Винаги ще има утре/Tomorrow Never Comes

Там, където няма високи критерии, и пъдарят става за цар, а телохранителят, по презумпция – за кмет
30 окт 2007 17:00,
31
Винаги ще има утре/Tomorrow Never Comes
Снимка: Булфото

Цветелина Христова, аспирант по История на българския език в СУ

Едно време, в Дивия Запад по баровете пишелo „Не стреляйте по пианиста”. Какво да се прави – не са били много виртуозите, които биха концертирали сред прашните и загорели каубои. Нито пиещите в местния бар са имали естетическата нужда, нито концертните майстори – желанието да разнообразяват шумовете от отпочиващи фермери и авантюристи. Слава Богу, хората са били толерантни към дилетантите. В това отношение ние, българите, сме също така напредничави и добронамерени към онези онеправдани, лишени от познания и способност да вършат добре това, с което са се захванали.

Ето, например, през последния месец се включихме дейно в програмата за преквалифициране на човешки ресурси и виждаме как хора с т.нар. свободни професии: бодигардове, артисти, водещи на модни предавания и майстори на бойни изкуства, проявиха похвална активност и си намериха ново поприще: кампанията за местни избори. Но не само техният ентусиазъм заслужава аплаузи, а и добрият обществен прием, на който се радва инициативността им.

Все още не мога да си обясня откъде се появяват новите лица в политическия живот и как именно дилетантите и формациите с платформа, която е всичко друго, но не и политическа, печелят най-широка обществена симпатия. Ако се върна към пианистите в Дивия Див Запад, май излиза, че там, където няма високи критерии, и пъдарят става за цар, а телохранителят, по презумпция – за кмет.

Да, демокрацията крие риск от неустановена и неадекватна политическа обстановка и това си е в реда на нещата, щом заниманията с политика не изискват образователен ценз и опит, нито ограничават в методите на агитация. Ние искаме демокрация и сме готови да понесем негативите (ако използвам политическия жаргон). Искаме, обаче, и гражданско общество, а то не е самозараждащо се из недрата на народната душа. Гражданско общество се гради и то на всички равнища. Ако вчера са се появили личности като г-н Сакскобургготски, които са спечелили популярност чрез емоционално, а не рационално внушение и ако днес подобно политическо поведение, което гради комиксови образи на герои, се превръща в модел, който продуцира манифактурни единици, какво ще бъде утре? Можем ли да очакваме отговорно и активно гражданско общество, ако то е закърмено с послания за интелектуално затруднени?

Отговорността за формирането на гражданско общество в България лежи върху всички, които пряко или косвено са въвлечени в политическия живот. Тя се изразява в почтено отношение към избирателите от страна на партиите, които не би трябвало да си позволяват да предлагат определена личност без стабилна и разпознаваема политическа платформа зад нея, като разчитат единствено на атрактивността на своя кандидат и на псевдо-послания, лишени от смисъл, като „Да върнем България на българите” или „Ние сме обикновени хора”. Тези послания са безсмислени, защото са прекалено общи и неясни или се подразбират от само себе си.

Отговорността лежи, обаче, и върху тези, които играят ролята на медиатори в общуването между политиците и избирателите. Тяхна задача би трябвало да бъде разчитането на позициите и изказванията на политическите личности, които често са трудни за осмисляне, било поради прекалената употреба на шаблонни професионализми, зад които често не се крие кой знае какъв смисъл, било поради не достатъчно добри ораторски и езикови умения.

В това отношение една част от медиите са напълно абдикирали от своята позиция на коректив. "Коментарите" се състоят в дословно цитиране на изказвания, без по-нататъшна критическа оценка. Представянето на политическите участници следва вече установения от тях самите образ и, в крайна сметка, се затвърждава ореолът им на медийни герои, какъвто е случаят с настоящия кмет на София, г-н Борисов.

Показателни са т.нар. предизборни диспути в „Шоуто на Слави”, където сравняваният (пак в тази медия) със "супермен" господин имаше удоволствието да проведе дружески разговор с водещите, който рязко контрастираше с отношението към останалите отзовали се кандидати. Разбира се, забавно предаване не може да предложи политически диалог на нужното ниво. Въпреки това е учудващо как това шоу присвоява функции, които съвсем не са му присъщи и настойчиво се опитва да модулира обществено мнение, очевидно, без необходимата компетентност. И отново обира плодовете на присъщата ни снизходителност към дилетантите, които небрежно и с финес (макар и спорен) навлизат в сериозните и твърде сложни сфери от обществения живот като противостоят на неговата комплексност със своята печеливша стратегия за подмяна на дискурса.

