Диана Русинова: Трайно е усещането, че при строежа на пътища се пести

Никой в България не се трогва, че нещо не е проектирано правилно, допълни експертът
Обновена: 8 мар 2023 09:56 | 8 мар 2023 09:56, Красимир Ангелов
82

Проблемите с качеството на пътното строителство у нас отново са сред основните теми в обществото. Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен сектор е в начина на възлагане и контрол на строителството на пътищата, изрази мнение регионалният министър Иван Шишков. Съгласни ли са с това твърдение пътните експерти?

"Няма как да не се съглася с тези твърдения като виждаме, че участъци, построени преди 5-6 г., са в лошо състояние. Проблемът не е само в проектирането, но и в контрола", заяви експертът от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя е категорична, че трайно остава усещането, че при строежа на пътища се пести и има неадекватно поддържане.

"Всичко се случва, защото може. Никой в България не се трогва, че нещо не е проектирано правилно, че се краде. Само Европейската прокуратура реагира. В България единственият критерий през последните години стана този за най-ниска цена. Другият - оценка на техническото предложение, също е хлъзгав", добави Русинова.

Още през миналата година са дефинирани 5 основни проблема, свързани с некачествените пътища в страната, обобщи председателят на УС на Научно-технически съюз по транспорта инж. Ясен Ишев.

"Нашите пътища се амортизират толкова бързо, защото имаме остаряла нормативна база, която изчислява пътните конструкции. Тя е от 1987 г, с последна редакция от 2003 г. Второто е товарите, които изчисляваме, те са с около 40% по-високи. Автомагистралите се изчисляват за 11,5 тона на ос, в момента минават над 15 тона на ос. Нашите пътища не се строят качествено и при спазване на технологията, има занижен контрол и няма адекватно поддържане", заяви инж. Ишев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът е категоричен, че е нужна законодателна промяна. Също и, че критерият "най-ниска цена" не е най-добрият. Препоръча да се проверяват търговете и кой ги печели.

"Виждаме, че едни и същи изпълнители са на големите инфраструктурни обекти и качеството не е добро. Надзорът няма ангажимент да ходи и да проверява как са вземани пробите. Ако това се въведе, дано в тази посока да се подобри качеството", коментира инж. Ишев.

Диана Русинова съобщи, че са направени щателни проверки на пуснатия за движение тунел при столични квартал "Люлин".

"6 проби са взети от тунела, всяка една шахта сме я измерили, нито една не тропа. Денивелацията е до 2 см, шахтите са изградени с много старание, надзорът там, ако сега го повикате, ще каже какво е правено в това съоръжение. Огледахме и за течове, имаше и такива спекулации, огледахме осветлението със специален уред, светлоотразителност на маркировка и знаци. Надзорът там си е свършил работата", заключи Русинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
2
 
! Отговори
Преди година преди 1 година
докато чагъртаха директор след директор в АПИ цяло лято тирове вървяха по магистралите в адския пек. Не стига, че това доведе до рекорден брой на ПТП, но и асфалта стана на коловози. Какво е виновен проектанта, питам, че Радев с размахване на юмруци доведе държавата до пълна анархия и безстопанственост? Къде сте видели по света тировете да вървят по магистрали в горещините?
21
1
 
11
 
! Отговори
Завалийка преди 1 година
Много е дипломатична и казва "пести се" от строежа на пътища!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една партия 12 год беше на власт щото уж строеше магистрали и инфраструктура, то било най-обикновено мутренско грабене.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога на пладнешките нагли обири им се казва "пестене"?
18
0
 
13
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 година
Пестяло се... Боже... То всичко живо крало, крало, пък после с остатъците от неоткраднатото решили да построят нещо, колко да не е без хич.
17
1
 
10
 
! Отговори
Пак за герб преди 1 година
И накрая ще падне някой мост, а не "само" осветлението в тунела и няма да убие 1 жена, а ще убие много повече! Това е мутренския модел на герб - кради и режи лентички. Трябваше малко по-малко да крадат че белкем 12г да изкарат магистралите им, а не на 2рата затваряне, дупки и ремонти.
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете с тези предизборни глупости за корупцията. Откак киро, корнелия и кокорчо са на власт корупцията в бг е нулева хахахаххахаххаххахахха
15
0
 
9
 
! Отговори
Помним преди 1 година
Ами пести се я, не се пърнят лесно чекмеджета с пачки евраци и кюлчета злато!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нещо да спре да ръси мозък и да направи проверка и репортаж на Тракия по отсечката Ихтиман - Траянова врата посока Пловдив, дясното платно е цялото в дупки и пукнатини от 5-15 см., много е лесно да си платен и поръчков;)
13
0
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До тролл.бг При това масово крадене и трупане в чекмеджета е редно да не се плащат и винетки!
12
0
 
10
 
! Отговори
............ преди 1 година
Понеже скоро ходих до Румъния, та да ви споделя. За разлика от нас там кражбата и "пестенето" е доста по-,малко и видимо пътищата и цялата инфраструктура на румънците им е доста по-напред от нас. Със съжаление мога да отбележа, че както преди 10-15 години, изглеждаха като бунище, сега са ни изпреварили с години. Но там корупцията я осакатиха доста качествено, не че нямат, но нивото е със пъти по-ниско от тази в България. Магистрала "Хемус" не съм я виждал в по-окаяно състояние!!!
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трайно е усещането че лъжливите и крадливи комунисти от БСП, ПП и ДБ нищо не построиха а окрадаха заделените милиони за довършването на хемус!
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не се пести. Пътищата ни хич не са евтини. Просто се краде повече, отколкото е допустимо. Много повече. Извънредно повече. И така вече извънредно дълго време. И нещата се натрупват и в един момент всичко ще рухне. Няма нищо вечно. И краденето може да е само до време.
9
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тази гербаджийка е приятелка с Гешев. Те наричат кражбите пестене, просто защото си мислят, че Бойко Борисов е вечен. А пък, той си умря като почетния им на ДПС и приятеля си от БКП Тодор Живков. Нищо, че го паказват като панарджийска мечка в предизборните кампании на партията му Герб.
8
1
 
5
 
! Отговори
тролл.бг преди 1 година
Я да си купувате винетки и да не мрънкате, защото глобата е 50 лева, на ден.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таз е на хранилката и бае бае бае Е като бае защо един път не каза защо се дават книжки на хора които не знаят знаци не могат да карата ?
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Холандия до България само у нас няма цяла магистрала, онзи ден си дойдохме, а това, което се зове така, е пълна дупка. За цените на стоки, особено хранителни, да не повдигам дума! Хайдуците тук си имат държава. Само дето народ нещо не остана. И с право.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това "усещане" явно бъзикат Кирето за незаконния арест само на "усещане" :)))
4
2
 
4
 
! Отговори
Защо мълчите преди 1 година
В град Бобов дол се изтезават Българи Софиянци по най брутален начин от полицаи и мутри роми , защо мълчите!?
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не си екстрасенс, че имаш усещания ?