ДПС първи при 25% изборна активност

Ниската избирателна активност работи в полза на Доган и Станишев, сочат социолози
31 май 2009 18:33, Красимир Ангелов
212
ДПС първи при 25% изборна активност
Снимка: БГНЕС

Ниската избирателна активност работи в полза на ДПС и Коалиция за България.

Ако активността падне под 25% е напълно възможно ДПС да се окаже първа политическа сила, показват резултати от изследване на МБМД две седмици преди изборите за Европейски парламент.

Социолозите обобщават, че основният въпрост остава около избирателната активност.

Засега тя се очертава около 35%. Ако се запази такава, то 5 партии биха имали евродепутати.

ГЕРБ би взел 5 или 6 мандата, Коалиция за България – 4 или 5, ДПС – 3 или 4, Атака – 1 или 2 и Синята коалиция – 1 мандат.

В процентно съотношение хората на Бойко Борисов ще вземат около 30,6%, а социалистите – 25,4%.

Следват ДПС-19,4%, АТАКА-8,1% и Синята коалиция-6,7%.

РЗС на Яне Янев събира 4,3%, но ако тенденцията за увеличение на електората им се запази, то и те имат шансове да се намесят в разпределението на мандатите.

"Прогнозните резултати отразяват мнението на гражданите и не отчитат купуването на гласове. Ако се повторят действията от 2007 година, изборните резултати са непредвидими”, застраховат се от МБМД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Доган няма интерес о преди 14 години
Не гласувайте,за да спечели Доган - той така и така също нищо няма да направи и нищо в България няма да се промени,но поне турците и *** най-после да проумеят за кого си дават гласа.
190
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ако не гласуваш - печели Доган,ако гласуваш - печели мафията.
189
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ниската избирателна активност е в полза само и единствено на ДПС, а ако е много ниска е в полза и на Синята коалиция.
188
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Само , депесарите ще ни депресират
187
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
И с какво другите са по-добри от досегашните?близката история не показва нещо по-различно. И от къде въобще си вадиш такива безпочвени изводи?
186
0
 