Притеснително е не съществуването на подобни медийни формати, а активността на тяхното влияние върху формирането на общественото мнение, което отразява вълненията, манипулирани от самите политически фигури (а често ги и съпреживява) и така превръща гражданското общество в България във все по-далечен мираж, който се стопява със скоростта, с която националните паркове и резервати губят от територията си.

Лошото е, че огледалото често избирателно украсява събитията в положителни и негативни отсенки по твърде неясни критерии и създава образ, в който платформи, които категорично отказват да бъдат разпознати като политически, се поощряват поради своя популизъм. Това е от малкото опити за превод на събития и послания. Ако приемем, че стремежът е да се представят ситуациите по начин, по-лесен за възприемане от аудиторията, такава интерпретация е обезпокоителна. Тя говори за общество, което асимилира единствено бурлескни поведенчески модели, които съзнателно остават на твърде примитивно ниво на изразяване и не формулират позиция, различна от апатичния, но агресивен стремеж бъде отстранена политичността от политическия ни живот.

Ако пък приемем, че медиите се отговорни за формиране и информиране на гражданското съзнание, то този подход поставя въпроса: доколко има право една медия да се нарича обществена, ако не поема обществена отговорност?

Засега, преводът е грешен. И ако дилетантите-пианисти се радват на снизходителна протекция, то некомпетентните преводачи не се толерират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Браво Цветелинче, добре си го казала. Е, името ти е осквернено. Една друга Цветелениа е ичевидна зоофилка. Но ти си огън-момиче.
29
0
 
0
 
! Отговори
barbol преди 16 години
k'vo? Има ли тая някакво мнение?
28
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 16 години
Аспирантката да се насочи към в-к Култура. Тук се пише кратко, ясно и с хумор. Аман от псевдоинтелектуално писане!Аспирантурата за мозъка е като аспирина за стомаха. Прави го КИСЕЛ.
27
0
 
0
 
! Отговори
Sta преди 16 години
Една от причините за деградацията на обществото можем да видим и в самата статия - принципът "всички са ***". Защо вместо да си губи времето да ни обяснява, че няма критични коментари просто не написа един, но такъв с ясни позиции и обосновки, а не с подмятания и риторични въпроси?
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Като цяло идеята на авторката е представянето на регреса в обществото. Няма лошо, още повече, че това е факт. За съжаление, личното ми мнение е, че тази идея е доста скрита сред демагогски брътвежи анти - Бойко и анти - Слави. Ако авторката смята, че следва да ги критикува, тогава ок, но по - скоро в рубриката "Ако щете - вярвайте". Но имайки предвид, че същата е аспирант по история на БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, а не по политология например, изказът и идеята и остават неубедителни /според мен/. Защото не е намерила място, например, за предизборните кампании, водени на чужд език в някои общини, за липсата на ясни политически платформи за голяма част от кандидат - кметовете /включително и в София, защото според мен твърдението на една дама, че основната и цел е да боядиса легналите полицаи е явно смехотворно/, или за замяната на политическите платформи с чисто икономически такива - кметските избори по черноморието са явен пример в този аспект. Така че статията, според мен, е приемлива, ако не претендира ниво на познания по политология и може да бъде формулирана с общия принцип "Една жена каза..."
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
КАКВО ДА СЕ ОЧАКВА ОТ ДЪРЖАВА, В КОЯТО ЛЮБИМЦИТЕ НА НАРОДА СА АЗИС И СЛАВИ ТРИФОНОВ, АМИ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ТОВА И МУТРАТА Б.Б. ДА БЪДЕ ИЗТИКАНА ДО ПРЕМИЕРСКИЯ СТОЛ
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
какво плювате, ебалници нещастни - Бойковисти, Трифоновисти - момичето ви казва истината, ама няма кой да я чуе, защото вие освен слепи, май сте и глухи
23
0
 
0
 
! Отговори
Висшист преди 16 години
Браво, Цвети - не им обръщай внимание, СТРАХОТНА СИ !!! - Продължавай в същия дух !!!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
според мен БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ вече не е ВИСШЕ, а е ВИСШО - напълни се с простакеси, като гореупоменатата госпожичка, които стигат до дипломите си, правейки *** на сенилните си преподаватели, а след това объркват допълнително и без това достатъчно объркания ни народ
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
za kakvo govorite...ne znaete li 4e jurnalistite sa nai niz6ata prosloika na ob6testvoto....? kakvo drugo da se o4akva,...
20
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 16 години
"Tomorrow never DIES" е това което сте искали да напишете. Това "Tomorrow never COMES" в превод е "Утрешния ден никога няма да дойде"...
19
0
 
