Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са

Вече не правят апартаменти със самостоятелна кухня
7 мар 2023 07:00, Елка Василева
130
Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са
Снимка: архив, БГНЕС

Нарастват цените както на жилищата ново строителство, така и на старите панелки. Въпреки всички обстоятелства, които влияят на нашата и световната икономика, пазарът на имоти остава привлекателен и хората предпочитат да инвестират в къщи и апартаменти. Банките продължават да предлагат добри лихви и интересът към новото строителство е голям, пише „Труд“.

Още по темата
Цените на старото и новото строителство са много близки. Причината за това е, че и двата типа апартаменти имат своите предимства, казват брокери на имоти. Панелните сгради са с по-тънки външни и вътрешни стени и площите на помещенията отвътре са по-просторни. След 1989 г. в площообразуването се включват и балконите, а след отварянето на свободния частен пазар и появата на частните инвеститори в ценообразуването на крайния продукт се включва и процентът от общите части на сградата, които се полагат към жилището.

Част от плюсовете на новото строителство е използването на качествени материали, както и това че общите части, а често и пространството около блока, са по-хубави. Ако човек купи апартамент в стара сграда, дори да направи ремонт на дома, няма да промени ситуацията във входа и района около блока. Освен това при новото строителство не се налага да се прави основен ремонт на банята и да се сменят тръби, новият собственик не трябва да очаква скоро да има допълнителни разходи като например за ремонт на покрива или на асансьора, което при старото строителство често се случва. А заради поскъпването на строителните материали цените както на санирането, така и на вътрешните довършителни дейности се повишават.

В някои райони на големите градове в страната обаче преобладава панелното строителство и когато някой иска да купи недвижим имот в този район няма кой знае колко голям избор между ново и старо строителство.

Характерно при новото строителство е, че понятието “самостоятелна кухня” изчезна отдавна, казват брокери. От една страна това е резултат от западната мода, а от друга страна самият размер на кухните започна да става все по-малък и по-малък. Ако човек иска да има отделна кухня, трябва да се ориентира към старото строителство. Но ако предпочита кухнята и всекидневната да са в една стая, трябва да избере новото строителство.

В София в момента най-атрактивни са южните и източните райони, тъй като там има концентрирано доста ново строителство, а районите, които се намират по линията на метрото, също представляват интерес за купувачите.

Когато купуват жилище за семейството си, хората предпочитат по-големи апартаменти. Причината за това е че по време на пандемията и възможността за работа от вкъщи хората разбраха, че е добре да има отделно помещение за всеки член от семейството. Според брокери с нарастването на доходите на хората и с повишаването на жизнения стандарт ще поскъпват и недвижимите имоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обясняват ви че цените на имоти са спекула, че цените в магазините са спекула, че цената на бензина е спекула, вие сте най-бедното народче на света обаче всичко ви е най-скъпо, слушайте още платените статии на мутрите и йм купувайте бокл-луците под всякаква форма, далече ще стигнете.
45
2
 
6
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Нека започнем с това- в коя банка си премиум клиент? Изобщо такъв ли си? Очеизвадно не. Не само, че има 1.9% лихва, а има и по-ниски. 2 от ипотеките ми са на 1.9% за целия период на ипотеката (15 години), а последната ми е на 1.6% за първите 10 години.
44
3
 
12
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Не лъжи, приятел, в България няма фиксирана 1.9 лихва за 15 години.Много американски ютуб клипчета гледаш.
43
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредна статия, жалък опит на брокерлята да опитат да обяснят защо да купуваме по 2000 ойро квадрата в мутренския и нерационален пазар на недвижимо имущество в губернията на бойко. Мне мерси.
42
26
 
9
 
! Отговори
до 48 преди 1 година
Елементарно е да се провери с 2 клика Агенция по вписванията дали има сделки или не. Няма какво да си чешем езиците. Сделки има и то много. В момента заможните програмисти бягаме от града и живеем в палати около него. Имаме средно по 4-5 апартамента и ние движим пазара.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА КЪЩЕНЦЕТО СИ КУПЕТЕ ГЕНЕРАТОР 220 ВОЛТА ЩОТО ЕЛЕКТРИКАТА Е НА 110 ВОЛТА...
40
2
 
21
 
! Отговори
Джаред преди 1 година
Ще има огромен взрив, ама още не го осъзнават.Моят кредит от 1 март вече е на 4,62. 2020 започнах на 1.6.Моята вноска е малка(250лв) и мога да си го позволя, не ми се мисли тези със стотиците хиляди евро и 30 годишните ипотеки.Но пък като се давиш - винаги си сам.
39
28
 
