Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са

Вече не правят апартаменти със самостоятелна кухня
7 мар 2023 07:00, Елка Василева
130
Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са
Снимка: архив, БГНЕС

Нарастват цените както на жилищата ново строителство, така и на старите панелки. Въпреки всички обстоятелства, които влияят на нашата и световната икономика, пазарът на имоти остава привлекателен и хората предпочитат да инвестират в къщи и апартаменти. Банките продължават да предлагат добри лихви и интересът към новото строителство е голям, пише „Труд“.

Още по темата
Цените на старото и новото строителство са много близки. Причината за това е, че и двата типа апартаменти имат своите предимства, казват брокери на имоти. Панелните сгради са с по-тънки външни и вътрешни стени и площите на помещенията отвътре са по-просторни. След 1989 г. в площообразуването се включват и балконите, а след отварянето на свободния частен пазар и появата на частните инвеститори в ценообразуването на крайния продукт се включва и процентът от общите части на сградата, които се полагат към жилището.

Част от плюсовете на новото строителство е използването на качествени материали, както и това че общите части, а често и пространството около блока, са по-хубави. Ако човек купи апартамент в стара сграда, дори да направи ремонт на дома, няма да промени ситуацията във входа и района около блока. Освен това при новото строителство не се налага да се прави основен ремонт на банята и да се сменят тръби, новият собственик не трябва да очаква скоро да има допълнителни разходи като например за ремонт на покрива или на асансьора, което при старото строителство често се случва. А заради поскъпването на строителните материали цените както на санирането, така и на вътрешните довършителни дейности се повишават.

В някои райони на големите градове в страната обаче преобладава панелното строителство и когато някой иска да купи недвижим имот в този район няма кой знае колко голям избор между ново и старо строителство.

Характерно при новото строителство е, че понятието “самостоятелна кухня” изчезна отдавна, казват брокери. От една страна това е резултат от западната мода, а от друга страна самият размер на кухните започна да става все по-малък и по-малък. Ако човек иска да има отделна кухня, трябва да се ориентира към старото строителство. Но ако предпочита кухнята и всекидневната да са в една стая, трябва да избере новото строителство.

В София в момента най-атрактивни са южните и източните райони, тъй като там има концентрирано доста ново строителство, а районите, които се намират по линията на метрото, също представляват интерес за купувачите.

Когато купуват жилище за семейството си, хората предпочитат по-големи апартаменти. Причината за това е че по време на пандемията и възможността за работа от вкъщи хората разбраха, че е добре да има отделно помещение за всеки член от семейството. Според брокери с нарастването на доходите на хората и с повишаването на жизнения стандарт ще поскъпват и недвижимите имоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
8
 
! Отговори
Брокер Хънт преди 1 година
Банките вече имат по сайтовете си секция с придобити , неизплатени апартаменти. Въпрос на време е да се случи урагана срещу строително-имотната мафия . Жалко за хората , които да се подлъгали да плащат на скъпите тарифи
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разгледах обявите и смятам да си купя жилище от Алиекспрес
104
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И без това София стана тясна заради навлеци от провинцията. Ако имотите в София са по 100 хиляди колкото и в селото ти, нали ще се довлече половин България в София и ще стане 3 милиона. Цените трябва да осяват плявата и да не се задръства града с лузъри.И в Лондон цените са по милион паунда за тристаен апартамент, а сто км има за под 300 хиляди паунда къщи с дворове. А не е толкова лошо и по английските села, ама ти е 3-4 пъти по-евтино.
103
1
 
11
 
! Отговори
Али Реза преди 1 година
То въпроса не е да купиш, просто защото другите купуват, а трябва да има някакъв смисъл. Защо да давам 350-400 хиляди лева за нещо, което в най-добрия случай ще ми донесе годишна доходност от 12-15 хиляди лева??? Кой инвестира в нещо, което ще излезе на печалба след 25 години, аз да не живея с орлите, че да чакам да стана на 70, когато съм си върнал парите. За 15 години общуване с българи се убедих, че изобщо не цените парите, още повече повечето ги и нямата. Аллах керим
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече яйца аз няма да ям. Бяха 20 стотинки, дойде промяната и станаха 50 стотинки. Това на нищо не прилича. Яйцата скочиха с 100% за година, олиото скочи и то с толкова, ама аууу защо апартаментите скочили с 20, ами защото инфлацията яде всичко. Ипотечни кредити от 3% в момента лихви, а получавам СМС от мобилния си оператор, че вдигал с 15.4% таксата ми защото имало голяма инфлация.
101
0
 
14
 
! Отговори
Все е скъпо преди 1 година
Истината е, че когато и да купиш, все ще е скъпо. Така че ако ви трябва дом за живеене, купувайте. Ако имате вече покрив над главата си, не купувайте. Всичко е съвсем просто и логично.
100
0
 
