Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са

Вече не правят апартаменти със самостоятелна кухня
7 мар 2023 07:00, Елка Василева
130
Растат цените и на старото, и на новото строителство, почти еднакви са
Снимка: архив, БГНЕС

Нарастват цените както на жилищата ново строителство, така и на старите панелки. Въпреки всички обстоятелства, които влияят на нашата и световната икономика, пазарът на имоти остава привлекателен и хората предпочитат да инвестират в къщи и апартаменти. Банките продължават да предлагат добри лихви и интересът към новото строителство е голям, пише „Труд“.

Още по темата
Цените на старото и новото строителство са много близки. Причината за това е, че и двата типа апартаменти имат своите предимства, казват брокери на имоти. Панелните сгради са с по-тънки външни и вътрешни стени и площите на помещенията отвътре са по-просторни. След 1989 г. в площообразуването се включват и балконите, а след отварянето на свободния частен пазар и появата на частните инвеститори в ценообразуването на крайния продукт се включва и процентът от общите части на сградата, които се полагат към жилището.

Част от плюсовете на новото строителство е използването на качествени материали, както и това че общите части, а често и пространството около блока, са по-хубави. Ако човек купи апартамент в стара сграда, дори да направи ремонт на дома, няма да промени ситуацията във входа и района около блока. Освен това при новото строителство не се налага да се прави основен ремонт на банята и да се сменят тръби, новият собственик не трябва да очаква скоро да има допълнителни разходи като например за ремонт на покрива или на асансьора, което при старото строителство често се случва. А заради поскъпването на строителните материали цените както на санирането, така и на вътрешните довършителни дейности се повишават.

В някои райони на големите градове в страната обаче преобладава панелното строителство и когато някой иска да купи недвижим имот в този район няма кой знае колко голям избор между ново и старо строителство.

Характерно при новото строителство е, че понятието “самостоятелна кухня” изчезна отдавна, казват брокери. От една страна това е резултат от западната мода, а от друга страна самият размер на кухните започна да става все по-малък и по-малък. Ако човек иска да има отделна кухня, трябва да се ориентира към старото строителство. Но ако предпочита кухнята и всекидневната да са в една стая, трябва да избере новото строителство.

В София в момента най-атрактивни са южните и източните райони, тъй като там има концентрирано доста ново строителство, а районите, които се намират по линията на метрото, също представляват интерес за купувачите.

Когато купуват жилище за семейството си, хората предпочитат по-големи апартаменти. Причината за това е че по време на пандемията и възможността за работа от вкъщи хората разбраха, че е добре да има отделно помещение за всеки член от семейството. Според брокери с нарастването на доходите на хората и с повишаването на жизнения стандарт ще поскъпват и недвижимите имоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купих си апартамент в Саарбрюкен за 1000 евро на квадрат. Напълно завършен ново строителство хол две стаи кухня баня и две тоалетни. Такъв апартамент в бг има само в старото строителство панелите. Новото строителство в БГ е пълен кюмезарник.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен-Гроздето е кисело. И ти смяташ това състояние на пазара за нормално ???
84
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гроздето е кисело и *** плачат искат със средната си заплата да купуват по 2 квадрата. Ами не става, да не си мислите , че в Париж заплатите са по 10 хиляди евро.В Париж нетната заплата е около 3500 евро, а квадрата е 8-10 хиляди евро. Навсякъде се теглят заеми за да се купуват жилища. В Швейцария примерно има заеми и над 50 години , които се наследяват от наследници, нищо , че заплатите са им по 5 хиляди франка.
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кухня във всекидневната и целата у мазнотии от манжите. Без пари да ми дават не искам ново строителство. Маломерно със съмнително качество на замазка и шпакловка. Не мерси.
82
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ицо . . .Ицо , зотова си има средни цени на квадратен метър и те в София са 1600 евро, а в Берлин са 4000 евро, във Франкфурт са 10 хиляди евро за квадрат.Защо не погледнете какви са цените в Скопие, ами и там са над 1000 евро квадрата и в Тирана са по 1500 евро квадрата, колко искате да струват в София по 300 евро.
81
2
 