6
 
! Отговори
до 49 преди 1 година
Сега да обясним нещо. Първо- имоти не купуват разни голтаци с по 3-4-5к заплати, а домакинства минимум с 10-15к месечен доход. Не е много за София, но е ококоло средното (ако махнем сивия сектор). Имам 3 ипотеки (и сума наследствени имоти). Мога да ги погася на секундата- ликвидност имам. За чий ми е да го правя при 1.9% ФИКСИРАНА за първите 15 години лихва, при условие че инвестицията в първия фонд с нисък риск ми носи 5% годишно?! Вече, ако с 4-5-6к снешна заплата си взел 200к евро, горко ти.
38
2
 
34
 
! Отговори
Българин007 преди 1 година
На мои приятели два апартамента вече стоят 3 месеца на обяви(София). 3 пъти намалят цената, а до сделка все не се стига.Тази статия е просто нищо общо с реалността.
37
7
 
30
 
! Отговори
До Елка Василева преди 1 година
Я кажете колко пари ви дадоха да пуснете тази смешна статия.. Защо не кажете, че последните 3 месеца няма никакви сделки на имоти и балона се спука и се очаква спад с 40-50% в следващите 3-4 години. .ами лъжете хората.. Смешна работа.. ще си останете винаги в това смешно днес.бг
36
8
 
8
 
! Отговори
Св преди 1 година
Поживях си в панелки цял живот, от 10на години съм в ново. Може и да съм късметлия с новото, но няма миризми, нямам проблеми със съседи, селяния до шия, наводнения (постоянни). В новото - чистичко приятно в общите части. Докато пиша и ми намирисва още от панелката, няма такава смрад, какво като е отделно кухнята? То от отдушника на банята там не миришеше на рози. За кухните -вие тор ли готвите ? Ако не си почиствате фурните и пуши мазнината, пържите сланина и риба и не се чисти - ами ще мирише.
35
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ лихвите по ипотеките гонят 8 %. Това рано или късно ще дойде и у нас. После да не ми търсите Валя Ахчиева да й се оплаквате от лошите банки. Който му е слаб акъла и купува на тези цени, следващите 30 години ще му трябва много яка гърбина.
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кухните при новото строителство са предвидени като бутафория- една стена от 3 метра,на която трябва да подредиш хладилник,мивка,фурна и микровълнова и отделно котлони. Работен плот за да готвиш не остава,освен да разположиш продукти и съдове на масата за хранене.А и да се хванеш да готвиш както са написали в коментари отдолу,миризмата няма проветряване. Харесвам отворените пространства,но в БГ отворено пространство е горе-дору 15-20 кв. м ,в които събираш кухня,трапезария и хол
33
3
 
5
 
! Отговори
Явно преди 1 година
вече има застой в продажбите, то такова увъртане абе строителство има, заеми има ама не купувайте старо, а ново...Аз предлагам да се строи покрай магистрала Тракия че по нея е най бърз достъп до София, и един ден Пловдив и Асеновград ще станат квартали на София
32
0
 
31
 
! Отговори
Здравко преди 1 година
Пшеницата от 700лв/ тон , вече е 450 лв , ! Защо не пада хляба? Защо медиите мълчат ? Защо ни грабят ? Страхотно е всичко !
31
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старото строителство не е само панел, старите тухлени апартаменти са доста добри (строени 75-89 година). И кой изобщо иска кухнята да не е отделно? Пълен абсурд. А цените са си смешни, всичките ми приятели и аз включително, взимаме що-годе прилични заплати и нито един от нас няма намерение да се набутва с тия измислени цени. Да си ги продават колкото време искат.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накратко, положението явно е много тъжно :)
29
2
 
4
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Кажи ми как сградата ти става като къща от карти, като къртиш за смяна на дограма, смяна на плочки, смяна на електрическа инсталация, смяна на водопровод? Ти явно нещо друго разбираш под ремонт на старо или ново жилище.
28
2
 
13
 
! Отговори
От опит преди 1 година
До 35. Това пък откъде го измисли?! Къртиш старите плочки от банята и слагаш нови. Какво ще падне? Махаш старата дограма и слагаш нова. Какво ще падне? Аз купик старо жилище с отвратителна кухня облицована до тавана с бели плочки от най-старите. Изкъртих ги, но не и стените. Купих и ново жилище, в което си бяха оставили ръцете за всичко. Като сменяш лошо направен водопровод къртиш и го правиш наново - какво да падне? Дограмата беше ужас, ел, инсталацията също.
27
1
 
23
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Растат и заплатите с невероятен ръст ...! Има голяма раждаемост и българите се множим като мухи ...! Пълна пародия е всичко ...