Енергийният министър: Възможно е да има нестабилност на енергийния пазар

Ще търсим буфери
30 авг 2023 20:52, Стела Стоянова
20
Енергийният министър: Възможно е да има нестабилност на енергийния пазар
Снимка БГНЕС

"Трябва да сме предпазливи с оглед на това, което предстои - зимата. Това, че ние живеем в малко по-хубав климат, не означава, че малко по-северно от нас не се води война. Напълно е възможно отново да имаме нестабилности на електроенергийния пазар, но и на пазара на природен газ. Трябва да сме предпазливи в това отношение и докъдето можем да си създадем буфери, определени резерви, за да можем да посрещнем едни или други негативни тенденции".

Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Румен Радев, пише "24 часа".

Запитан за предоговарянето на договора с "Боташ", Радев каза: "Препоръките, които правим, са предоговарянето да се води между "Боташ" и "Булгаргаз", а не между Турция и България. Не знам защо свикнахме в годините, че министрите трябва да предоговарят нещо. Естествено най-накрая има и политическа отговорност, ако се случи по някакъв начин да не се подсигурят количества или пък подсигурените да са на неразумна цена. Но експертите трябва да водят тези разговори".

"Не съм видял до момента каквито и да е основания да не се осигурят количества, както на тръбен, така и на втечнен газ. Придържаме се, и това е правилно, след като в ЕС сме взели решения да не вземаме газ от страни, които са под рестрикции, като това не е само Русия, но и Иран", каза министърът.

Няма да има реално изменение в сметката на потребителите, когато се стигне до либерализация на пазара, увери той. Радев напомни, че сме се забавили с тези промени и страната на практика е в санкционна процедура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Тихомир преди 8 месеца
"Няма да има реално изменение в сметката на потребителите, когато се стигне до либерализация на пазара, увери той." - Абе тоя да не е бил при извънземните през последните 24 месеца и да не е могъл да следи цената на битовата газ??? Нещо им хлопа на втория етаж, на тия министри. То бива, бива лъжи, ама чак толкова не бива. ОтопляХ се на газ и знам как "нямаше реално изменение в сметката ми", мдааааа ако три пъти по-голяма сметка не е изменение, значи тоя говори истината.
12
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
В България винаги преди Великден яйцата поскъпват, преди 8 март цветята, преди отпуските горивото, преди отоплителния сезон тока, газта и дървата. Всички вдигат цената когато се вдига потреблението, може по малко да се купува заради цените, но важното е, че търговеца е направил "удара на живота си" може половината стока от склада да е за брак защото потреблението се е свило, но важното е, че с единичната продажба е на "далавера". Пазарна икономика по комунистически.
11
1
 
3
 
! Отговори
Ученика преди 8 месеца
Внимавай къде стъпваш...
10
0
 
8
 
! Отговори
Еххх преди 8 месеца
Важное да давате на Окрайна и кваварите всичко .По мръсно продажни политици не е имало ,Посолството е доволно щом на народа му е гадно.
9
0
 
8
 
! Отговори
Споко преди 8 месеца
Като паднат две три глави всичко ще се оправи
8
6
 
3
 
! Отговори
ОБРАТНОТО НА УМНИ преди 8 месеца
А знаете ли чии източни енергийни интереси унищожиха ПАВЕЦ - ЧАИРА ? ЗАЩО БЕ КРАТУНИ ЯДРЕНИ ? Знаете ли какво е ядрен *** и как се складира , колко ни струва , знаете ли въобще ядрената енергетика до какво води с нейния К.П.Д. - 7% ?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще има разбира се. Като пуснете прекупвачи да ни дерат кожата и бунтове ще има!
6
0
 
10
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
А защо - нестабилнос ,кой е виновен ? Само ако дигнете тока ще паднете !
5
1
 
13
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
Ресурса на двата ни Атомни Реактора на АЕЦ Козлодуй е изчерпан !!!! Двата Нови Реактора, които бяхме поръчали, бяха от нов тип с ресурс от Шейсет Години!!!!! Децата ни и Внуците ни щяха да имат гарантиран енергиен източник на евтино Електричество! Уви... До десетина години Бг ще се превърне в "Ц.ърна д.упка" в прекия смисъл на думата!!!!!!!
4
1
 
21
 
! Отговори
BGexit преди 8 месеца
ЕС санкционира България заради забавянето на либерализирането на енергийния пазар. ЕС иска да мине българските граждание с 200, както ги мина със затварянето на двата блока на АЕЦ Козлодуй.
3
11
 
8
 
! Отговори
Pen преди 8 месеца
И тоя е руски пропагандатор! Кирчо каза ,че ще има и ще е 3 пъти по-евтина газта! :))
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви *** избират за министри, плямпала които не могат да мислят една стъпка напред, нека сега да си прочете какво е казал и как това се интепретира от средностатистическия българин, ОСТАВКА НЕМОЖАЧИ ВНУЦИ НА ДС!
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Веднъж кажете, че сте решили да не купувате газ от Русия, а друг път - че тя не ви дава. Каква е истината?