Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са

Вече не правят апартаменти със самостоятелна кухня
7 мар 2023 07:00, Елка Василева
130
Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са
Снимка: архив, БГНЕС

Нарастват цените както на жилищата ново строителство, така и на старите панелки. Въпреки всички обстоятелства, които влияят на нашата и световната икономика, пазарът на имоти остава привлекателен и хората предпочитат да инвестират в къщи и апартаменти. Банките продължават да предлагат добри лихви и интересът към новото строителство е голям, пише „Труд“.

Още по темата
Цените на старото и новото строителство са много близки. Причината за това е, че и двата типа апартаменти имат своите предимства, казват брокери на имоти. Панелните сгради са с по-тънки външни и вътрешни стени и площите на помещенията отвътре са по-просторни. След 1989 г. в площообразуването се включват и балконите, а след отварянето на свободния частен пазар и появата на частните инвеститори в ценообразуването на крайния продукт се включва и процентът от общите части на сградата, които се полагат към жилището.

Част от плюсовете на новото строителство е използването на качествени материали, както и това че общите части, а често и пространството около блока, са по-хубави. Ако човек купи апартамент в стара сграда, дори да направи ремонт на дома, няма да промени ситуацията във входа и района около блока. Освен това при новото строителство не се налага да се прави основен ремонт на банята и да се сменят тръби, новият собственик не трябва да очаква скоро да има допълнителни разходи като например за ремонт на покрива или на асансьора, което при старото строителство често се случва. А заради поскъпването на строителните материали цените както на санирането, така и на вътрешните довършителни дейности се повишават.

В някои райони на големите градове в страната обаче преобладава панелното строителство и когато някой иска да купи недвижим имот в този район няма кой знае колко голям избор между ново и старо строителство.

Характерно при новото строителство е, че понятието “самостоятелна кухня” изчезна отдавна, казват брокери. От една страна това е резултат от западната мода, а от друга страна самият размер на кухните започна да става все по-малък и по-малък. Ако човек иска да има отделна кухня, трябва да се ориентира към старото строителство. Но ако предпочита кухнята и всекидневната да са в една стая, трябва да избере новото строителство.

В София в момента най-атрактивни са южните и източните райони, тъй като там има концентрирано доста ново строителство, а районите, които се намират по линията на метрото, също представляват интерес за купувачите.

Когато купуват жилище за семейството си, хората предпочитат по-големи апартаменти. Причината за това е че по време на пандемията и възможността за работа от вкъщи хората разбраха, че е добре да има отделно помещение за всеки член от семейството. Според брокери с нарастването на доходите на хората и с повишаването на жизнения стандарт ще поскъпват и недвижимите имоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ 900 ЕВРО НА 560евро през 2011 , добре ли е? Това е за пост номер 70
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и преместваеми къщи и каравани от тия по-големите, не е казано че трябва всеки да живее в апартамент или тухлена къща. Купувате си парцел в Чепинци или Бусманци и си слагате една преместваема къща има такива и над 100 кв излиза по-евтино, ако намерите по-евтин парцел. : )
64
0
 
17
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До Бай Балон 57 Най гадното е да живееш сам в новопостроен блок, в който никой не купува.Така може да изкараш много години .За това умната.
63
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден статия за имоти .Какво става ? Свършиха баламите ли ?
62
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До До 57 50 Дано успееш да ги изплатиш. Успех.
61
1
 
17
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Апартаментите вече са недостъпни за обикновения наемен работник. Кой купил , купил. От тук на татък само частници от средна класа и търговци ще могат да ги купуват. Дори да си с три висши образования , щом си наемен , нямаш шанс.За жилищните заеми няма да говоря.Кой както го ум съветва. Роб до живот.
60
10
 
8
 
! Отговори
Абе, шушляци... преди 1 година
Нали 2010- 2012 балона се спука? И какво стана? Какви бяха цените 2022? Дочакахте ли апартаменти по 400 евро на квадрат? Успяхте ли да купите на далавера? Само 45 годишни ергени, живеещи в наследствената панелка на мама и тате, обзаведена със скъсания килим и секция от онова време, рисуват балони по стените и вярват в дядо мраз и еднорози...
59
2
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 1 година
Е така е, София стана България колкото и да твърдят обратното. В Сърбия задължително трябва да си смениш регистрационния номер на автомобила след като отидеш на друго място да живееш. Но у нас това не го правят. А така, държавата дава право на много тарикати да плащат ниски данъци а да си карат колите в столицата.
58
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Продължавате да говорите за балон и празни жилища !? Айде дигнете си дупетата и се разходете малко из София, загледайте се в регистрациите на автомобилите и ще видите как други областни центрове вече са се заселили тук!
57
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видях реклама по телевизията на брокерска компания за имоти да ме призовава да тегля кредит и да купувам. Ако това не е доказателство, че нещата вече са зле незнам какво е.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АРТЕКС - ДНЕС ГО СЕЕМ,УТРЕ ЖЪНЕМ,СЛЕД ТОВА ЗЕМЕТРЪСА ИЗРАВНЯВА РЕЗУЛТАТА,ЧЕ ДА ИМА ЗА ДРУГИ ДЕН ПАК !...
55
1
 
9
 
! Отговори
кефите ме преди 1 година
..това с качествените материали беше свежо : )
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Локацията е по-важна от това какво е строителството. Цените са еднакви на ново и старо примерно на такова в Модерно предградие, но незвисимо ново или старо в Изток, около Докторската Градина е по-скъпо от ново или старо в Обеля.
53
4
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 1 година
Сидни, приятелче, не 1 и 2 пъти съм ти казвал, че в Австралия печелиш по-малко от мен в Европа. Доста по-малко. Когато минеш шест цифри месечно в долари, ще говорим. А по колите сте стояли само панелните обитатели. Нормалните хора едва-едва ни раздруса монолитните сгради и си заспахме преспокойно.
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодаря, че ме осведомихте! Отивам да тегля заробващ жилищен кредит за нов едностаен на зелено в Младост.
51
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,абсолютна спекула е всичко в момента! Смешното оправдание за криза заради войната в Украйна само показва до каква степен ни имат за балъци! Апропо кризата е световна,а аз не знаех,че цял свят зависи от Украйна! Що се отнася до санкциите спрямо Русия,то логичен е въпроса -Защо като тези санкции така очевидно вредят на собствените ви държави ги налагате?
50
0
 
26
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Аз ли съм глупавичък или ме мислите за такъв. Аз виждам мижав жизнен стандарт. Парите на хората едвам стигат за храна, ток, вода и отопление, а вие виждате висок стандарт....сигурно не съм добре.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55 "До48" __ АМА ВЕРНО ЛИ ЕДИН BG ПРОГРАМИСТ СИ КУПИЛ TRUMP TOWER И СЕГА ГОРКИЧКИЯТ ТРЪМП ТРЯБВАЛО ДА ЖИВЕЕ НА РАНЧОТО ?!!...
48
16
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
Помните ли 2010-2012. Първо Турция, хиляди загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 5.4 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
47
1
 
27
 
! Отговори
Бай Балон преди 1 година
Малко факти. В празните от години новоизградени кооперации, се рушат покривите, общите части, мазетата са наводнени или мухлясали. Празните инвестиционни имоти се нуждаят от переодична подръжка, а няма хора вътре или ако има са 10-20% и немогат да се справят. След 3-5 години, тия имоти ще са най-големия факин шет на пазара. При демогравски срив, кой ще ги купува, кой ще ги обслужва. За инвестиция? То да не е камък, трябват пари за обслужване, ако имаш 20 броя, колко пари годишно? Приключиха имот