0
 
! Отговори
българка преди 16 години
"Цветелина Христова, аспирант по История на българския език в СУ"Многоуважаема госпоЙце, това което ни представяте със сигурност е поредното доказателсво за падащото, западащото, катастрофалното ниво на българското "више" и "още по-више", образование де, таковата... То с това перо не би триабвало и в жълто вестниче да Ви подслонят. Това което сте вложила като труд и време...,резултата... ми то не е жълто, има един друг нюанс, няма да го кажа, не е възпитано... Аз имам два въпроса към "авторката":1. Би ли могла да направи резюме на писанието си?2.Тя харесва ли си го?3.С тези си "умения" как ли ще дири корените на Българския език?Аз предлагам с копане.4.Защо толкова злоба, когато се появи някаква надежда за изтерзания български народ?5.В кое министерство или българско посолство се стяга да "работи"? Съвсем по специалноста ще бъде... И един съвет: Хайде от ляво та.. "у лево". Със здраве...
18
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
авторката критикува медиите а всъщност тя самата говори толкова неразбираемо че титлата която има е позор за институцията която представлява.проблемът на такива сноби като нея са комплекси от детството й които продължават да бушуват в задръстеното и съзнание и да я карат да си мисли че вселената се върти около девствената й ...
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
xaxaxaxa mnogo si prav! :D
16
0
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 16 години
Уважаема г-це Христова,аз нямам претенциите да имам някаква титла, нито пък амбициите за това(поне на този етап от живота ми). Като цяло сте се опитали да направите един нестандартен анализ(което до някаква степен Ви се е получило), който за съжалание е видимо прекалено пристрастен към лявата ос на политическата ни система. По света хората учат за да станат политици, но нашата реалност е такава, че наистина има нужда част от артистите да се преквалифицират, в което в крайна сметка няма нищо лошо(Губернаторър на Калифорния?!) Аз, с крехките ми 21 години оставам неприятно изненадан от критиката Ви към Шоуто на Слави, тъй като си мисля, че сте наясно с общественото доверие, на което се радва въпросното предаване. Аз самият не го гледам, но е нормално при цялото безсилие и безхаберие на българските медии да има поне едно предаване, което да покаже политическата реалност. Друг е въпросът, че въпросният водещ е приятел с г-н Борисов, но това не е тайна за никого.Също така бих желал да изтъкна изключително неградивната критика, която демонстрирате. Нима това е демократично? Всякакъв вид подобна критика приляга по-скоро на жълтата преса или на вестника на партия Атака. В този ред на мисли бих Ви похвалил за стилът(който определено ми хареса), но нима съдържанието не е по-важно от него ?!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Дали и авторката би си обяснила ,какво е искала да каже със следното ЕДНО изречение:"Притеснително е не съществуването на подобни медийни формати, а активността на тяхното влияние върху формирането на общественото мнение, което отразява вълненията, манипулирани от самите политически фигури (а често ги и съпреживява) и така превръща гражданското общество в България във все по-далечен мираж, който се стопява със скоростта, с която националните паркове и резервати губят от територията си."Всеки може да вземе няколко изречения от дадена статия,да им махне точките и да ги замени със запетаи,съюзи,наречия и т.н..Но в случая девойчето ни показва,че не всеки път се получава нещо смислено.МНОГО БЛЕД ОПИТ ЗА НЕЩО ОРИГИНАЛНО !
14
0
 
0
 
! Отговори
ufilek преди 16 години
Уважаема Госпожо,кратко и ясно трябва да заявя,че написаното от Вас,до голяма степен неразбираемо за широката публика,която щом притежава "Интернет" и попрочела туй-онуй,едва ли е наясно какво я очаква!Затова слез на равнището на спортните вестници и пиши ако не в жълто ,то поне в охра!Иначе всичко е точно казано!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
posredstvena grafomanka
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Даааа когато не разбираме нещо, обявяваме че нищо не струва:)).Аз мисля, че авторката си служи много добре с българския език, замисъла и похватите са интересени.
11
0
 
0
 
! Отговори
Virtual Hemoroid преди 16 години
Бах мама му! Да си призная, първо прочетох коментарите и реших, че оплюването по адрес на авторката е поредния израз на негативизъм и комплексарщина от страна на форумците.. После обаче прочетох статията от началото до края и вече съм напълно съгласен с останалите мнения.. *** ти алабализма! Единственото, което разбрах беше някаква бегла и абстрактна критика към Шоуто на Слави, с която горе-долу съм съгласен, ама така представена звучи доста повърхностно.. Авторката да се стегне!