0
 
! Отговори
ЗАПОМНИ! преди 14 години
Ако не гласуваш - гласуваш за АХМЕД ДОГАН!Ако гласуваш за БСП и Сергей Станишев - гласуваш за АХМЕД ДОГАН!Аз ще гласувам за Синята коалиция
185
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 14 години
Искам да коментирам долния постер #178 не за друго, а защото много добре характеризира мнението и настроенията на българският избирател сега и в последно време. Да това е точно така, на практика няма добра истинска полититическа сила, която да заслужи доверието ни без никакви съмнения. Няма такава сила нито в ляво, нито в дясно нито в центъра на целия политически спектър. Станалото и ставащото сега в годините на прехода се вижда от всичи и не заслужава отделянето на повече време и място тук. По-важното обаче е друго. Нека се замислим защо се съгласихме и се радвахме на тсаващите промени. Нима има каквото и да било съмнение у някого, че комунистическата утопия не работеше. Нима има такива, които да мислят, че социалистическият строй не беше придобил уродлива форма на тоталитаризъм, който ни връщаше към феодализма на средните векове, противно на всички лозунги за светло бъдеще. Нима има някой, който не виждаше застоя и изоставането от останалия свят във всякякво отношение, техническо, културно и духовно. Толкова жертви дадохме всички ние, като народ и като хора в името на това да се отървем от ужаса на социализма и да станем нормална държава. Нима повечето не разбирахме, че ние самите няма да доживеем да видим това, но да го осигурим поне за децата, внуците и идните поколения. Забравихте ли глада, студа, прекъснатите кариери на всеки от нас? Забравихте ли, че някои не издържаха и посегнаха на живота си? Забравихте ли раздялата на семействата и гурбетите в чужбина, които бяхме принудени да направим заради оцеляването? И сега как да си обясня тази ниска избирателна активност? Нима не виждаме, че това само задържа уродливото статукво до безкрай! Нима ще спрем насредата на пътя обезсмисляйки всички досегашни жертви! Логиката ни както е описана сполучливо в долния коментар е по-скоро израз на емоциите ни, израз на отчаянието ни и безсилието ни от сегашната ситуация. Но тя е израз и на егоизъм, защото показва, че сме се вглубили само в себе си. Мислим само за себе си и колкото и парадоксално да звучи не мислим за бъдещето и идните поколения! Не сме готови на жертви за тях. Все още сме си емоционални и сантиментални ориенталци и сме далеч от прагматизма на европейците. Нима никой не вижда, че ДПС и БПС са вредни повече да управляват България! Нима никой не си казва, абе Бойко може да е всякакъв, но е все пак многократно по-добре от Доган и Станишев! И не само Бойко, който и да е , Волен Сидеров, Яни Янев, Царя, всеки със своите явни недостатъци, които виждаме е все пак много по-добре от Доган и ***! И какво правим ние? Не гласуваме! Ами нима не виждаме, че така всъщност гласуваме за Доган и ***! Стига самовглъбение и самосъжаление! Кога най-после ще престанем да бъдем ориентаци? Кога най-после ще станем европейци? Ще допуснем ли да спрем на средата на пътя и да прахосаме нахалост досегашните си жертви и усилия? Кога най-после ще се преборим с егоизма си!
184
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Не се тръшкайте,че някои няма да гласуват.Доган си е строил редиците и неговите хора ще гласуван по два пъти,сутринта в местоживеенето си съслична карта, а следобед със студентската.си книжка в София или другите големи градове, в които има вузове.Има да циркулират автобуси по държавата,та чудо да става.Гласувайте.Подкрепете съществуването на България.Направете го безплатно.
183
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Доган е достатъчно умен за да си позволява да управлява сам България, няма нищо страшно и лошо в това втората по численост националност в България да има представителство в парламента, още повече, че същите тези хора са единни и желаят и работят това да е факт. Някой да е спирал другите да се организират и да гласуват? И стига с тия глупости за турски вилаети .....В кой век живеете, бе хора? За степента на цивилизованост на една нация е показател безпристрасното и отношение към минали събития /историята/!!!!Вие и в 23 век все турците ще обвинявате за неуспехите на България!!! Смешно е и жалко!!!!И между другото - преди да се изказвате вземете прочетете за произхода на турците и на *** - има балкан разлика...Подобни изказвания говорят за неграмотността и тесногръдието на тези , които пишат!!!!
182
0
 
0
 
! Отговори
Mickey преди 14 години
ДО ДОЛНИТЕ ШАРАНИ:И като спечели ДПС, кво?Кой ще управлява България тогава? Турция , турците или ДС-БКП !И като спечели ГЕРБ , кой ще управлява? Демократи? Европейци? Десни? .....Или пак ДС-БКП!???И т.н.!Къде го виждате туй по-гоямо или по-малко зло бе наивници??? Между другуто Бай *** НЯМА НИЩО ОБЩО В СЛУЧАЯ! Защото тук не става дума за ТИЯ или за ОНИЯ , а за ЕДНИ И СЪЩИ: ДСБКП, които са в България от 1944г.в 170 и 171 съм обяснил!.
181
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
МОЛЯ ВИ ГЛАСУВАЙТЕ!!!!! ЕДИН ДЕН ДЕЦАТА ВИ, КОГАТО СЕ РОДЯТ В ТАЯ ПОМИЯ, ЩЕ ВИ ПИТАТ КАКВО НАПРАВИХТЕ ВИЕ, ВИЕ КАКВО ЩЕ ИМ ОТГОВОРИТЕ????
180
0
 
0
 
! Отговори
Един Луд преди 14 години
Тъпите администратори ми изтриха коментара :)Сегашната коалиция е с мандата на ДПС - ако не гласуваме всички, нещата ще се влошат. Т'ва е тежката истина.
179
0
 