5
 
! Отговори
до 104 преди 1 година
ще видим дали ще издържат този път, много от тези с имоти все още имат доста за изплащане, така че има шанс банките да се окажат по-имотни от обикновено ;)
99
1
 
8
 
! Отговори
gogo преди 1 година
безполезна статия! Инфо от Най-жълтия в.Труд и някой "казал" какво било и как било.То и Спиро от квартала обяснява разни работи, ама него не го публикуват в инфо сайтовете ;)
98
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като ви казах, че гроздето е кисело. Ето пример е Алито. Търсели в София ходели на огледи, ама не им стигнали парите и плаче сега. Преди 10 години в София имаше имоти по 700 евро, защо не си купихте тогава. Изпуснали влака и нямало да стъпел в София, ами като нямало да стъпиш защо въобще си ходил да търсиш там да купуваш.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 97 "Старо строителство панелите"? Кажи старо строителство с тухли в добрите квартали - това са най-качествените жилища, но такива почти не се продават. Който го има, не е луд да го изпусне. Случва се само тогава, когато такъв имот се окаже с много наследници.
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Али РезаЕ да беше си взел в Турция, може и четиристаен да ти дадат. Като имаш къщи защо не ни продадеш някоя на цените от преди 10 години. Махни ги тези спекуланти, направи добро на тези дето нямат.
95
0
 
7
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Ако има надценяване, то е в София и Варна. Примерно стандартът на живот в столицата е 1.5-2 пъти по висок от този в Стара Загора, а цените са 2.5-3 пъти по - високи за сходни имоти.
94
1
 
13
 
! Отговори
Али Реза преди 1 година
Аз къщи си имам предостатъчно, но миналата година жената като дочула, че е модерно да се инвестира в Софето аха да ме подлъже да стана и аз столичен рентиер. Що кофтори гледахме, що чудо, брокери ми звъняха час по час да ми оферират някакви кутичета дето за нищо не стават....е в крайна сметка взех тристаен в Гърция за 80к и тая година живот и здраве ще му е сефтето на rbnb. Резервациите вече вървят, така че съм оптимист, а в София и стотинка не бих вложил.
93
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Няма как да има сериозен спад, какъвто очакваха някои хора, при подобна цялостна инфлация за всички стоки и услуги. Няма и безработица в момента. Дори да няма сделки или да отнемат по - дълго време от преди, никой няма да си хариже имота на безценица, когато всички цени наоколо се увеличават. Ако има такива, то те ще са на голям зор и ще са единични случаи, за които е необходим късмет и умения да се използват правилно от купувачите, за да вземат нещо изгодно.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Кьолн миналата седмица едни колеги си купиха апартамент. Тоест си взеха ключовете иначе още от декември кандидатстваха за кредит, те са от Молдова и им дадоха. Апартамента им е на 5 км от центъра, 55 квадрата, готов за живеене и го купиха за 215 хиляди евро, а за завършване на сделката платиха такси за още 20 хиляди евро, тоест 235 хиляди им излезе , а досега бяха в подобен под наем и плащаха 1000 евро на месец, сега ще плащат 1500 ипотека, но те не мислят да се връщат в Кишинев повече.
91
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Али Реза . . .Ами купи си местенце и сам си построи дом, кой ти пречи. Никой не те кара да купуваш от строители. Купи си парцел, намери си бригада , обзаведи си го и после ни се обади, да го купим за 1000 евро. Това си е бизнес като всеки друг. То и литър мляко го изкупуват по 1.50, а пък на сиренето му искат по 15 лева. Направи си и сирене.
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, купете сега и после ще ядете тухли.
89
0
 
13
 
! Отговори
Али Реза преди 1 година
Тук като купиш на ш/з и стърчащи кабели на 1500 евра квадрата, отгоре на всичко платиш 20 и кусур квадрата "общи части" и дадеш още едно 45-50к евра за довършване, масрафа излиза над 3000 евро квадрата ЧЖП. Никъде, ама повтарям никъде в Европа, а може би и по света не се продават общи части, мази еле пък на ш/з, а до ключ и се смята само чистата площ. Само в Булгаристана са се изтарикатили да продават мъд.Я за бъбреци, но и на това ще му дойде края скоро.
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като си си купил в Саарбрюкен, какво правиш в българските сайтове. Явно тук не ти харесва, хвали се в немските.Аз пък си купих преди 5 години по 500 евро квадрата на първа линия в Созопол. Излизаш и на 50 метра ти е плажа , където е пълно с немци да лочат бира по 5 лева, че там била по 7 евро.
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен . . . Дали е нормално или не не знам, но е факт, че щом има кой да купува на 1500 евро квадрата, няма как да ти го направят по 500 евро.Спомняте ли си 2008 година когато средната заплата в България беше 700 лева, а имотите бяха по 1200 евро. После се коригираха и станаха 2010 година 800 лева заплатите и 800 евро квадрата.Скоро гледах видео с чужденец дето се заселил в българско село и си купил къща с двор от 2.5 декара за 15 хиляди евро