Днес почитаме Свети мъченик Георги Софийски Нови

На този ден се извършва тържествено богослужение в негова памет
11 фев 2023 08:23, Йоана Цонева
11
Днес почитаме Свети мъченик Георги Софийски Нови
Снимка: БГНЕС

На 11 февруари православната църква отбелязва Свети мъченик Георги Софийски Нови (Кратовски), Свети Свещеномъченик Власий и епископ Севастийски.

Св. Георги Софийски Нови е роден през 1497 г. в гр. Кратово, Македония. Родителите му Димитър и Сара починали рано. Останал от малък без баща, той е принуден да отиде в София, за да избегне насилственото потурчване в малкия град. Османските управници в София се опитват чрез хитрост да го помохамеданчат, но макар и само 18-годишен, той проявява твърдост и изключителна мъдрост, предава БГНЕС.

В ротондата „Св. Георги“ (във вътрешния двор на Президентството в столицата) на този ден се извършва тържествено богослужение в негова памет.

Независимо от това не успява да избегне гнева на друговерците. Те го повеждат към градската стъгда (площад), където запалват голям огън и го хвърлят в него с вързани ръце. Когато връзките изгарят и ръцете му се освобождават, той започнал да се кръсти и да се моли. В този момент, един турчин го ударил с голямо дърво по главата и го повалил мъртъв в пламъците. Въпреки това тялото му не изгоряло. През нощта християни тайно занесли тялото на мъченика в черквата „Св. Марина” и тържествено го погребват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Съществува и друга легенда за Георги Софийски-че е бил наклеветен от жена-туркиня,защото отхвърлил любовта и.Жената го наклеветила,че бил посегнал на честта и.Във всяка легенда има зрънце истина,затова е напълно възможно и това да е станало.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8, 'без да има нужда от обяснение кой е създал създателя' --- колкото някъв там взрив дошъл от нищо е създал всичко. физиците не са добре за да измислят подобни теории
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8, 'литературен герой' --- християнството може да е всичко, ама без него виждаш резултата - геьове, транзистори, сребролюбие и прочее. кажи речи каквото е на запад
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умрял е геройски в името на литературен герой. Но поне е разбираемо, сигурно са го гонели да го обрежат, няма спасение от тая напаст и е нямал избор. В тоя живот се появяваме на тази планета и веднага попадаме в система където всичко живо експлоатира всичко друго и го консумира, а човека на всичко отгоре вярва в халюцинации за създател който е създал тази кочинa, без да има нужда от обяснение кой е създал създателя. И създателя на създателя, той просто се е пръкнал от нищото всезнаещ и всемогъщ.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми хвалете религии, според които "друговерците" трябва да се изтребват или са второ качество хора или нехора като католицизъм, мюсюлманство, юдаизъм, тоест комай всички монотеистични религии, тоест авраамическите религии според които има едни избрани и другите са леш.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От трън та на глог. И двете религии са абсолютни заблуди. И почитат съществуването на анимационен герой. Все някоя ще го примами с хитрост. Все едно някоя жена да има избор между пияницa и наркомaн. И понеже не може да остане сама се хваща на хорото и почва да ражда с единият който изглежда по-правоверен.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Примерът с Доган е достатъчен.Вие го спасявате и измъквате от калта.Точно както сега вадят децата от Адана.Давате му образование и живот, а той ви взривява на Буново за благодарност.Не очаквайте от тях благодарност, презират ни повече.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие ги спасявайте.Те ще ви заколят един ден.Презират ви.Вижте напия Доган и Ердоган.