0
 
! Отговори
teo преди 14 години
БЪЛГАРИНО, СЪБОДИ СЕ ! НАВЯРНО ВИ Е СТАНАЛО ЯСНО, ЧЕ АКО НЕ ГЛАСУВАТЕ , ДПС И БСП ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ, ЗАЩОТО ТЕХНИТЕ СТРАХЛИВИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ СА ТАКА НАПЛАШЕНИ, ЧЕ .....ЗАТОВА , БЪЛГАРИ АКО ИСКАТЕ ПАК ТЕЗИ ЧЕРВЕНОТУРСКИ МАФИОТИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ,МАНИПУЛИРАТ,КРАДАТ И ***, ИЗЛЕЗТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ВСИЧКИ ДРУГИ ,НО НЕ И ЗА БСП И ДПС! БЪЛГАРИНО, СЪБОДИ СЕ!ТЕЗИ МАФИОТИ ПУСКАТ КЛИПОВЕ: "НЯМА ДА ГЛАСУВАМ!",ЗА ДА ОТКАЖАТ БЪЛГАРИТЕ ДА ГЛАСУВАТ!БЪЛГАРИНО СТАНИ И ГИ МАХНИ ОТ ВЛАСТТА И ГИ ПРАТИ В ЗАТВОРА,КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО!
178
0
 
0
 
! Отговори
Kate преди 14 години
Хубаво си пишете тук и разисквате... Тези които гласуват за Доган в огромната си част не говорят български и не четат по форумите. Те са лесни за обработване на съзнанието и не искат да мислят за държавата в която живеят ,защото им се обяснява , че тя за малко е на българите и скоро ще си стане пак турска. Парите са основен стимул ,защото живеят в райони на голяма безработица и преселването в София или друг голям град е трудно , да не кажа невъзможно , заради средата в която живеят и незнаенето на езика (български). Затова керванът ще си върви , кучетата ще си лаят... Колкото и песимистично да звучи , всички сегашни партии се управляват от бивши комунисти или агенти на държавна сигурност. За мен лично няма такава партия на която да мога да възложа надеждите си за една по- добра България. :(
177
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Какво е това животно БГ-турчин? Кой е тоя балансьор/рекетьор/ Доган? И не че няма алтернатива, мозък няма в главата, мозък.
176
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
прав си, но може да се каже и по друг начин - който не гласува, да не мрънка после срещу власта... защото е много лесно безучастно да критикуваме...
175
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
бе, то Бай *** го е казал : и едните, и другите са маскари - въпроса е кое е по-малкото зло. Но да, гласувайте, за да не станем турска провинция или руски щат.
174
0
 
0
 
! Отговори
kara Osman преди 14 години
Demokraciyata v Bilgariya ya dokarahme NIE BG-turcite, sled kato se nadignahme srestu podtisnicite, ubiycite na BG-turcite komunistite i gi svalihme ot vlastta s pomostta na vinshni sili. No za sijalenie upravlenieto be otkradnato ot slujiteli na DS, i ni upravlyavat s razni trikove i sega. Za men kato BG-turcin nyama druga alternativa osven da dam glasa si pak za DPS, zastoto za sega nyama li4nost, koyato da NI OBEDINYAVA, a i izlishnata OMRAZA ni kapsulira v DPS . ZA sega ne e vremeto BG-tur4in da glasuva za druga partiya. DANO DOGAN DA E PAK BALANSIORA V BG-PARLAMENTA. USPEH ZA D.P.S.
173
0
 
0
 
! Отговори
ГЛАСОПОДАВАТЕЛ преди 14 години
БСП=ДПС=НДСВ=СДС=ДСБ=БЗНС=РЗС=.....ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ. ЗА ТОВА ИМА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ В СТРАНАТА НИ 30 ПРОЦЕНТА. КОРУМПИРАНИ И НАГЛИ ПОЛИТИЦИ И НЕЩАСТЕН НАРОД. УСПЕХ МИЛИ СЪНАРОДНИЦИ, СЕГА Е ВРЕМЕ И ГЕРБ ДА НИ ОПЪНЕ. ХВАНЕТЕ СЕ ЗА ПАЛЦИТЕ НА КРАКАТА И СЕ НАДЯВАЙТЕ НА ДОБРО ОПРАВЯНЕ...
172
0
 
0
 
! Отговори
Mickey преди 14 години
Поправка:".....Има ли нормален човек, който да гласува за ("синята коалиция"), след като знае, че е заявил, че ще се отдаде на ГЕРБ в следащото КОМУНИСТИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ!...."Моля за извинения!