17
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Цена на квадрат в център София - 5000евро. Цена на квадрат в не център в Хамбург, но в хубав квартал близо до центъра - 7000 евро. Не голяма разлика реално. Единия от двата града го наричат - града на милионерите. С най-много милионери на глава от населението в европа. Познайте кой е. Ами не е София. Тук може да е града на кредитните роби, продали и последната бащиния.
80
2
 
8
 
! Отговори
до 89 преди 1 година
В другите държави цените летят надолу, в българското ценообразуване е различно от там и няма нищо с тяхното , имаме друг манталитет които е задължително трябва да имаме собствен имот, а не заслужава ли си да имаме собствен имот.Така че в България този които успее да покрие по някакъв начин цената си купува имот независимо от цената,докато на запад имат друг манталитет.Пример най богатия човек Илон Мъск, разпродава всички лични имоти,така че по нашите стандарти той е бездомен.Но на него не му пук
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа , и музиката на борда на Титаник е свирила до последно ...
78
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква столица е София на фона на други столици в света,а дори и само в Европа. Да видим какви доходи имат българите спрямо доходите на редица други държави. И как това съпоставя цена на жилища и доходи. Направо трагикомично е,че цени на жилища в София гонят цените на жилища в световни столици,предвид факта,че нито добра инфраструктура има,нито хората имат доходи за да си ги позволят. За качеството на строителство и материали-изобщо да не повдигаме тема. Спекула! София-Париж на Балканите! Смях!
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 80 И в Щатите, но вече и тук са не са толкова непопулярни и сглобяемите и преместваемите къщи. Другото което е при земетресение са по-безопасни.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чужденец 84 - Това ти показва, колко всъщност са жилищата. Сефте виждам ситуация, в която наемът, да е много по-нисък от земът. Преди през 2004-а, наемът за апартамента ни беше 170 лева. Заемът беше 140. Сега - Наемът за апртамента е 700 лева, а заем, каот провех последно, ще ми е 1200. Молим?
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Абе, шушляци... - Това със заемите е бло добра схема, когато зама е бил 5-10% от дохода ти. И говорим за един човек. Ако сте двама (или повече ... едно време са помагали и децата, каот започнат рабта, както и възрастни, за котио си се грижел), си е било нищо, направо. Ама после някой решава, че трябва да се направи така, че всичко да е УЖАСНО скъпо.
74
1
 
16
 
! Отговори
Чужденец преди 1 година
В София е неизгодно да се купува жилище. Качествените сгради в центъра се предлагат по за 4к евро чиста квадратура. Тристайно излиза 300К, като се добави и заем, данъци и подръжка стават 500к за 25 години = 1.66к месечно. Същото може да се наеме за 500евра. Защо да купуваш като си провинциалист?
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така падат продажбите и то с двуцифрени размери, ама някак си цените продължават да са нагоре?
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Търново вече да има място цвъкат сгради. От къде са тия хора? Идват, купуват, живеят на кредит. Жените половината не работят плюс ъова.
71
0
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Нещо подобни статии зачестиха.Свършиха шараните,които кълват на високи цени.Ще изпускаме балона,както вече се случва в някои европейски държави.
70
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 1 година
До Анонимен 75 Искаш да кажеш нещо като в щатите , нали ?
69
2
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До 58 Ей Сидни, пак ли ти бе ?Австралия е най гадното място за живеене. Почти няма пътища. Още се движат по земни такива. Пълно е с крокодили .В момента жега над 40 градуса.Някога английските престъпници са ги заселвали там на каторга , а ти си отишъл доброволно.За заплатата ти не знаем.Да не си станал кмет на Сидни ?
68
0
 
26
 
! Отговори
До Абе, шушляци... преди 1 година
Точно 2013 купих апартамент с гараж на над 50% по-ниска цена. Между другото, точно тогава имаше доста самоубийства от кредитни милионери. Много разделени семейства, много разпищени деца, много хора изчезнаха в чужбина с огромен кредитен дълг, който връщат и до днес. Има и такива с огромни запори и немогат да се приберат защото са за затвор! Така че драги брокер малоуумеен, 30г ненормално висок заем е водиничен камък и разрушител на цял живот. Само малоуумен компексар може да се набута така!!!
67
0
 
0
 
! Отговори
M преди 1 година
До АнонименАха :)