНОСТ НЕ ЛЕКУВАМ - БОТЕВ Е РОДЕН НА 6 ЯНУАРИ В КАЛОФЕР.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗДРАВИ БЪЛГАРИ И РУЙНО ВИНО. ПОЖЕЛАВАМ НА КАЛОФЕРЦИ И ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ БЕРЕКЕТ, ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кметът им е от БСП и Радев постоянно ходеше там.
7
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да ми е празно между ушите но имам американски паспорт!
6
7
 
7
 
! Отговори
чалгария преди 1 година
Държавата на СИК, чалга и Тиква може да роди само чалгария,измислени "традиции", които са всъщност бабаитлък от комплексираното население. Не случайно възниква в Калофер - не защото е градът на Ботев/ за него изобщо не се говори в този ден/, а защото и там хората са бедни, необразовани, без перспектива - горди с избора си на " управленци " Тиква и тиквен кмет.....дали някога ще осъзнаят в каква духовна нищета са? Не, не вярвам!
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе защо като сте умни и интелигентни стоите в България? Айде, Терминал 2 и в САЩ! Оставетени тука с простотията ни инс всички кусури! Ние да не би да казваме нещо за краварите на-с-рани!
4
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е празник и традиция само за истински българи - по дух и душа! Изненадан съм обаче, че нямаше директно включване на президента на украйна, която в момента се бори срещу руската инвазия в европа. Там са героите! А тука някакви хора се мокрят за здраве... България е неделима част от САЩ и най- нормалното нещо е да си празнуваме и спазваме традициите на американската нация!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми веселят се хората пък и Калофер няма МОЛ да висят в мола, според темерутите това е селяния.
2
6
 
9
 
! Отговори
grum преди 1 година
Няма край простотията селска...
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, тази година поне е топло. Няма да им измръзнат много дупетата.